Complicaties bij permanente fillers

27 feb

complicaties-permanente-blijvende-fillersOngeveer 10-12 jaar geleden werden er een aantal permanente (of blijvende) fillers geïntroduceerd, waarvan iedereen dacht dat ze veilig waren. Maar soms treden complicaties op, in meer of minder ernstige mate. Met een speciaal spreekuur hopen we, dat we iedereen met problemen, ontstaan door deze filler, kunnen helpen.

Eens in de zoveel tijd duikt het nieuws weer op, dat bij blijvende fillers de kans op complicaties groot is. Onlangs nog besteedde het tv-programma Eén Vandaag er aandacht aan, in navolging van o.a het AD en de Volkskrant. Het gaat dan meestal om Dermalive® of de filler Bio-alcamid®. Dermalive® is een filler die bij de NVCG al een aantal jaren op de zwarte lijst staat. Dat heeft meer complicaties gegeven dan acceptabel is. Na maanden of jaren kunnen ontstekingen of ontsierende harde knobbels ontstaan, die soms de neiging hebben zich onder de huid te verplaatsen.

Bio-alcamid®  daarentegen werd beschouwd als een permanent middel dat, indien nodig, makkelijk te verwijderen was en waarbij nauwelijks complicaties optraden: 0,06% infectiekans, aansluitend meteen na de behandeling. Dit werd ondersteund door onderzoeksgegevens over zes jaar en publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke literatuur. Helaas bleek het middel na jarenlang en veelvuldig gebruik toch niet helemaal safe te zijn. Zelfs jaren na de behandeling kunnen er nog complicaties ontstaan. Naar aanleiding daarvan heeft in 2007 de NVCG (Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde) een onderzoek gedaan onder haar leden naar de ernst en aantallen van de complicaties. Dit leidde tot het advies aan haar leden, om het product niet meer te gebruiken en tot een melding van de NVCG aan de Inspectie van Volksgezondheid met de vraag, om een negatief advies of verbod uit te vaardigen. Dat werd uiteindelijk twee jaar later een negatief advies voor alle permanente fillers. Sindsdien worden die door de meeste cosmetische artsen niet meer gebruikt.

Complicatie spreekuur

Om de slachtoffers van deze fillers te helpen en om te onderzoeken hoe we het beste de klachten kunnen aanpakken, heb ik drie jaar geleden, samen met drs. Leonie Schelke en in samenwerking met prof dr. Neumann (dermatologie) van de Erasmus Universiteit van Rotterdam, een speciaal complicatie spreekuur gestart.

Kan er nog iets aan gedaan worden?

Het zou het mooiste zijn als we fillers die klachten geven, zoals verharding, ophoping en infectie, of verschuiving van plek, kunnen weghalen. Maar echt gemakkelijk is dat niet. Bij behandeling van de klachten maken we eerst een echo, waarmee precies te zien is waar het materiaal zit. Aan de hand daarvan bespreken we de mogelijkheid van behandelen, waarbij we uiteraard willen dat ontsierende bulten en plekken verdwijnen. Zowel voor Dermalive® als Bio-alcamid®  lukt het meestal niet om het product geheel weg te halen, hoewel bij Bio-alcamid®  vaak wel een groot deel verwijderd kan worden door dit als het ware naar buiten te duwen (alsof je een grote puist uitdrukt). Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals antibiotica en andere medicijnen zoals ontstekingsremmers die je in de verharding inspuit. Andere mogelijkheden zijn laserbehandeling met ILT of IPL (twee soorten laser) of radiofrequentie om de verharding te verminderen. Vaak zijn meerdere sessies nodig. Laatste redmiddel is het chirurgische verwijderen. Op dit moment is er niet één beste behandeling en is het afhankelijk van de complicatie. Gelukkig geven niet alle permanente fillers complicaties. Van PMS (siliconen olie) zien we zelden een probleem.

Moet ik me zorgen maken?

Als je geen complicaties hebt, wat gelukkig bij de meerderheid van de cliënten het geval is, laat het dan niet weghalen. Je loopt het risico, dat de plek waar het zit er niet mooier op wordt en er is altijd kans op een infectie of verharding. Dus bedenk wel vooraf, hoe erg de complicatie is. Ik kan het misschien het beste illustreren aan de hand van mijn eigen ervaringen. Want ook ik heb Bio-alcamid® en PMS in laten spuiten. Van het laatste heb ik in de 16 jaar dat ik het heb, nog nooit een probleem gehad. Van de Bio-alcamid® wel. Het werd zichtbaar en begon uit te stulpen. Dat is verwijderd door de Bio-alcamid® eerst heel vloeibaar te maken en er daarna met een dikke naald in te prikken. Daardoor is het meeste er uit en ziet het er acceptabel uit. Als je het niet weet, zie je het niet. Op een andere plek voelt het hard aan en dat laat ik maar zo. Je ziet het een beetje, maar niet erg genoeg om het weg te laten halen. Heb ik spijt? Toen was het een prima plan en leek het een goede behandeling. Nu weten we meer, maar spijt? Nee. Ik ben wel nóg voorzichtiger geworden met nieuwe producten. Veilig betekent nu niet alleen dat er wetenschappelijk onderzoek moet zijn, maar ik wil ook zeker weten, dat het product dat ik gebruik, ook echt afbreekbaar is en verdwijnt.

Dr. Helga van den Elzen is cosmetisch arts en oprichter van de Elzen Kliniek in Naarden. Zij is een autoriteit op het gebied van injectables en heeft meer dan 20.000 injectablebehandelingen op haar naam staan.

Als u – na een fillerbehandeling elders – kampt met vragen of problemen rondom deze behandeling dan kunt u bij de Elzen Kliniek terecht voor een second opinion.

Deel dit artikel:

118 Responses to “Complicaties bij permanente fillers”

  1. Karlijn de Groot 29/02/2012 at 14:52 #

    Beste Helga,

    Wat ben ik blij met dit verhaal, want nu weet ik eindelijk waar ik terecht kan. Ik heb jaren geleden inspuitingen gehad met Bio-Alcamid, maar ik heb al heel lang een rare bobbel aan de linkerkant van mijn neus. Rechts niet. Ik durf er niet mee naar mijn toenmalige cosmetisch arts, omdat ik bang ben, dat hij het van kwaad tot erger kan maken. Maar, hoe kan ik op dat spreekuur terecht? Moet ik worden doorverwezen?

    Groetjes, Karlijn

    • Helga van den Elzen 01/03/2012 at 08:25 #

      Beste Karlijn,

      Je had eigenlijk met een gerust hart terug kunnen gaan naar je arts, want zoals je kunt lezen hebben de complicaties van blijvende injectables niets te maken met de deskundigheid van de arts. Het is het materiaal dat niet altijd goed blijkt te zijn. Maar je kunt gewoon bellen naar de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam en vragen naar het injectable spreekuur. Het telefoonnummer is 010 70 401 10.

      Veel succes!
      Helga

  2. jasmine 11/03/2012 at 19:21 #

    Hallo, ik heb jaren geleden Beautical 5 in laten spuiten onder mijn ogen. Nu 6 jaar later zit er een bobbel, de vloeistof zou na 5 jaar opgelost zijn, maar dat is niet het geval….kunt u mij meer vertellen over Beautical 5? Gaat dit nog oplossen of hoef ik daar niet meer op te rekenen? Groetjes, Jasmine

    • Helga van den Elzen 14/03/2012 at 07:59 #

      Beste Jasmine,

      Wat vervelend voor je, deze complicatie. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om te kijken of we je van die bobbel af kunnen helpen. Beautical 5 is inderdaad geïntroduceerd als een tijdelijk product dat na vijf jaar is afgebroken. Over het algemeen wordt Beautical goed verdragen, maar soms kunnen jaren na de behandeling knobbeltjes ontstaan, zoals bij jou nu het geval is. De bobbeltjes kunnen pijnlijk zijn. Eerst werd gedacht dat dit een reactie van het lichaam is op dit lichaamsvreemde materiaal. Maar die reactie zou al na een 1/2 tot ongeveer 2 jaar na de behandeling moeten zijn ontstaan. Nu wordt de oorzaak van de knobbels gezocht in een low grade bacteriële infectie van het dunne kapseltje, een zogenaamde biofilm, die zich om de vulling vormt. Hoe dit precies komt is onduidelijk, maar het lijkt erop dat dit kan ontstaan, doordat deze filler lang blijft zitten. Het is waarschijnlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid die is ingespoten. Het ligt dus niet aan het product Beautical 5 zelf. Daarbij is gebleken dat de knobbeltjes vaak pas optreden na een infectie elders in het lichaam, bijvoorbeeld een keelontsteking of een blaasinfectie. Misschien is dat bij jou ook het geval. Maar soms valt er ook helemaal geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

      Er komen wel steeds meer aanwijzingen dat de biofilm de veroorzaker is van de harde knobbeltjes en gelukkig komt er steeds meer informatie over hoe we dit kunnen behandelen.

      Antibiotica
      Ik was afgelopen weekend uitgenodigd op een internationale bijeenkomst van topartsen op het gebied van fillers en dit onderwerp is daar ook ter sprake gekomen. Daar bleek, dat er in een aantal gevallen heel goed wordt gereageerd op antibiotica als middel tegen de knobbeltjes. Ook al moet er meer onderzoek komen naar de behandeling van deze knobbeltjes, het lijkt er toch op dat er meer vat op komt. Die antibiotica kan worden geslikt, maar in dat geval is het niet zeker of die wel goed in de biofilm komt. Daarom is het beter om het direct in het knobbeltje aan te brengen. Het kan ook zijn dat er nog een beetje vulling zit. Dat moet dan eerst worden weggehaald. Daarom adviseer ik je een afspraak bij mijn kliniek te maken. Ik kan dan eerst met behulp van een echo kijken, wat het knobbeltje is en hoe we het kunnen behandelen.

      Je merkt, ik kan je niet een pasklaar advies geven, maar er zijn zeker mogelijkheden om je te helpen.

      Helga

  3. Jamie 24/09/2012 at 19:24 #

    Beste Helga,

    Ongeveer 5 jaar geleden heb ik siliconenolie in mijn bovenlip laten spuiten, twee keer een kleine hoeveelheid. Ik was heel erg blij met het resultaat was maar een kleine vergroting was en eigenlijk nog steeds. Alleen is de rechterkant van mijn bovenlip wat gaan slinken waardoor mijn lip nu ongelijk is. Ik heb verder nergens verhardingen of rare plekken, wel voel ik een heel klein bultje aan de binnenkant als ik langs mijn liprand ga.

    Ik wil dit verschil in mijn lip graag verhelpen door er weer een filler in te spuiten, dit keer geen siliconen olie, dit door alle vreselijke verhalen die ik heb gehoord en gelezen. Wel wil ik dus een tijdelijke filler gaan gebruiken maar nu hoor ik links en rechts dat dit weer complicaties kan geven als het wordt gecombineerd met siliconenolie in hetzelfde gebied.

    Is het zo dat ik geen gebruik meer kan maken van tijdelijke fillers? Want dat zou betekenen dat ik met een blijvend scheve lip zal blijven lopen…

    Groetjes, Jamie

    • Helga van den Elzen 24/09/2012 at 20:16 #

      Beste Jamie,

      Het goede nieuws is dat we zeer zelden problemen zien na een behandeling met siliconenolie, mits het vakkundig is ingespoten en er een zogenaamde ‘medical grade’ siliconenolie is gebruikt. Zoals je schrijft, is het resultaat blijvend en je geniet dan ook jaren van een mooi resultaat. Door het normale verouderingsproces slinken je kaken en je mond en hierdoor vallen je lippen in. Dat betekent dat de huid net boven en onder je lip stevigheid verliest, waardoor je lippen een beetje inzakken en smaller worden. De meeste mensen zijn niet symmetrisch en dat wordt, naarmate je ouder wordt, alleen maar meer asymmetrisch. Waarschijnlijk is dat bij jou ook het geval. Is er een oplossing voor je? Jazeker. Omdat er al een permanente filler in je lip zit, heb je daar geen extra vulling nodig. Je kunt het eerder behandelde gebied gewoon met rust laten. De oplossing zit hem in het verstevigen van je huid net boven en onder je lip. Deze manier van behandelen geeft een heel mooi, natuurlijk resultaat en corrigeert de scheefheid van je lip zonder dat je lippen er ‘opgespoten’ uitzien. Je herstelt alleen datgene wat de tijd heeft laten verdwijnen. Een tijdelijke vulmiddel met hyaluronzuur is hiervoor de beste en meest veilige oplossing.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  4. Rineke 05/01/2013 at 18:30 #

    10jaar geleden kreeg ik in uw kliniek een permanente filler in de neuslippenplooi en de bovenlip. Kan ik nu wel mesotherapie in deze gebieden laten toepassen?

    • Helga van den Elzen 08/01/2013 at 08:45 #

      Beste Rineke,

      Meestal bestaat mesotherapie uit het inbrengen van hyaluronzuur (soms aangevuld met vitaminen, aminozuren en antioxidanten) door heel veel oppervlakkige prikjes in de huid. Het bevordert ook de aanmaak van collageen waardoor de huid er jeugdiger uitziet. De behandeling wordt door artsen uitgevoerd, maar ook door huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Of je zonder problemen mesotherapie kunt ondergaan in het gebied waar een permanente filler is ingebracht, is erg afhankelijk van hoe diep het naaldje tijdens de mesotherappie behandeling in de huid wordt gebracht. Er is altijd een geringe kans op een complicatie wanneer je met een naaldje in een reeds behandeld gebied komt. Ik adviseer je daarom met de behandelend arts te overleggen of het in jouw geval verstandig is mesotherapie te ondergaan. De arts moet je hier een helder en zinvol antwoord op kunnen geven. Hij of zij weet precies hoe diep het naaldje de huid ingaat en of je de mesotherapie met een gerust hart kunt laten uitvoeren.

      Hartelijke groet, Helga van den Elzen

  5. Tess 04/03/2013 at 18:49 #

    Hoi!

    Ik heb ongeveer 7 jaar geleden een permanente filler in mijn lippen laten spuiten. Helaas weet ik niet meer wat het was.
    Aan de bovenkant zit het helemaal goed maar de onderkant lijkt wel
    Niet goed verdeeld. Dat had ik eigenlijk vrijwel direct na de behandeling. Ik heb links echt een bobbel/verdikking, in het midden een kleine vlakke bobbel
    En rechts een vrij scherp bobbeltje.
    Je ziet het niet perse als je het niet weet maar ik zou toch graag willen dat het weg gaat.
    Kan ik hier nog wat mee?

    Alvast bedankt voor het antwoord

    Vr Gr. Tess

    • Helga van den Elzen 06/03/2013 at 11:07 #

      Beste Tess,

      Wat vervelend dat je niet volledig tevreden bent over de behandeling. Je schrijft dat je niet meer precies weet welke permanente filler er in je lippen zit. Toch is dit wel belangrijk om te weten. Om goed te kunnen beoordelen wat bij jou de oorzaak van de bobbeltjes in jouw onderlip is en om te bepalen of en hoe we die kunnen verminderen of verwijderen is het belangrijk te weten welke filler er in je lippen zit. Probeer te achterhalen bij de kliniek of de arts die je behandeld heeft welk permanent vulmiddel (bijvoorbeeld siliconenolie (PMS), Dermalive, Aquamid of Bio-Alcamid) zeven jaar geleden bij jou is ingespoten. We sturen je per e-mail een formulier met de vragen die je kunt stellen.

      Met deze informatie kunnen we vervolgens jouw lippen bekijken en onderzoeken. Ook een echo van je lip laat zien waar het product zich precies bevindt en hoeveel het is. Dan kun je ook bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat wijsheid is: verminderen/verwijderen en de daarbij behorende voors en tegens of de filler toch laten zitten.

      Je kunt een afspraak maken via de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam en vragen naar het speciale complicatiespreekuur voor injectables. Het telefoonnummer is 010 70 401 10. Je kunt ook een afspraak maken met de Elzen Kliniek in Naarden, ons telefoonnummer is 035 699 15 15.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  6. Nelleke 09/04/2013 at 09:15 #

    Zo’n kleine tien jaar geleden heb ik bij een kliniek Bio-Alcamid laten inspuiten in de neuslippenplooi en de kaaklijn. Met name op de plaats van de kaaklijn en bij de mondhoeken zitten nu harde knobbels die nogal zichtbaar zijn en die ook af en toe gevoelig zijn en ik overweeg om deze dan toch te laten verwijderen.
    Ik zie er wel tegenop, kunt u me zeggen hoe dit in zijn werk gaat? Kan ik gewoon contact opnemen om een afspraak te maken en heb ik hier geen verwijzing voor nodig? En kunt u me misschien laten weten of dit ook vergoed wordt?
    Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.
    Met vriendelijke groet
    Nelleke

    • Helga van den Elzen 10/04/2013 at 17:43 #

      Beste Nelleke,

      Je kunt altijd een afspraak maken via de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam en vragen naar het speciale complicatiespreekuur voor injectables. Het telefoonnummer is 010 70 401 10. Je kunt ook een afspraak maken met de Elzen Kliniek in Naarden, het telefoonnummer is 035 699 15 15. We sturen je dan een aantal specifieke vragen toe, die je thuis alvast kunt beantwoorden.

      Tijdens het consult onderzoeken we de behandelde gebieden met een echo. Zo weten we precies waar de Bio-Alcamid zich bevindt en hoeveel product er onder de huid zit. Tijdens het consult leggen we helder uit wat de mogelijkheden zijn en wat wijsheid is: verminderen of volledig verwijderen met de daarbij behorende voors en tegens of misschien toch de filler met rust te laten.

      Of een eventuele behandeling wordt vergoed, hangt af van jouw zorgverzekering. Als je overgaat tot behandeling, dan kun je dit natuurlijk bij je verzekeraar navragen.

      Vriendelijke groet,
      Helga van den Elzen

  7. Ozgur 28/04/2013 at 07:46 #

    Hoi, ik heb 6 maanden geleden een bilvergroting gehad met een permanente filler. Ik heb sinds een paar dagen een hard en rood plekje dat een beetje gevoelig aanvoelt. Ik ben van plan om een afspraak te maken voor het speciale complicatiespreekuur. Ik ben helemaal in paniek en wilde alvast informeren of er iets aan te doen is.
    Met vriendelijke groet, Ozgur

    • Helga van den Elzen 28/04/2013 at 21:03 #

      Ik adviseer je morgen meteen je behandelend arts te bellen voor advies. Als je er om wat voor reden dan ook niet met hem of haar niet uitkomt, dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken voor het complicatiespreekuur. Alvast veel succes, Helga van den Elzen

      • Ozgur 20/05/2013 at 22:03 #

        Beste Helga,

        Omdat ik deze behandeling in het buitenland heb laten doen, kon ik niet bij mijn behandelend arts terecht. Ik ben wel naar mijn huisarts geweest en een antibioticakuur gekregen en een verwijsbrief gekregen voor Erasmus Universiteit. Maar daar kan ik pas eind augustus terecht. Mijn klachten waren grotendeels weg na mijn antibiotica maar sinds twee dagen heb ik weer klachten. Kan ik niet in ieder geval bij uw kliniek terecht om een echo te laten maken?

        alvast bedankt voor uw reactie.
        Ozgur

        • Helga van den Elzen 22/05/2013 at 14:43 #

          Beste Ozgur,

          We kunnen zeker een echo maken en bekijken of we je kunnen helpen. Je kunt de Elzen Kliniek bellen (035 699 15 15) om dit in gang te zetten. We sturen je dan eerst een formulier toe met een aantal vragen, zodat we je snel en gericht kunnen helpen. Een van onze verpleegkundigen neemt na ontvangst van de antwoorden contact met je op en maakt dan zo snel mogelijk een afspraak met je.

          Vriendelijke groet, Helga van de Elzen

  8. Sara 04/06/2013 at 21:15 #

    Beste Helga,

    5 jaar geleden heb ik siliconenolie (1 ml) in mijn bovenlip laten spuiten. Mijn rechterkant was direct veel dikker (te vol vind ik) dan de linkerkant. Bijvullen zou ik echt niet willen.. Ik ben naar een fillerspreekuur geweest bij Erasmus en de arts zei dat er teveel bindweefsel is aangemaakt doordat ik huidtype 4 heb en de siliconenolie zit meer bovenin en onderin (waar het dik is, vooral te zien als ik lach) bindweefsel. Ze vertelde me dat het beter is om niets te doen en af te wachten wat voor oplossing er in de toekomst gaat ontstaan. Hopelijk weet u iets meer hierover. De arts die het ingespoten heeft zegt dat hij het kan wegsnijden, maar ik vertrouw het niet helemaal. Ik ben 26 jaar en sta te springen voor een normale lach.

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet, Sara

    • Helga van den Elzen 05/06/2013 at 07:22 #

      Beste Sara,

      Je hebt al een aantal adviezen gekregen en opgevolgd. Wanneer de verdikking bij je bovenlip echt uit bindweefsel bestaat, dan zijn er op dit moment helaas niet zoveel mogelijkheden. Afwachten, hoe lastig ook, zoals de arts van Erasmus je adviseert, is dan inderdaad een veilige optie. Vooral als de verdikking niet heel zichtbaar is. De verdikking chirurgisch laten verwijderen is de andere optie. Het verwijderen kan vaak via het zachte slijmvlies aan de binnenkant van je lippen. Je lippen zijn goed doorbloed (ze bevatten relatief veel bloedvaten) en daarom geneest dit gebied vaak opvallend mooi. Drs. C.W. den Hengst is bijvoorbeeld een arts met veel ervaring op dit gebied. Je kunt hem vinden bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afdeling dermatologie.

      Ik hoop dat mijn advies je weer iets verder helpt. Veel succes met het nemen van een beslissing die voor jou goed voelt. Ik hoop dat je snel weer een stralende lach hebt.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

      • Sara 09/07/2013 at 19:35 #

        Vriendelijk bedankt, altijd fijn om bevestiging te horen en ik zal is informeren bij C.W. den Hengst want ik zit er toch best wel mee.

        Mvg,

        Sara

  9. Kenny 05/06/2013 at 01:44 #

    Geachte Helga van den Elzen,

    Ik heb iets meer dan een week geleden mijn bovenlip laten opvullen met siliconenolie pms, en had hier direct na de behandeling meteen spijt van. Aan de rechterzijde van mijn bovenlip heb ik een soort inham van onderaf waardoor ik een opgetrokken lipeffect krijg en het midden een lel/bult/frummel lijkt. Zelf denk ik dat de rechterzijde niet goed gedoseerd is met het middel en in het midden weer juist net iets teveel. Daarnaast is het verloop van de linkerzijde naar het midden op zich ‘wel goed’, maar ik houd mijn hart vast dat deze kant niet lelijk wegtrekt.
    Nu vertelde de kliniek waar ik het heb laten inspuiten dat ik sowieso 6 weken moet wachten tot ik het daadwerkelijke resultaat zie. Maar naarmate de dagen verstrijken merk ik dat mijn lip er alleen maar slechter uit gaat zien. Ik heb hierdoor slapeloze nachten en al enkele keren moeten huilen. Op deze manier gaat het een helse tijd worden de resterende 5 weken dat ik moet afwachten.
    Nu is mijn vraag wat u het beste aan zou raden mocht mijn lip er nog steeds hetzelfde uitzien na deze 5 weken? Is het namelijk wel verstandig om alsnog de lippen te laten bijwerken met dit middel of kan ik beter een tijdelijke filler gebruiken om dit probleem te verhelpen? Het liefste wil ik het helemaal laten verwijderen, maar heb al gelezen op het internet dat niet veel dokters dit überhaupt willen proberen omdat dat vrij lastig schijnt te zijn.
    Hopelijk kunt u mij een beetje in de juiste richting wijzen.

    Met vriendelijke groeten,
    Kenny

    • Helga van den Elzen 05/06/2013 at 14:52 #

      Beste Kenny,

      Heb jij je lippen in het buitenland met siliconenolie laten opspuiten? Uit je verhaal begrijp ik dat het de eerste keer is dat je dit hebt laten doen. Ook al is het mosterd na de maaltijd, ik adviseer altijd eerst de lippen met een hyaluronzuur te vullen. Dan weet je of je het mooi vindt en of je tevreden bent. Als dit onverhoopt niet het geval is, dan kan het namelijk prima worden verwijderd. Je lippen zijn namelijk niet alleen erg gevoelig, ze zitten ook midden in je gezicht. Het is zo’n opvallend deel van je uiterlijk dat de kans groter is dat je na een opspuiting gevoelens van twijfel en verdriet hebt. Gelukkig is dit meestal tijdelijk.

      Als het goed is ben je voorgelicht over de zwelling, eventuele asymmetrie, bobbeltjes en dergelijke die direct na de behandeling kunnen optreden. Verder moeten de voor- en nadelen van een permanente filler als siliconenolie goed met je zijn besproken en er moet jou verteld zijn dat je misschien beter eerst voor een (tijdelijk) hyaluronzuur kon kiezen. Ook heb je daar minimaal een paar dagen over na moeten denken alvorens je een behandeling kon laten uitvoeren. Hoe het ook zij; jij hebt besloten voor siliconenolie te gaan. Er is een groot verschil tussen beide producten. Bij siliconenolie wordt het resultaat gevormd door het product samen met de inkapseling. Siliconenolie wordt door je huid als een lichaamsvreemd iets gezien en daarom zal de huid dit inkapselen met een laagje cellen. Dit proces is heel normaal en duurt ongeveer zes weken. Als je een hyaluronzuur gebruikt, dan wordt de vulling alleen gevormd door de filler zelf.

      Voor nu adviseer ik je niet te veel zorgen te maken. Zwelling, scheefstand, bobbeltjes, het kan allemaal door de inspuiting zelf komen. Dit kan er een paar dagen na de behandeling erger uitzien dan direct na de behandeling. Dit trekt waarschijnlijk vanzelf weer weg binnen 4 weken. Je moet dus echt die 5-6 weken afwachten om het eindresultaat goed te kunnen zien. Ik hoop van harte dat je dan blij bent als je in de spiegel kijkt. Als dit niet zo is, ga dan het gesprek aan met je arts. Natuurlijk kun je dan ook altijd weer contact met mij opnemen. Ik wens je veel succes en geduld de komende weken.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  10. Kenny 08/06/2013 at 18:47 #

    Beste Helga van den Elzen,

    Hartelijk bedankt voor uw snelle reactie op mijn vragen, ik ben blij dat u hier even tijd voor vrij heeft gemaakt.
    Ik ga nu de resterende weken afwachten en hopen dat het mooi wegtrekt, want kan het niet meer aanzien.
    Daarnaast zal ik ook een afspraak voor een consult in uw eigen kliniek maken, aangezien ik graag wil dat een professional zoals u mijn bovenlip in het echt waar kunt nemen en mij mee kan helpen de beste oplossing te vinden.
    Zelf heb ik echter nog een vraag over siliconen olie, is het normaal dat dit af en toe branderig aanvoelt? Zelf heb ik hier namelijk nog best veel last van, maar het is niet constant.

    Met vriendelijke groeten,
    Kenny

    • Helga van den Elzen 09/06/2013 at 09:54 #

      Graag gedaan Kenny. Ik hoop voor jou dat je lippen er over een aantal weken prachtig uitzien. Het branderige gevoel in je lippen zou kunnen komen doordat het inkapselingsproces in volle gang is. Je lichaam herkent de siliconenolie als een lichaamsvreemde stof en reageert hierop. Dit voel je soms, omdat je lippen extreem gevoelig zijn. Heb je weleens last van koortsblaasjes? Het kan ook zijn dat het herpes simplexvirus dat de koortslip veroorzaakt je parten speelt. Veel mensen dragen dit herpes virus bij zich (zelfs al hebben ze nooit een koortslip). Door de prikjes in je lip kan dit virus plotseling de kop opsteken.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  11. Kenny 09/06/2013 at 22:28 #

    Nogmaals bedankt voor de snelle reactie, ik ben erg blij dat ik door u als dokter (die mij niet eens behandeld heeft) serieus word genomen, en de moeite doet mij het een en ander uit te leggen. Hier kan de dokter waar ik de behandeling heb laten uitvoeren heel wat van leren. U vroeg in het laatste bericht of ik wel eens last van koortsblaasjes heb gehad, maar voor zover ik weet is dit niet het geval. Echter word ik naarmate de dagen verstrijken steeds ongelukkiger en is al mijn zelfvertrouwen totaal verdwenen. Heb mij nog nooit zo ongelukkig gevoeld zoals deze afgelopen 2 weken, had nooit verwacht dat dit zo’n grote impact op mij zou hebben en klachten zoals slapeloosheid, stress en veel verdriet zou opleveren. Daarnaast heb ik ook totaal geen eetlust meer en krijg ik amper iets door mijn keel. Met in gedachten dat het resultaat nu al niet mooi is, laat staan over enkele jaren wanneer men nog steeds complicaties kan krijgen van dit middel. Het materiaal voelt nu ook zo branderig en onnatuurlijk aan dat ik hier sowieso helemaal vanaf ben gestapt. Stel dat mijn lippen uiteindelijk asymmetrisch zijn en nog steeds last van een bult heb, zou ik dit met tijdelijke fillers nog kunnen laten bijwerken om het er beter uit te laten zien?
    Ook heb ik nog een laatste vraag over het branderige gevoel, zou dit sowieso na de 6 weken helemaal verdwenen moeten zijn of kan dit daarna nog voorkomen? Tijdens de inkapseling heb ik dus vernomen dat er weefsel word aangemaakt, is dit proces gestopt na de 6 weken of kan de aanmaak van weefsel nogsteeds doorgaan?
    Mijn excuses dat ik u nog zoveel vragen stel, dit waren de laatste vragen die nog door mijn hoofd aan het rondspoken zijn. En wil ook niet uw hele blog vol spammen met mijn klachten.

    Met vriendelijke groeten,

    Kenny

    • Helga van den Elzen 10/06/2013 at 07:43 #

      Beste Kenny,

      Jeetje, wat rot dat dit allemaal zo’n negatieve impact op je heeft. Nu zijn er twee dingen die je kunt doen. Of je haalt je allemaal doemscenario’s in je hoofd en je blijft op zoek naar nog meer antwoorden die er niet zijn of je accepteert dat sommige inspuitingen nu eenmaal bijwerkingen hebben en dat het een tijdje duurt voor alles weer gewoon aanvoelt. Als je de natuur de tijd geeft, dan komt het vast goed. Hierbij stuur ik je een mooi doosje met een grote strik eromheen; het is gevuld met geduld. Wacht het even af, doe leuke dingen en laat je lippen met rust. En ja, het klopt dat het inkapselingsproces na zes weken klaar is.

      Veel succes Kenny,
      Dr. Helga van den Elzen

  12. Paula 26/06/2013 at 08:24 #

    Beste mevrouw Van den Elzen,

    Ik heb een filler (ik dacht Restylane) laten zetten in de neus-lippenlijn drie weken geleden (ik ben begin 30). Ik heb het idee dat er te veel inzit omdat ik niet meer kan glimlachen zoals hiervoor. Ik wist helemaal niet vantevoren dat het je glimlach kon beïnvloeden! Ik lig er echt wakker van en ben ook teruggegaan naar de arts. Die vindt het resultaat wel mooi maar wil eventueel wel hyaluronidase toedienen als ik er zelf mee zit. Hij zei er wel bij dat dit niet alleen de filler oplost maar evt. ook je eigen hyaluronzuur. Nu ben ik wat huiverig voor meer injecties want ik ben bang voor hypercorrectie of een nog erger resultaat.
    Wat raadt u aan? Is het een goed idee om te komen voor een second opinion? Of zou dit (na ruim 3 weken) nog een zwelling kunnen zijn die moet oplossen? Kan ik zelf de opname van de filler op een natuurlijke manier versnellen? Ik weet dat het uiteindelijk vanzelf weggaat, maar van het idee dat ik nog 6-9 maanden hiermee loop word ik erg ongelukkig.

    Alvast dank!
    Paula

    • Helga van den Elzen 26/06/2013 at 11:58 #

      Beste Paula,

      Om je een beetje gerust te stellen: het is heel normaal dat je na een inspuiting van de neuslippenplooi een stijf en raar gevoel hebt op je bovenlip en je een beetje anders lacht dan daarvoor. Dit komt omdat er in de huid is geprikt en er hyaluronzuur is ingespoten. Je huid reageert hierop met zwelling en ‘anders aanvoelen’. Vooral de zwelling zorgt ervoor dat de manier waarop je lacht wat anders is. Ook is het zo dat Restylane in het begin de neiging heeft wat extra vocht aan te trekken. Het normale herstelproces duurt ongeveer vier weken. Kijk eens naar oude foto’s van jezelf waarop je lacht. Dan kun je zien of het echt anders is of dat het vooral vreemd aanvoelt. Dat gevoel verdwijnt namelijk vanzelf weer. Veel bewegen, lachen en praten is de beste en snelste manier om het normale gevoel terug te krijgen. Een second opinion kun je natuurlijk altijd aanvragen, doe dit wel pas na vier weken.

      Veel succes, Helga van den Elzen

      • Paula 26/06/2013 at 21:35 #

        Beste mevrouw Van den Elzen,

        Hartelijk dank voor uw snelle antwoord. Het is enigszins geruststellend dat ik nog in de herstelperiode zit. Ik probeer niet nog meer in paniek te raken en hoop maar dat het in de laatste week enorm bijtrekt. Met het vreemde gevoel kan ik wel leven. Alleen de glimlach is echt anders als ik foto’s van ervoor zie. Het is net of er geen ruimte is voor de glimlach naar opzij waardoor de bovenlip omhoog trekt in een soort zure neplach met appelwangen. (Ik heb zelfs commentaar gehad dat het zo jammer was dat ik op geen enkele foto lachte vorige week bij een etentje. Het erge is dat ik dat wel heb gedaan, maar dat het niet gaat.) Is er een (natuurlijke) manier om de opname van de filler te versnellen (massage, sauna, voedingssupplementen o.i.d.?) Alvast bedankt voor je tijd en moeite!

        Paula

        • Helga van den Elzen 27/06/2013 at 16:38 #

          Veel beweging is echt de allerbeste remedie Paula; glimlach dus maar naar hartenlust. Je mag natuurlijk altijd langskomen in onze kliniek in Naarden (telefoon 035 699 15 15) dan kijken we samen naar wat er precies anders is aan jouw lach en wat de beste vervolgactie is. Je kunt ook een duidelijke foto van jouw lach, zoals die voor de injectablebehandeling was en zoals die nu is e-mailen naar info@elzenkliniek.nl (stuur wel een foto van je hele gezicht). We analyseren jouw foto’s en we laten je onze bevindingen en advies snel weten.

          Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

          • Paula 29/06/2013 at 11:02 #

            Hartelijk dank voor het meedenken! Heel fijn. Gek genoeg stelt dat al deels gerust.

  13. Anna 04/07/2013 at 11:42 #

    Hallo,

    Ik ben ca. 10 jaar terug behandeld met bio-aquamid onder mijn ogen. Het is nu een duidelijke uitstulping geworden. Kunt u mij vertellen of ik vele jaren na inspuiting nog wel in aanmerking kan komen voor de ILT-methode?

    Bij voorbaat dank,

    Anna

    • Helga van den Elzen 04/07/2013 at 18:07 #

      Beste Anna,

      Of je een geschikte kandidaat bent voor het verwijderen van de permanente filler Bio-Alcamid/Aquamid met de lasertechniek ILT (Intralesional Laser Therapy) moet echt tijdens een consult worden onderzocht. Je kunt hiervoor bellen naar de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam en vragen naar het injectable spreekuur. Het telefoonnummer is 010 70 401 10. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met drs. Claudia van der Lugt (Alizonne Kliniek). Zij is op dit moment de expert in Nederland die complicaties van permanente injectables kan behandelen met de nieuwe lasertechniek ILT, waardoor het probleemgevend materiaal niet uitgesneden hoeft te worden.

      Veel succes!
      Helga van den Elzen

  14. Karin 19/07/2013 at 22:21 #

    Beste Helga van den Elzen,

    Ongeveer een jaar geleden heb ik mijn lippen laten opvullen met pms. Sinds een korte tijd is het mij opgevallen dat op sommige plaatsen deukjes zijn ontstaan. Deze wil ik graag weer laten opvullen, maar liever niet meer met dit middel. En aangezien dit middel niet in combinatie gaat met tijdelijke fillers, wil ik dit laten bijwerken d.m.v. lipofilling. Zelf heb ik al wat research gedaan, en had gelezen dat veel resultaat hiervan verdwijnt. Vandaar de vraag of dit nou juist uiteindelijk niet nog meer deukjes/bultjes kan opleveren? Omdat dit ook nog best een prijzige behandeling is, wil ik wel graag weten of het de moeite waard zal zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Karin

    • Helga van den Elzen 20/07/2013 at 11:14 #

      Beste Karin,

      PMS (Purified Medical Silicone) of siliconenolie is een permanente filler. Op dit moment wordt het gebruik van permanente vulmiddelen in Nederland afgeraden. Dit is al geruime tijd het geval; het is dus opmerkelijk dat je een arts hebt getroffen die hier nog mee werkt.

      PMS geeft, mits goed aangebracht, bijzonder weinig problemen en kan een prachtig resultaat geven. Wanneer je echter na een jaar deukjes krijgt, dan is het verstandig eerst terug te gaan naar de arts die jou heeft behandeld om te laten onderzoeken wat de oorzaak van de deukjes is.

      Wat betreft je vraag over het laten vullen van je lippen met lichaamseigen vet (lipofilling) wil ik je het volgende meegeven. Lichaamseigen vet is behoorlijk dik en lobbig en niet erg geschikt voor het opvullen van kleine deukjes. We gebruiken het vooral als je een heel gezicht wilt behandelen of een groter gebied zoals bijvoorbeeld de kaaklijn of de wangen. Lichaamseigen vet is het perfecte vulmiddel voor het geven van volume en stevigheid in een gezicht. Kijk maar eens naar mensen die iets voller zijn, die hebben bijna altijd een mooie gladde huid. Een subtiele verandering van bijvoorbeeld je lippen is eigenlijk niet mogelijk.

      In jouw geval gaat het om het egaliseren an kleine deukjes en oneffenheden en daarom is lichaamseigen vet dan ook minder geschikt. Ten eerste omdat het materiaal echt te dik is. Het naaldje dat je nodig hebt is wel zes keer dikker dan het naaldje dat je gebruikt voor het inspuiten van PMS of hyaluronzuur. Het aanbrengen van subtiliteit is dan nauwelijks mogelijk. De tweede reden, en misschien wel de belangrijkste, is dat een deel van het vet verdwijnt in de eerste drie maanden na de lipofilling behandeling. Dit is zo’n 30 tot 70%. Vooral bij de lippen waar van nature geen vet zit, is het maar de vraag hoeveel vet er uiteindelijk blijft zitten. Daar komt nog bij dat je lippen gedurende twee tot drie weken erg dik en gezwollen zullen zijn na de behandeling. Kortom, ik denk niet dat lichaamseigen vet voor jou de meest geschikte oplossing is.

      Ik hoop dat je iets kunt met mijn advies.

      Met vriendelijke groet, Dr. Helga van den Elzen

  15. sara kh 22/07/2013 at 19:09 #

    Beste Dr. Helga,
    Ik heb nu twee en half jaar geleden mijn lippen met restylane opgevuld. ik vond het heel mooi maar het was na 3 maanden al helemaal verdwenen. dus heb ik het vorig jaar opgevuld met siliconenolie. ik vind het het heel mooi en natuurlijk, maar me onderlip vind ik nog steeds te groot in verhouding met mijn bovenlip. dus ik wil in mijn bovenlip wat siliconen olie laten bijspuiten. maar nu wil ik weten is siliconen nou goed of slecht? want ik heb tot nu geen complicaties gehad of wat ik vaak hoor bultjes ed. maar is het onverstandig of is het gewoon prima als ik er goed op reageer? Dank je alvast. S.

    • Helga van den Elzen 23/07/2013 at 07:49 #

      Beste S,

      In principe is het zo dat je onderlip iets voller is dan je bovenlip. Ook van de zijkant gezien komt je onderlip iets verder naar voren dan je bovenlip. Een verhouding van 0.6:1 tot 0.8:1 wordt als het mooist gezien. Kijk dus niet alleen naar de voorkant van je mond, maar ook naar de zijkant.

      Wat betreft de siliconenolie. Op dit moment worden alle permanente vulmiddelen, zoals siliconenolie, ontraden door de Inspectie voor de Volksgezondheid. Dit is vooral met het oog op de veiligheid op de lange termijn. Permanent is permanent. Een permanente filler beperkt je keuze mogelijkheden voor de toekomst en er is altijd een langetermijnrisico dat vooraf niet goed kan worden ingeschat. Het advies is vooral bedoeld om de veiligheid ook voor de toekomst zo groot mogelijk te maken.

      Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het risico op complicaties met siliconenolie, zoals verhardingen en bultjes weliswaar niet heel groot is, maar of dit 10 of 20 jaar na de injectablebehandeling ook zo is, kan eigenlijk niemand je garanderen.

      Hopelijk kun je met mijn advies een beslissing nemen die niet alleen goed voelt voor nu, maar ook in de toekomst (letterlijk en figuurlijk) goed blijft voelen.

      Vriendelijke groet, Dr. Helga van den Elzen

      • sara kh 23/07/2013 at 17:50 #

        mijn arts zei dat ze tegenwoordig permanente fillers afraden omdat als je veroudert blijf je lip bijvoorbeeld wel strak en dat zorgt op oudere leeftijd voor een onnatuurlijk effect.is dat zo? of bedoelt u gewoon dat het kan dat er na 10/20 jaar wel opeens complicaties verschijnen? ik zou graag echt een rechtdoorzee antwoord van u willen? raad u het aan om nu een tijdelijke filler te gebruiken of denkt u als mijn lichaam nu gewoon goed reageert dat het ook voorlopig zo blijft? want ik sta echt in dubio nu

        • Helga van den Elzen 23/07/2013 at 19:15 #

          Hallo Sara,

          Het effect van een permanente filler als siliconenolie is op latere leeftijd niet onnatuurlijk, mits de inspuiting op de juiste manier is gedaan. Natuurlijk gaat het verouderingsproces van je gezicht en je mond wel gewoon door ook al heb je je lippen met een filler opgevuld. Het gaat echt om eventuele complicaties op de lange termijn. Het feit dat je lichaam nu goed op de siliconenolie reageert, is geen garantie dat je lichaam dit over 10 of 20 jaar ook doet. Het gebruik van een tijdelijke filler is en blijft daarom een veilige keuze.

          Vriendelijke groet, Dr. Helga van den Elzen

          • sara kh 23/07/2013 at 19:57 #

            dankjewel voor je aandacht en snelle reacties!!
            ik ga dan voor de tijdelijke filler.

            met vriendelijke groet, Sara

    • marya 21/04/2014 at 13:46 #

      Hallo sara,

      Waar heb je dat eigenlijk laten doen? Toevallig niet de janssenkliniek?

  16. Anne 03/08/2013 at 13:16 #

    Beste dr. Helga,

    Dank voor uw vorige reactie. Ik hoop dat u mij met nog een vraag kunt helpen.
    Zoals ik heb verteld, heb ik 10 jaar geleden een aquamidbehandeling onder mijn ogen ondergaan en inmiddels een duidelijke ‘uitstulping’ onwikkeld richting de wangen. Ik heb alleen het idee dat dit niet het aquamid zelf is, omdat deze op de plek ernaast is ingespoten en daar duidelijk voelbaar is (verharde ophoping, niet zchtbaar). De ‘uitstulping’ is echter zacht en lijkt wel waterophoping, maar is al drie jaar aanwezig. Kan dit een afweerreactie zijn op aquamid? Of heeft de aquamid zich misschien verplaatst?
    En, valt zoiets te behandelen?

    Bij voorbaat dank,

    Anne

    • Helga van den Elzen 06/08/2013 at 08:27 #

      Beste Anne,

      Dank voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je met deze vragen in je maag zit. Ik ben net bij een bekend congres geweest in Nieuw Zeeland (NZCAM). Tijdens een van mijn lezingingen voor cosmetisch artsen over complicaties met fillers bleek helaas dat de problematiek met Aquamid en Bio-Alcamid daar net zo speelt als in Nederland.

      Er is een aantal mogelijkheden:

      1. Het kan een verplaatsing van het vulmiddel zijn. Dit lijkt me onwaarschijnlijk omdat je die al voelt op de plek die je aangeeft als duidelijke verharding onder je huid (als afweerreactie van je lichaam).
      2. De meest waarschijnlijke verklaring is dat door de natuurlijke veroudering en het ‘uitzakken’ van je huid, je oogspier zichtbaar wordt. Tussen je oogspier en je wangspier zitten twee ligamenten, dit zijn een soort banden die een verbinding vormen tussen je huid en je bot. Door het krimpen van je botten worden deze ligamenten naar binnen getrokken. Je kunt het zien op deze illustratie. Het onderste ligament geeft vaak het effect van een ‘zakje’, veelal wordt dit fenomeen ten onrechte toegeschreven aan een ‘wateropeenhoping’, zoals jij beschrijft, maar dit is zelden het geval. Door het heel nauwkeurig aanbrengen van wat vulling, kun je dit euvel in de meeste gevallen prima corrigeren. Of dat in jouw geval een goede optie is, hangt af van de plek waar de Aquamid zit. Met een echo weten we precies hoe het bij jou zit. Je kunt hiervoor natuurlijk altijd contact opnemen met de Elzen Kliniek in Naarden.

      Hopelijk geeft dit antwoord je wat duidelijkheid.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Anne 06/08/2013 at 14:11 #

        Hallo dr. Helga,

        Dankuwel voor de snelle reactie.
        Ik begrijp nu dat ik u waarschijnlijk meer gegevens had moeten gegeven. Vandaar nog een laatste vraag. Ik ben slechts 28 jaar en de ‘uistulping’ is alleen ontstaan onder één oog (rechteroog). Ik vraag mij daarom af of het ook kan liggen aan de druk die het verharde vulmiddel (het meest ingespoten onder rechteroog) uitoefent op mijn lymfesysteem, waardoor het water niet goed kan worden afgevoerd. Vooral omdat de aders onder mijn beide ogen zo’n drie jaar terug plots zijn verwijderd en duidelijk zichtbaar zijn geworden, wat normaal gesproken onder druk gebeurt.
        Maar mocht het aan het lymfesysteem liggen, kan de vochtophoping dan nog worden behandeld? Of, kan de verharde ‘verharde’ vulmiddel nog wel worden verwijderd met bv. ILT-procedure?

        Met vriendelijke groet,

        Anne

        • Helga van den Elzen 07/08/2013 at 07:52 #

          Hi Anne,

          Dank voor de extra informatie. Jouw klachten zouden toch door de Aquamid kunnen worden veroorzaakt. De druk op een bloedvat zou een vasculaire compressie kunnen veroorzaken of de druk van het product zorgt voor lymfoedeem, waardoor de afvoer van vocht wordt belemmerd.

          Ik denk dat het tijd is serieus te onderzoeken wat er bij jou precies aan de hand is, want dat bepaalt de mogelijkheden die er zijn voor behandeling. Claudia van der Lugt (Alizonne Kliniek, telefoon 077 320 8383) is ILT-expert. Met haar kun je onderzoeken of het verwijderen van de Aquamid via de nieuwe lasertechniek een goede optie is. Je kunt ook een afspraak maken met arts Leonie Schelke, polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam (vraag naar het injectable spreekuur). Het telefoonnummer is 010 70 401 10.

          Ik hoop van harte dat zij je van je probleem kunnen afhelpen.

          Veel succes Anne, Helga van den Elzen

          • Anne 07/08/2013 at 08:40 #

            Veel dank voor de informatie.

            Anne

  17. Maureen 03/09/2013 at 23:10 #

    Beste Helga van der Elzen,

    Hierboven las ik een reactie van Sara dat zij al siliconen olie in haar lip heeft, en nu waarschijnlijk voor een tijdelijke filler wilt kiezen.
    Mijn vraag is of een tijdelijke filler wel samen gaat met siliconen olie?
    Ik had juist vernomen dat dit niet verstandig is aangezien dit een heftige reactie kan opwekken?
    Zelf heb ik namelijk ook siliconen olie in mijn lippen en wil graag dat dit bijgewerkt word aangezien ik er niet tevreden mee ben.

    Met vriendelijke groet,
    Maureen

    • Helga van den Elzen 04/09/2013 at 10:47 #

      Beste Maureen,

      Over het gebruik van siliconenolie als filler is al veel gezegd en geschreven. Als je de literatuur erop naslaat komt het erop neer dat bij duizenden mensen spectaculaire resultaten zijn bereikt zonder complicaties tot aan de meest dramatische complicaties. Het merendeel van de problemen wordt gezien bij de wangen, de neuslippenplooi en de fronsrimpel. Gemiddeld treden die problemen 8 tot 10 jaar na behandeling op, maar deze periode varieert enorm van 6 maanden tot 36 jaar. Je kunt alle siliconenoliebehandelingen ook niet over één kam scheren. Er worden verschillende vultechnieken gebruikt, de hoeveelheden siliconenolie verschillen en het is lang niet altijd duidelijk welk type siliconenolie er gebruikt is. Het merendeel van die complicaties betreft verhardingen, zwerven/verplaatsen en chronische cellulitis. Het is overigens bijzonder dat de lippen weinig problemen lijken te geven als je naar de literatuur kijkt. Vooral wanneer purified medical grade siliconenolie met de zogenaamde microdroplet injectable techniek wordt ingespoten, is de kans op complicaties zeer klein.

      Wat betreft het combineren van siliconenolie met een tijdelijke filler zoals een hyalronzuur het volgende. Je spuit het product bij voorkeur niet op dezelfde plaats in. Dat is meestal ook niet nodig. Daar waar de siliconenolie zit, is geen vulling nodig, omdat daar nog voldoende stevigheid zit. Je wilt juist het ingevallen gebied eromheen aanpakken. Er is wel een voorkeur een hyaluronzuur te gebruiken, simpelweg omdat dit het enige product is dat ook daadwerkelijk afbreekbaar is met het enzym hyaluronidase. Dit geldt overigens niet voor alle hyaluronzuren. Waar we het zeker weten uit de literatuur is dit het geval bij de Restylane en Juvéderm producten. Met een echo kun je zien waar de siliconenolie zich precies bevindt. Zo kun je dus heel gericht de hyaluronzuur buiten het gebied met de siliconenolie inspuiten.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Ilse 05/09/2013 at 12:05 #

        Beste dr. van den Elzen,

        Ongeveer een half jaar geleden heb ik mijn lip laten opvullen met 1.5ml siliconen olie (Vikomed).
        Na de inspuiting heb ik last gekregen van een donker rode vlek op het midden van mijn lip, waarvan ik dacht dat het door de inspuiting gekomen zou zijn en daarom wel zou wegtrekken met de tijd.
        Helaas is dit niet het geval en is deze vlek blijven zitten, verder heb ik geen last van verhardingen, pijn etc.
        Ook ben ik met dit probleem terug geweest naar mijn behandelend arts, waarvoor hij ook geen verklaring had.
        Daarom ben ik benieuwd of u misschien bekend bent met deze klacht?
        Daarnaast las ik op uw blog dat u ook verteld dat er verschillende soorten siliconen oliën zijn, weet u toevallig meer over het middel Vikomed? En of er over het algemeen veel complicaties voorkomen met deze variant?

        Groeten,

        Ilse

        • Helga van den Elzen 07/09/2013 at 11:46 #

          Beste Ilse,

          Wat vervelend dat je een donkerrode vlek op je lip hebt na de inspuiting.

          Vikomed is een import-exportbedrijf, gevestigd in Duitsland. Vikomed is dus niet het bedrijf dat de siliconenolie zelf produceert. Vraag bij jouw arts even op welk product precies bij jou is ingespoten. In Europa is de Purified Medical Grade siliconenolie 350 centistokes het meest gebruikt als filler. De 350 centistokes staan overigens voor de viscositeit (stroperigheid) van het product.

          Andere vormen siliconenolie die worden gebruikt zijn Silikon 1000 en Adato-Sil-Ol 5000, maar die worden speciaal gemaakt voor oogartsen die het middel gebruiken bij bepaalde oogafwijkingen. De firma die Silikon 1000 produceert heeft ook een variant die speciaal als filler voor het gezicht dient: Silskin.

          Wat betreft de donkerrode vlek midden op je lip; het kan zijn dat je een zogenaamde postinflammatoire pigmentatie hebt door de injectie. Wat je ziet is dat er extra melanine zit op die plek. In de meeste gevallen verdwijnt dit niet. Het kan ook zijn dat er sprake is van een ijzerhoudende (hemosiderine) pigmentatie. Door het injecteren kan er een kleine bloeding in je lip zijn ontstaan (een blauwe plek). Soms blijft deze blauwe plek gedurende maanden ‘hangen’. Ook al verdwijnt de paars/rode plek meestal vanzelf, dit proces kan wel maanden en soms zelfs jaren duren. Soms is het ook blijvend.

          Tip: Wees altijd extra voorzichtig met de zon na een inspuiting. Als je dit niet doet, dan kunnen blauwe plekken permanent verkleuren!

          Overigens ben ik erg benieuwd of je een donker huidtype hebt; beide pigmentatievormen komen namelijk meer voor bij een donkere huid.

          Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

          • Ilse 10/09/2013 at 23:03 #

            Beste dr. van den Elzen,

            Bedankt voor uw snelle antwoord op mijn vragen, ik heb nagevraagd welk middel er in mijn lippen zit en dat is pms 350.
            In uw antwoord gaf u aan benieuwd te zijn welk huidtype ik heb, en dat is blank.
            Het is spijtig om te horen dat er geen oplossing is voor de vlek op mijn lip, behalve deze maar te camoufleren en hopen dat deze niet nog duidelijker gaat worden.

            Groeten,

            Ilse

  18. roosmarijn 21/10/2013 at 15:49 #

    Geachte dr Van den Elzen,

    Graag zou ik willen horen welke complicaties zouden kunnen optreden bij het wegsnijden van pms/bindweefsel in lippen. Informatie is lastig te verkrijgen en vele artsen willen niet opereren. Ik zou heel graag het overtollige laten verwijderen en zit te twijfelen om te wachten op lasermogelijkheden of dmv een incisie wegsnijden. Graag hoor ik tips!
    Mvg, Roosmarijn

    • Helga van den Elzen 27/10/2013 at 22:36 #

      Hallo Roosmarijn,

      Het chirurgisch verwijderen van siliconenolie/PMS uit je lippen is op zich goed mogelijk. Je lippen zijn extreem goed doorbloed en genezen over het algemeen bijzonder goed zonder opvallende littekens. Wel hangt het af van de manier waarop de PMS wordt verwijderd. Als dit bijvoorbeeld via de binnenkant van de lip gaat, dan geeft dit meestal een prima resultaat. Zit de verdikking meer naar de bovenrand van je lip, dan ontstaat er misschien wel een zichtbaar litteken. De belangrijkste complicaties/bijwerkingen zijn:

      – Asymmetrie van je lip (spreek goed met de arts door wat het resultaat gaat zijn NA de behandeling).

      – Littekenvorming en bindweefsel (vraag dit goed na bij de arts, het hangt af van waar de incisie komt en waar je het materiaal verwijdert).

      – Infectie, met name koortsblaasjes (herpes simplex virus). Heb je vaak last van een koortslip, dan kun je denken aan een profylaxe (preventieve behandeling).

      Ik wens je veel wijsheid bij het nemen van je beslissing.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Kiki 08/11/2013 at 16:56 #

        Ik ben heel blij dat ik deze site heb gevonden.
        Ook ik heb in 2003 of 2004 door dr.Velthuis deze filler laten injecteren en wel de maximale toegestane hoeveelheid.
        Er ontstonden na een aantal jaren bobbeltjes en knobbeltjes en nu is er eentje boven mijn jukbeen bij mijn oog behoorlijk groot geworden.
        Ben nog een keertje naar de Velthuiskliniek terug geweest,maar toen was deze nog niet groot.
        Bovendien weet ik niet precies meer wanneer en wat er precies gebruikt is en dit heb ik inmiddels opgevraagd.
        Kan ik in uw kliniek terecht of is het beter om naar het complicatie spreekuur te gaan?

        Met vriendelijke groet,

        Kiki

        • Helga van den Elzen 09/11/2013 at 00:32 #

          Beste Kiki,

          Wat vervelend dat je last hebt van een complicatie. Als er een knobbeltje ontstaat, dan kan dit komen omdat de permanente filler is verplaatst, maar het kan ook veroorzaakt worden door bindweefsel dat zich rondom de filler heeft gevormd.

          Het is zeker een goede optie een afspraak te maken voor het complicatiespreekuur. Je kunt natuurlijk ook overwegen eerst terug te gaan naar dokter Velthuis en met hem de mogelijkheden voor het verwijderen van de permanente filler te bespreken. Hij weet ook precies hoeveel permanente filler op welke plek bij jou is ingespoten.

          Ik wens je veel succes. Hopelijk heb je snel weer een gladde huid.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

          • Kiki 28/11/2013 at 15:28 #

            Geachte dr. Van den Elzen,

            Hartelijk dank voor uw reactie.
            Inmiddels antwoord gekregen van de Velthuis Kliniek en weet nu wanneer, wat en hoeveel filler er gebruikt is.
            In 2005 is er totaal 7,5 ml Bio-Alcamid ingespoten in wangen, jukbeenderen en het marionetgebied.
            Ook direct naast mijn mond aan beide zijden.
            Na een behandeling met echoscopie werd vastgesteld dat er veel materiaal ‘verdwenen’ was.
            In 2007 is er 1,5 ml Radiesse in marionetgebied ingebracht.
            Beide keren door dr. Peter Velthuis zelf.
            In een e-mail heb ik gevraagd of er in de kliniek ook wat gedaan zou kunnen worden, maar nog geen antwoord hierop gekregen.

            Wat raadt u mij aan?

            Met vriendelijke groet,
            Kiki

          • Helga van den Elzen 30/11/2013 at 15:41 #

            Beste Kiki,

            Wat fijn dat je alweer een stapje verder bent, maar ik kan me voorstellen dat het je erg bezig houdt. Wanneer je een complicatie hebt, dan blijft het een goede optie terug te gaan naar de arts die de filler bij jou heeft ingespoten. Elke arts heeft toch een eigen ‘handtekening’ en weet zelf het beste waar, hoeveel en vooral hoe diep de filler op een specifieke plek is ingespoten. Probeer het gewoon nog een keer om een afspraak te maken. Mocht je er nou niet uitkomen met de arts, dan kun je ook een afspraak maken met arts Leonie Schelke, polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam (vraag naar het injectable spreekuur). Het telefoonnummer is 010 70 401 10. Ik hoop van harte dat jouw probleem snel is opgelost.

            Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  19. Jacqueline Verhagen 27/11/2013 at 22:28 #

    Beste Helga,

    Zo’n 11 jaar geleden heb ik bio-alcamid en artecol in mijn lip in laten spuiten.
    De laatste jaren laat ik dat bijwerken door hyaluronzuur. Dit is altijd probleemloos gegaan.
    Nu word ik geattendeerd op het feit dat dit toch problemen kan geven.
    Mag ik jouw expertise hierover?

    Met vriendelijke groet,

    Jacqueline

    Met vriendelijke groet

    • Helga van den Elzen 30/11/2013 at 15:50 #

      Beste Jacqueline,

      Wanneer je met een permanente of blijvende filler bent ingespoten, dan is het altijd mogelijk dat deze in de loop van de jaren een complicatie geeft. Wel is het zo dat Artecol minder complicaties geeft dan Bio-alcamid. Daarnaast is het ook goed je te realiseren dat bij de meeste mensen die ooit met een permanent vulmiddel zijn ingespoten, er helemaal geen complicaties optreden, ook niet bij Bio-Alcamid.

      Wanneer je een inspuiting met hyaluronzuur ondergaat, dan is de locatie van groot belang. Is het een volledig andere plaats dan waar de permanente filler is aangebracht, dan is de kans op een complicatie gering. Wordt de filler bij of direct naast de nog aanwezige permanente filler gespoten, dan is die kans een stuk groter. Laat de arts die de hyaluronzuur bij je inspuit je hier goed over voorlichten.

      Er bestaat soms verwarring over wie nou verantwoordelijk is als er een complicatie ontstaat. Het is de arts die de (laatste) inspuiting met hyaluronzuur heeft gedaan, ook al beweert hij of zij dat het niet komt door de inspuiting. Een inspuiting met een hyaluronzuur kan een ‘trigger’ zijn voor een infectie of een overgevoeligheidsreactie van de permanente filler, ook als het in een ander gebied is ingespoten.

      Hyaluronzuren worden vaak als volledig veilig gepresenteerd, maar ook daar bestaat een kleine kans op een complicatie. Dat hangt ook af van jouw gezondheid. Ben je bijvoorbeeld erg allergisch (katten, astma, dauwworm als kind) dan loop je meer kans op een zogenaamde overgevoeligheidsreactie.

      Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt. Laat je altijd goed voorlichten door een deskundig arts.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  20. Jacqueline Verhagen 30/11/2013 at 20:18 #

    Beste Helga,

    In de eerste plaats wil ik je hartelijk bedanken voor dit duidelijke en snelle antwoord.
    In reactie op hetgeen je schrijft kan ik je zeggen dat ik bij al die keren dat er hyaluronzuur in mijn lippen is gespoten, nooit sprake is geweest van welke reactie ook. Ook allergische reacties zoals jij beschrijft ken ik niet. Dat stelt mij, samen met jouw mening wel gerust.
    Recent is het grootste gedeelte van de permanente filler die destijds ingespoten is, operatief door de chirurg verwijderd.
    Maar door alle aandacht in de media m.b.t. permanente fillers, en de voorzichtigheid van de arts die mij nu behandeld wil ik toch de nodige voorzichtigheid hanteren.
    De kliniek waar ik tegenwoordig kom voor fillers adviseerde me overigens jou om advies te vragen gezien jouw expertise op dit gebied.
    Ik begrijp dat zekerheid m.b.t. eventuele risico’s te voorkomen, niet mogelijk is, maar durf je mij op grond van deze informatie te adviseren?
    Mag ik je nogmaals hartelijk bedanken voor het gebruiken van je kundige mening. Ik waardeer dit zeer.

    Met vriendelijke groet,

    Jacqueline

  21. Anne 15/12/2013 at 19:10 #

    Geachte dr. Van Elzen,

    Ik heb geen problemen met een permanente filler ondervonden, maar met een tijdelijke filler.

    Ik heb een tijdelijke filler in mijn wang & neus- lippenplooi laten inspuiten. Eerst werd mijn gezicht wit en kort daarna rood en mijn gezicht begon te zwellen. Ik had enorm veel pijn en kon niet meer slapen. Na een paar nachten ijsberen heb ik de kliniek gebeld, volgens de dame aan de telefoon was het volledig normaal dat mijn gezicht gezwollen was en pijn deed. Een paar dagen ontstonden blaasjes met een witte substantie. Toen ik ‘s morgens wakker werd was mijn gezicht opengebarsten en had ik een en al blaasjes op mijn gezicht. Ik heb mijn huisarts gebeld, deze verwees mij naar de kliniek aangezien zij geen ervaring hadden met complicaties na een fillerbehandeling. Ik heb de site van de kliniek afgespeurd op zoek naar een noodnummer, deze was niet aanwezig. Vervolgens heb ik een foto gestuurd naar hun mailadres. Een half uur daarna werd ik gebeld. De arts had geen flauw idee wat het kon zijn en verwees mij naar mijn huisarts. Mijn huisarts schrok zich helemaal rot. Hij dacht aan bacteriële infectie en heeft mij Presnisolon en antibiotica voorgeschreven. Ik was echt vreselijk ziek. De dagen erna werden de wonden zwart en als ze openknapte dan kwam er paars bloed uit. De binnenkant van mijn mond was vas van links naar rechts opgengeknapt en in mijn linkerneusgat zaten ook allerlei blaasjes. Gelukkig werd het snel beter, maar ik had een doof gevoel in mijn linkerneusvleugel en in aan de linkerkant van mijn lip. De kliniek mailde af en toe alleen maar een paar regels of ik door wou geven wat de progressie was. Na twee maanden zag ik er weer redelijk toonbaar uit. Ik heb nu 3,5 maand later nog een aantal littekens en mijn porieën zijn erg groot. Tevens is het dove gevoel in mijn lip nog niet weg. De sfeer tussen de kliniek en mij ging stroever omdat ik aangaf dat ik van mening was dat er echt een fout is gemaakt. Ik heb zelfs nog geen bos bloemen gehad! Zij konden er niets aan doen. Gisteren ben ik bij een cosmetisch chirurg geweest en hij schrok zich helemaal rot. Hij zei: ‘Meisje, wat heb jij een geluk gehad’, weet je wel wat dit is?’ Ze hebben jou te diep geïnjecteerd waardoor ze het materiaal in jouw bloedvat hebben gespoten. Je mag van geluk spreken dat er geen delen van jouw gezicht zijn afgestorven. Hij gaf aan dat er altijd complicaties kunnen optreden, maar dat de afhandeling niet de schoonheidsprijs verdient. Ik heb geluk gehad dat de huisarts adequaat heeft gehandeld terwijl hij niet eens wist waar tegen hij mij moest behandelen. Ik wil nu mijn gezicht laten laseren. Ondanks de schade meevalt in mijn gezicht en ik alleen een doof gevoel heb in mijn lip. Ik vind het oneerlijk dat de kliniek mij niet financieel tegemoet zijn gekomen. Ik wil ze geen slechte naam geven, maar ze hadden het geld van de behandeling minstens kunnen retourneren. Kan ik hier nu helemaal niets mee? En moet de nabehandeling nou helemaal voor mijn rekening komen? Daarnaast ben ik heel benieuwd of een bloedvat volledig hersteld na zo’n klap. Ben echt heel ziek geweest. Weken daarna moest ik soms nog overgeven. Ik wil heel graag weten wat uw mening hierover is.

    Met vriendelijke groet,
    Anne

    • Helga van den Elzen 16/12/2013 at 12:13 #

      Beste Anne,

      Wat vreselijk wat er is gebeurd na jouw inspuiting. Zoals je het beschrijft, lijkt het er het meest op dat je een virale infectie had met het herpes virus. Heb je wel eens last van koortsblaasjes? Het feit dat de therapie van je huisarts (met name de prednison) goed hielp ondersteunt dit. Dit pleit overigens tegen de diagnose van de cosmetisch chirurg dat er in een bloedvat gespoten zou zijn. Ten eerste zouden je symptomen anders geweest zijn, ten tweede zou de therapie van de huisarts niet geholpen hebben.

      Wat betreft het laten laseren van je gezicht: het lijkt zinvol om toch eerst nader te bepalen wat er nou precies aan de hand is geweest. Als het inderdaad een herpes infectie is geweest, dan heb je na de laserbehandeling een verhoogde kans op een nieuwe infectie. Een profylaxe met Famvir R is dan een optie.

      Natuurlijk is het zo dat complicaties altijd kunnen optreden, maar de afhandeling door de betreffende arts die je ingespoten heeft, verdient niet alleen geen schoonheidsprijs, maar is ook niet zoals het zou moeten zijn. Je zou dit zeker met de betreffende arts kunnen bespreken. Verder kun je contact opnemen met de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde en je klachten voorleggen. Ook kun je contact opnemen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

      Ik hoop dat dit je weer een stapje verder helpt. Veel succes Anne.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  22. Anne 15/12/2013 at 19:45 #

    P.S. voor de volledigheid wil ik nog vermelden dat de rode kleur op plaatsen ontstond waar ik niet was ingespoten. Op sommige plekken was mijn huid spierwit.

  23. Anne 16/12/2013 at 12:37 #

    Geachte mevrouw Van den Elzen,

    Bedankt voor uw snelle reactie.

    Ik heb 1x per jaar last van het Herpes virus als ik op vakantie ben. Dit is altijd op mijn onderste lip. Dus niet eens in de buurt van de inspuiting.

    Is het normaal dat bij een mogelijk herpes virus mijn huid, binnen een half uur na de behandeling, vuurrood/ donkerpaars kleurt, van mijn lip naar de neuslippenplooi tot over de helft van mijn neus en de wang? En een flinke bloeduitstorting op de linkerneusvleugel? Daarnaast had ik ook een paar spierwitte vlekken op mijn neus.

    De chirurg geeft aan dat hij een zelfde soort foto tijdens een congres heeft gezien, maar dat hij het nog nooit zo erg heeft gezien. Hij wou de foto dan ook graag zelf hebben. Is er ook een instantie waar ik mijn foto ter beoordeling neer kan leggen?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Anne

  24. Anne 16/12/2013 at 12:38 #

    P.S. De chirurg gaf overigens aan dat de blaasjes vol zaten met het ingespoten materiaal.

  25. Anne 16/12/2013 at 19:15 #

    Geachte mevrouw Van den Elzen,

    Ik heb u zojuist twee mailtjes gestuurd met foto’s.

    Ik ben zo blij dat u de tijd wilt nemen om hier naar te kijken.

    Met vriendelijke groet,
    Anne

  26. SV 26/12/2013 at 12:05 #

    Geachte mevrouw van den Elzen,

    Ook ik heb een vraag over een tijdelijke filler, in dit geval Stylage.
    In augustus heb ik mij hiermee laten behandelen om de lijntjes bij mijn bovenlip te laten opvullen, echter is sindsdien de binnenkant van mijn lip onregelmatig aan 1 kant (ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel, zou anders evt een foto kunnen toezenden ter illustratie) met lachen valt dit mij op en omdat het alleen links is vind ik dit redelijk storend. Omdat het een tijdelijke filler is zou dit nu toch ondertussen moeten gaan verdwijnen, heeft u enig idee wat dit kan zijn?

    Alvast hartelijk dank,
    met vriendelijke groet Sharon

    • Helga van den Elzen 06/01/2014 at 15:36 #

      Beste Sharon,

      Het is het meest waarschijnlijk dat je inderdaad net een beetje filler ziet bij je lip. Door de spierbeweging van de mond kan de filler een klein beetje met de richting van de spier meebewegen en ietsjes ‘uitzakken’ in de lip. Meestal is dit vrij eenvoudig door de behandelend arts te verhelpen. Als het bijvoorbeeld om een druppeltje Stylage gaat dat zichtbaar is, dan is het aanprikken van de filler soms al voldoende. Is dit niet mogelijk dan is het nauwkeurig inspuiten van hyaluronidase een goede oplossing om het teveel aan filler te egaliseren.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  27. Kim 04/01/2014 at 21:41 #

    Geachte mevrouw Van den Elzen,

    Bij deze heb ik ook een vraag. Inmiddels ruim 2 weken geleden heb ik onder mijn ogen een tijdelijke filler laten inspuiten. (restylane als ik het goed schrijf)
    Sinds dat ik wakker werd, heb ik onder de wal verdikkingen die niet weg te werken zijn.
    Die lopen ook verschillend maar de wallen zijn nu nog beter te zien. Ook boven mijn ogen lijkt het dikker, en vocht aan te trekken.
    Is de filler nu gezakt? Of is dit een tijdelijke complicatie. Tijdelijke “vochtaantrekking”.
    Heb de behandelende arts gesproken, hij gaf aan dat deze zwellingen normaal zijn en dat dit weggaat. Zie er nu voor het eerst ouder uit dan ik ben en heb een mega rotgevoel.
    Graag zou ik willen weten of mijn bezorgdheid onterecht is. En wat u als oplossing zou zien. Waarvoor alvast mijn vriendelijke dank.

    • Helga van den Elzen 06/01/2014 at 15:12 #

      Beste Kim,

      Veel mensen hebben zoals jij last van een vermoeide blik door wallen onder de ogen. Dat is op zich prima te behandelen met een hyaluronzuur filler. De uitdaging zit hem hierin; de arts moet de filler op exact de juiste plaats inspuiten en dat is – in tegenstelling tot wat je zou denken – meestal niet in de traangootjes zelf. Dit verklaart waarom zoveel mensen, zoals jij na de behandeling vaak meer last hebben van zichtbare wallen dan voor de behandeling.

      Nu is het volkomen normaal dat er in eerste instantie zwelling optreedt, maar als de zwelling na twee tot drie weken niet is afgenomen, dan is de kans groot dat de filler niet helemaal op de goed plek is aangebracht en is een aanvullende behandeling de aangewezen oplossing.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  28. Kim 06/01/2014 at 14:06 #

    Geachte mevrouw Van den Elzen,

    Als aanvulling op bovenstaande, heb ik vanmorgen nogmaals contact gehad met de behandelend arts. Hij geeft aan dat ik moet gaan koelen.
    In afwachting van uw reactie, verblijf ik inmiddels
    Kim Huigen

  29. Femke 17/01/2014 at 15:37 #

    Beste mevrouw van den Elzen,

    Ruim tien jaar geleden heb ik twee maal aquamid in mijn bovenlip laten spuiten. Sinds een jaar of vier, vijf is het volume van de lip enorm toegenomen op een hele onnatuurlijke manier. Ook boven de lip lijkt een verdikking te ontstaan. Ik krijg er heel vaak opmerkingen over en ik word er heel onzeker van. De behandelend arts heeft er nu een aantal keren kenacort ingespoten, in en net boven de lip. Dit heeft enige tijd het effect dat de lip slinkt, maar na een aantal maanden is het weer hetzelfde liedje.
    Ik heb nu een afspraak bij Allizonne om te kijken of ze het aquamid weg kunnen halen met de laser. Nu zegt de arts die mij toen met aquamid behandeld heeft dat je helemaal geen laser kunt gebruiken om aquamid te verwijderen. Volgens hem gebeurt er als je aquamid op tafel spuit en er een laser op zet, helemaal niets. Hij zegt dat aquamid opgenomen is in het weefsel, dus zelfs niet operatief te verwijderen is. De enige optie zou een lipverkleining zijn, volgens hem.
    Aangezien ik aankomende week een intake heb bij Allizonne, zou ik heel graag weten wat u hier over zegt voordat ik voor niets af reis naar Allizonne en geld voor de intake betaal. Bij Alizonne zeiden ze namelijk dat ze wel denken dat het misschien met de laser kan worden verwijderd, nu ik dit bericht kreeg van de arts, ben ik zeer teleurgesteld. Verder benadrukt hij ook dat mervouw van der Lugt een basisarts is.

    Ik hoop spoedig van u een reactie te krijgen. Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Femke

    • Helga van den Elzen 10/02/2014 at 22:11 #

      Beste Femke,

      Hartelijk bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat het allemaal verwarrend voor je is. Inmiddels is inderdaad gebleken dat het inspuiten van Kenacort in jouw geval geen enkel effect heeft. Dat had de arts die jou heeft behandeld eigenlijk moeten weten. Mogelijk is hij of zij nog niet op de hoogte van de laatste stand van zaken, aangezien de ILT-laserbehandeling in sommige gevallen wel degelijk een goede optie is.

      Helaas is voor jouw type complicatie nog geen eenduidig beleid; er is simpelweg een tekort aan ervaring op dit gebied. Het is zeker een goed plan eerst alle mogelijke behandelingen rustig op een rij te zetten en je heel goed hierover te laten voorlichten. Twee weten altijd meer dan een. Drs. Claudia van de Lugt kan je in ieder geval adviseren of een ILT-laserbehandeling een goede optie voor jou is of niet.

      Ik wens je veel succes en hoop dat je snel een goede manier vindt om de Aquamid uit je bovenlip te verwijderen.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  30. Josje 02/02/2014 at 12:22 #

    Geachte mevrouw Van den Elzen,

    Kan er een weefselontsteking plaatsvinden na injectie van een filler? Er is een onderzoek over gepubliceerd over bacteriele infecties die kunnen ontstaan na het toedienen van tijdelijke en permanente fillers.
    Die ontstekingen, staat er, kunnen ook nog jaren na toediening optreden en alleen chirugische ingreep is dan nog mogelijk met littekens e.d. als gevolg.
    Wat vindt u van dit artikel? Dan maar geen tijdelijke fillers meer gebruiken? Er staat ook dat het iedereen kan overkomen. Ook als je naar een erkende cosmetisch arts gaat.
    http://www.amc.nl/web/Het-AMC/Nieuws/…/Vaak-infecties-door-bacterien.htm‎

    Dank voor uw reactie.
    Groeten,
    Josje

    • Helga van den Elzen 10/02/2014 at 21:44 #

      Beste Josje,

      Hartelijk dank voor je vraag. Ik vind je vraag zo belangrijk dat ik er een aparte blog van heb gemaakt die je hier kunt lezen.

      Ik hoop dat het antwoord je helpt met het nemen van een goede beslissing.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  31. Corry 08/03/2014 at 08:49 #

    Geachte mevrouw van Elzen,
    Ik heb ongeveer 10 jaar geleden PMS inspuitingen gehad op diverse plaatsen in gezicht, maar weet helaas niet meer precies waar. Daar ik nu graag een wave-behandeling wil laten doen, is mijn vraag of dit zonder meer kan of dat de gebieden van de inspuiting vermeden moeten worden?
    Bij voorbaat dank voor uw reactie.
    Vriendelijke groet,
    Corry

    • Helga van den Elzen 10/03/2014 at 20:43 #

      Beste Corry,

      De persoon die de Wave-behandeling bij je uitvoert, is degene die hier een helder antwoord op moet kunnen geven. Hij of zij weet precies wat de Wave-behandeling inhoudt (radiofrequentie, LED) en vooral de mate waarin de huid wordt verwarmd en tot hoe diep de warmte in de huid komt (dit varieert per apparaat). Met die gegevens kan de behandelaar bepalen of het wel of geen geschikte behandeling is in combinatie met jouw PMS-inspuitingen van tien jaar geleden.

      Ook voor zogenaamd ‘onschuldige behandelingen’ met laser of radiofrequentie geldt dat je altijd goed voorgelicht dient te worden over de mogelijkheden, onmogelijkheden, mogelijke bijwerkingen en eventuele complicaties.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Corry 11/03/2014 at 15:54 #

        Hartelijk dank voor uw reactie!

  32. Jacqueline 11/03/2014 at 11:03 #

    Geachte mevrouw van Elzen.

    Mijn lippen zijn behoorlijk ingevallen en ik zou daar graag iets aan willen doen.
    In een ver verleden heb ik ooit een paar prikjes in mijn neuslippenplooi laten doen, heel minimaal. Het was in 2000 en het betrof een eenmalige injectie met Dermalive. De kliniek bestaat niet meer. Is toen maar een beetje opgevuld. Nooit problemen gehad. Mag ik nu wat aan mijn lippen laten doen met een afbreekbare filler?
    Later heb ik wat afbreekbare fillers in mijn kaaklijn gedaan een aantal keren. Nooit problemen gehad, trouwens ook niet bij de neus-lippenplooi. Nu lees ik dit allemaal en vraag me af of ik nog steeds met een gerust hart mijn lippen wat kan opvullen met afbreekbare fillers.
    Een vriendin van mij verwees me naar u met de vraag omdat zij al jarenlang een tevreden klant van u is.

    Vriendelijke groet,
    Jacqueline

    • Helga van den Elzen 12/03/2014 at 10:06 #

      Beste Jacqueline,

      Het merendeel van de mensen die ooit met een permanente filler zijn behandeld, krijgt hier geen last van. Het lijkt erop dat met name de fillers uit de polyacrylamide groep (Bio-Alcamid en Aquamid) en de zogenaamde HEMA’s (Dermalive en Dermadeep) de meeste problemen geven op de lange termijn.
      Met een echografie weet je zeker waar en hoe diep het product zit. Als het eenmaal duidelijk is waar welk product zit, dan kunnen ook de mogelijkheden om je lippen te vullen besproken worden.

      Over het algemeen wordt de regel gehanteerd om zover mogelijk buiten een oude permanente filler te blijven.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  33. Jacqueline 11/03/2014 at 21:41 #

    Inmiddels heb ik gezien dat het om dermalive ging. Jaar 2000 eenmalig en een klein beetje. Ik heb er nooit last van gehad. Voel en zie niets.
    Lippen zijn toch een stuk lager, dus hoop dat ik daarvoor aan afbreekbare filler mag gebruiken zodat de verticale lijntjes wat verdwijnen en ze een beetje voller lijken.

    Hartelijke groet
    Jacqueline.

  34. hendrika 15/03/2014 at 18:55 #

    Tien jaar geleden is er pms siliconen in mijn lippen gespoten, nu zou ik dit graag willen verminderen, vind vooral de bovenlip te groot. Kan de pms door kenacort injecties blijvend verminderen?
    Er is een kliniek die dit aanbiedt waarbij wel meerdere behandelingen nodig zijn.

    Bij voorbaat dank.
    Hendrika

    • Helga van den Elzen 18/03/2014 at 12:35 #

      Beste Hendrika,

      Kenacort is een corticosteroïd, een middel dat wordt gebruikt als er granuloom (een type ontstekingsreactie) is ontstaan. Als een filler zoals siliconenolie wordt ingespoten dan reageert de huid hierop door te denken: Hé dit ken ik niet, dit is niet van mezelf en het hoort hier eigenlijk niet, laat ik er maar een kapsel omheen leggen dan heb ik er geen last van. We noemen dit een vreemdlichaamreactie. Wanneer het lichaam echter een heel dik kapsel om de siliconenolie aanmaakt en dit proces continueert, dan noemen we dat een granuloom. Kenacort dempt de reactie van het lichaam op het vreemde materiaal en zorgt ervoor dat het kapsel vermindert. Kenacort ruimt niet de siliconenolie op.
      Bijwerkingen van Kenacort injecties zijn onder andere atrofie (het invallen van de huid) en blauwverkleuring.

      Omdat jij het teveel aan pms siliconenolie in je bovenlip wilt verminderen lijken Kenacort injecties in jouw geval niet de meest aangewezen behandeling. Tot nu toe bestaan er twee opties: chirurgisch verwijderen en ILT (Intral Lesional Therapy). Voor het laatste kun je terecht bij Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (polikliniek Dermatologie) of bij Alizonne in Vught.

      Ik wens je heel veel succes.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  35. hendrika 20/03/2014 at 22:54 #

    Heel erg bedankt voor uw reaktie en de informatie! Dit geeft mij een hoop duidelijkheid.
    Met vriendelijke groet,

  36. Agnes Das 01/05/2014 at 22:04 #

    Beste Helga,
    Ik heb ongeveer 8 jaar geleden Bio-Alcamid in mijn wangen laten spuiten en nu wilde ik graag rond mijn mond en bovenlip de rimpels laten opvullen. Helaas wilden ze dit niet doen bij De Velthuiskliniek , waar ik ook 8 jaar geleden mijn wangen heb laten inspuiten! Ze willen het niet omdat er BioAlcamid in de buurt zit.Wat zou ik nu kunnen doen, ik heb zoveel rimpeltjes waardoor ik me erg onzeker voel. Is laser een optie? Alvast bedankt voor Uw antwoord.
    Agnes.

    • Helga van den Elzen 06/05/2014 at 12:15 #

      Beste Agnes,

      Wat vervelend allemaal. Het beste is om eerst met een echo te onderzoeken waar de Bio-Alcamid exact in jouw huid zit. Met die informatie kun je de mogelijkheden en de eventuele onmogelijkheden voor een fillerbehandeling rond het mondgebied pas goed op een rij zetten. Misschien kun je de arts die de Bio-Alcamid destijds heeft ingespoten hier nog eens naar vragen. Je kunt ook bij ons terecht voor een second opinion inclusief echo-onderzoek. Omdat je bij een andere kliniek bent behandeld, zijn er wel kosten aan verbonden.

      Hopelijk heb je iets aan het antwoord. Ik wens je veel succes.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  37. Ave 02/05/2014 at 09:54 #

    Hallo Dr. Helga,

    Ik ben van plan om binnenkort mijn diepliggende ogen aan de bovenkant op te laten vullen. Hoe groot is de kans op zwellingen en blauwe plekken na de behandeling?
    En hoe lang kunnen ze aanhouden?

    Dezelfde vraag heb ik ook voor de neus-lipplooi, want die staat ook om mijn verlanglijstje. Ik hoop graag van u te horen!

    Mvg Ave

    • Helga van den Elzen 06/05/2014 at 11:06 #

      Beste Ave,

      Of je zwelling en blauwe plekken krijgt, hangt af van een aantal factoren:

      1. Het te behandelen gebied: je bovenoogleden zullen sneller blauwe plekken en zwelling geven dan bijvoorbeeld de neuslippenplooi.
      2. Het materiaal dat wordt ingespoten.
      3. Je leeftijd; hoe ouder je bent hoe meer kans op blauwe plekken.
      4. Medicatiegebruik, zoals een bloedverdunner.
      5. De deskundigheid van de arts die de filler bij je inspuit.
      6. De nabehandeling die je krijgt.

      Via deze link en en hier en en hier vind je meer informatie over blauwe plekken.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  38. Kitty Hoogenraad 18/05/2014 at 10:05 #

    Geachte mevrouw van den elzen. Jaren geleden heb ik de permanente filler bioalqamid geïnjecteerd gekregen in mijn konen. Na jaren is het resultaat lelijk geworden en zijn er aan beide zijden van mij gezicht twee bulten ontstaan. Graag zou ik hier vanafkomen. Ik vraag me alleen af of ik moet zoeken naar een weg om deze operatief te laten verdwijnen of zoals ik ook lees op internet via de methode met het uitzuigen van de bobbels en laser. Kunt u mij hierover advies geven? Kitty.

    • Helga van den Elzen 20/05/2014 at 14:45 #

      Beste Kitty,

      Wat vervelend dat de Bio-Alcamid meer zichtbaar is geworden en verdikkingen geeft.

      Zoals je zelf al schrijft, zijn er verschillende mogelijkheden om de filler uit je wangen te verwijderen. Alhoewel het niet mogelijk is Bio-Alcamid in zijn geheel te verwijderen, is het product in de meeste gevallen wel voor een groot deel te verwijderen. Uit je bericht maak ik op dat de Bio-Alcamid vooral zichtbaar is, maar niet hard aanvoelt. In dat geval kun je het product verwijderen door het gebied met een wat dikkere naald aan te prikken en de Bio-Alcamid als het ware naar buiten te duwen (alsof je een puist uitdrukt). Dit kan het best gedaan worden onder een echobegeleiding. Is er sprake van een verharding, dan kan het inbrengen van een ontstekingsremmer in de verharding om de inkapseling te verzachten ook een goede optie zijn, naast een ILT-laserbehandeling. Het laatste redmiddel is een chirurgische ingreep om de filler te verwijderen.

      Wanneer je een complicatie hebt, adviseer ik altijd eerst terug te gaan naar de arts die jou heeft behandeld. Hij of zij zou je advies moeten geven over wat de beste oplossing is. Als je er om wat voor reden dan ook niet met hem of haar uitkomt, dan kun je altijd een afspraak maken met de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam en vragen naar het speciale injectablespreekuur. Het telefoonnummer is 010 70 4 01 10. Het is belangrijk dat je eerst grondig wordt onderzocht. Daar maken ze ook een echo van het behandelde gebied, zodat ze exact weten waar de Bio-Alcamid zich in de huid bevindt en hoeveel product er in jouw huid zit. Met die gegevens kan de arts helder uitleggen wat de mogelijkheden zijn en wat wijsheid is: via welke methode kun je de bulten verminderen of verwijderen met de daarbij behorende voors en tegens. Soms is het ook beter de Bio-Alcamid met rust te laten. Kortom: laat je eerst goed voorlichten, voordat je een beslissing neemt.

      Ik hoop dat dit antwoord je verder helpt en dat je snel verlost bent van de bulten op je wangen.

      Hartelijke groet, Dr. Helga van den Elzen

  39. Natasja 22/05/2014 at 22:21 #

    Hallo Dr. Helga

    Wat ben ik blij dat ik op deze website terecht ben gekomen.
    Ik heb ook een vraag over bio-alcamid.
    Ruim 10 jaar geleden heb ik mijn wangen en bovenlip laten opvullen met bio-alcamid.
    Met mijn wangen is het goed gegaan maar met mijn lip niet.
    De bio-alcamid zat niet in mijn lip maar boven mijn lip.
    Ik had dus een hele verdikking boven mijn lip.
    Eerst moest ik het dagelijks masseren en dan zou het wel goed komen.
    Maar helaas was dat niet het geval.
    Toen heeft de arts het er zoveel mogelijk weer uitgeknepen (zoals een puist uitknijpen) en heb ik wel netjes mijn geld terug gehad.
    4 jaar geleden wilde ik wel opnieuw mijn lip laten opvullen en ook de vele lijntjes om mijn bovenlip.
    Ik ben toen naar dezelfde kliniek gegaan omdat daar immers toen de bio-alcamid was ingespoten.
    De arts van toen was er niet meer en een andere arts heeft het restant (er zat toch nog een klein beetje in)
    van de bio-alcamid eruit geknepen.
    2 weken daarna moest ik terug komen en is mijn lip en de lijntjes erboven opgevuld met hyaluronzuur.
    Alles goed gegaan en 2 jaar geleden opnieuw laten doen, ook weer goed gegaan.
    Maar de lijntjes gingen nooit echt weg want ze zijn best diep.
    Nu wil ik ze weg laten halen door de bio-melt methode.
    Mijn vraag is dus; stel als er nog een piepklein beetje bio-alcamid zit kan ik dan wel de bio-melt methode laten toepassen?
    De arts zei toen dat alles er wel uit was, maar ik heb ook gelezen dat er altijd wel een klein beetje achter blijft.
    Maar ik wil zo graag van mijn rimpeltjes af.
    En met inspuiten lukt het gewoon niet.

    Met vriendelijke groet Natasja

    • Helga van den Elzen 25/05/2014 at 21:31 #

      Beste Natasja,

      Bio-Alcamid wordt door de huid netjes ingekapseld nadat het is ingespoten. Ook als het later wordt verwijderd, blijft er altijd een klein restje achter samen met het kapsel. Ik weet niet wat de BioMelt-methode inhoudt, daarom kan ik je niet vertellen of dit een geschikte optie voor je is. Elke behandeling, waarbij de huid met naaldjes wordt behandeld brengt een risico met zich mee, hoe gering ook. Als er een restant permanente filler in het gebied zit dat je wilt behandelen, dan brengt dit altijd meer risico’s met zich mee. De arts die jou eventueel gaat behandelen moet jou vertellen welke risico’s er precies aan de BioMelt-behandeling zijn verbonden. Zorg ervoor dat je deskundig en realistisch advies krijgt en neem hier de tijd voor.

      Ik hoop dat dit je verder helpt. Veel succes.
      Dr. Helga van den Elzen

      • Natasja 29/05/2014 at 10:36 #

        Beste Dr Helga

        Bedankt voor uw snelle reactie.
        De Bio Melt methode is een methode waarbij de scherpe randjes van de rimpels licht worden weggesmolten met geavanceerde apparatuur waardoor de rimpel een gladder aanzien krijgt. En de rimpel wordt ook nog met een naaldje opgetrokken. Het effect is beter dan een chemische peeling. De arts zei inderdaad dat het beter zou zijn als de bio-alcamid er helemaal uit is. Ik hoopte eigenlijk dat het er helemaal uit zou zijn.
        En als er nog een piepklein beetje in zit kan ik misschien preventief een antibioticakuur nemen?
        Ik heb namelijk gelezen dat dat ook bij het trekken van een kies aangeraden wordt als je bio-alcamid in je gezicht hebt.

        Met vriendelijke groet
        Natasja de Kruijff

        • Helga van den Elzen 02/06/2014 at 20:09 #

          Beste Natasja,

          De arts die de BioMelt-behandeling bij jou uitvoert, is de aangewezen persoon om te bepalen of een preventieve antibioticakuur voor jou een goede optie is.
          Het ‘wegsmelten’ van rimpels, zoals jij het beschrijft is wel heel bijzonder. Ik ben het nog niet tegengekomen in de wetenschappelijke literatuur, noch heb ik erover gehoord tijdens congressen. Laat je goed voorlichten en vraag welk resultaat je mag verwachten en welke risico’s er aan de behandeling verbonden zijn. Ik wens je veel succes en ik hoop van harte dat de behandeling het gewenste resultaat oplevert.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  40. hendrika 31/05/2014 at 09:56 #

    Beste dr Van der Elzen,

    Ik heb nu een aantal keren kenacort injecties in mijn bovenlip gehad om de lip kleiner te maken, het belangrijkste voor mij is dat deze verkleind wordt. De siliconen hoeven wat mij betreft niet verwijderd te worden maar wil een natuurlijker vorm van de bovenlip. Dit gaat tot dusver enorm goed, hij slinkt behoorlijk, mijn vraag aan u is echter of dit bindweefsel na het stoppen van de kenacort injecties wegblijft of te zijner tijd weer terug komt aangezien de siliconenolie (lichaamsvreemd materiaal) wel aanwezig blijft. Is het dan de bedoeling om de injecties te blijven voortzetten?
    Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
    Hendrika

    • Helga van den Elzen 02/06/2014 at 20:17 #

      Beste Hendrika,

      Wat fijn dat de Kenacort injecties die je krijgt helpen en je bovenlip kleiner maken. Een eenduidig antwoord op je vraag is niet te geven. Het kan zijn dat je lip de vorm blijft behouden die het na de Kenacort injecties heeft, maar er kan ook opnieuw eenzelfde reactie optreden als voorheen. Hoe dit precies komt en wat dat de trigger is, is niet geheel duidelijk. Een auto-immuunziekte zoals reuma kan hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in spelen, maar ook andere luxerende factoren, zoals een infectie kunnen zomaar een verhoogde aanmaak van bindweefsel veroorzaken.

      Het is niet raadzaam lange tijd door te gaan met de Kenacort injecties; deze kunnen namelijk leiden tot atrofie (verdun­ning) van de huid en je huid kan gevoelig worden en kleine rode vaatverwijdingen (couperose) gaan vertonen. Overleg daarom goed met je arts wat wijsheid is.

      Ik wens je veel succes.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  41. Richard 07/06/2014 at 21:27 #

    Beste dr Van der Elzen

    Tien jaar geleden heb ik via een kliniek in Hilversum mijn wangen laten inspuiten door U met Bio alcamid. Tot nu toe geen klachten zit nog steeds perfect.

    Mijn bovenkaak(moet)kan via een kaakoperatie naar voren geplaatst worden en mijn onderkaak zal dan ook iets naar achteren gezet worden via een kaakoperatie.
    mijn angst is dat de Chirurg mijn ingekapselde bio alcamid zal raken, beschadigen waardoor er een bacterie of andere rare dingen ,ontstekingen met de bio alcamid kan,gaat gebeuren. Ik zal aan de arts vertellen dat er Bio alcamid in mijn wangen zit. Weet U of een kaak operatie een risico met zich mee brengt voor ontstekingen van de bio alcamid.

    Bij voorbaat dank voor uw antwoord

    Vriendelijke groet, Richard

    • Helga van den Elzen 09/06/2014 at 18:29 #

      Beste Richard,

      Het is altijd goed bij een behandeling in het gezicht de arts in te lichten over voorgaande cosmetische behandelingen. Vertel hem of haar welk product waar is ingespoten (dit kun je ook altijd opvragen). Of de bij jou ingespoten Bio-Alcamid een risico oplevert bij het naar voren plaatsen van jouw bovenkaak, kan de kaakchirurg vrij makkelijk beoordelen als hij of zij een echo laat maken van je gezicht. Bio-Alcamid is een zogenaamd hydrofiel product en is daarom makkelijk te herkennen op een echo. Je kunt dus precies zien waar het product in jouw gezicht zit en of de kaakchirurg tijdens het opereren in de buurt komt van het gebied dat is behandeld met Bio-Alcamid. Operaties in het gezicht en tandheelkundige ingrepen brengen altijd een extra infectierisico met zich mee. Het is dus zeer raadzaam de eventuele risico’s met de kaakchirurg te bespreken.

      Hopelijk geeft dit je voldoende informatie. Ik wens je heel veel succes.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Richard 14/06/2014 at 09:27 #

        Beste dr Van der Elzen

        Bedankt voor de snelle reactie

        Vriendelijke groet, Richard

  42. chaira 30/06/2014 at 17:09 #

    Hallo,
    Ik laat al 2 jaar mijn lippen opvullen met een tijdelijke filler o.a. juvederm. T probleem is dat t ongeveer 9 maanden zeker zou moeten blijven zitten. Alleen ik ga om de 3 maanden weer terug (soms zelfs nog eerder) omdat mijn lichaam t gewoon heel snel afbreekt. Dit is een duur grapje. De arts heeft ook al een dikkere vloeistof gebruikt de ultra voluma maar ook dit zonder verschil. Ik zou zo graag een blijvende filler willen proberen zoals silleconenolie. Mijn vraag is nu kan er silleconenolie ingespoten worden bij de tijdelijke filler als dat er nog een in zou zitten?
    Alvast bedankt
    Gr chaira

    • Helga van den Elzen 01/07/2014 at 14:06 #

      Beste Chaira,

      De tijd die hyaluronzuur erover doet om af te breken, is enigszins variabel (gemiddeld 9-12 maanden) en hangt af van de plek die is ingespoten. Op een plaats in je gezicht waar veel mimiek is, lijkt het resultaat wat minder lang te houden, maar drie maanden is wel extreem kort. Helemaal als er gebruik is gemaakt van Juvéderm Voluma. Het is zinvol te bekijken of de hoeveelheid filler die is ingespoten wel voldoende is voor het resultaat dat je wenst. Zeker in de lippen ontstaat er in eerste instantie zwelling en dit maskeert het ‘echte’ resultaat.

      Of het opvullen van je lippen met siliconenolie een goede optie voor jou is, valt te bezien. Op dit moment wordt in Nederland een behandeling met permanente vulmiddelen, zoals siliconenolie door de Inspectie voor de Gezondheidszorg afgeraden, vanwege de mogelijke complicaties op lange termijn. Dit houdt in dat een dergelijke behandeling niet meer mag worden uitgevoerd in Nederland.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  43. Roos 06/07/2014 at 09:46 #

    Beste dr. van den Elzen,

    In 2006 heb ik mijn lippen laten opvullen met aquamid. Sinds 1,5 maand is de lip aan één kant aan het tintelen en sinds een paar weken ook gezwollen. Aan de binnenkant is het deels hard en pijnlijk geworden en zie ik steeds een blaasje kloppen.
    Omdat de arts die mij toen behandeld heeft inmiddels op de zwarte lijst staat (drs Janssen) ben ik inmiddels twee keer bij een andere plastisch chirurg geweest. Hij weet niet precies wat er in de lip speelt en heeft me nadat 2 antibioticum kuren niet hielpen doorverwezen voor een echografie bij mw. Schelke. Bij haar kan ik ivm vakantie echter pas over 6 weken terecht.
    Ik ben erg bezorgd en zie er tegen op zo lang te wachten. Als het toch ontstoken is, moet het misschien zo snel mogelijk worden behandeld? Uit bloedonderzoek bleken geen ontstekingswaarden. Sluit dat een infectie van de lip uit?
    Alvast hartelijk dank!

    Met vriendelijke groeten,
    Roos

    • Helga van den Elzen 08/07/2014 at 12:49 #

      Beste Roos,

      Heeft de plastisch chirurg alleen antibiotica voorgeschreven? Het is niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is. Je slikt al antibiotica en dat zou in ieder geval je klachten moeten verminderen als het daadwerkelijk een infectie is. Als het gebied hard en pijnlijk aanvoelt, wijst dat meer op een zogenaamde vreemdlichaam reactie op de Aquamid, hetgeen vaker voorkomt, ook na een langere tijd na de inspuiting zelf. Belangrijk is nu hoeveel last je ervan hebt. Is het verergerd of ben je gewoon heel erg bezorgd of beiden? Als je de 6 weken niet wilt of kunt wachten, dan kun je altijd voor een second opinion komen, maar daar zijn wel kosten aan verbonden.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  44. Iris 12/08/2014 at 18:41 #

    Beste Dr. van den Elzen,

    Ik heb 14 jaar geleden in mijn bovenlip artecol laten spuiten, daarnaast had ik ook geen duidelijke liprand en die heeft de arts ook met ditzelfde middel gemaakt. Hier is niets meer van te zien, maar wel heb ik harde balletjes aan de binnenkant van mijn bovenlip en als ik hard op mijn lip bijt of iets dergelijks doet dit pijn. Mijn vraag is of dit weg gehaald kan worden en of er überhaupt iets bij gespoten kan en of mag worden zoals juvaderm, want ik zou mijn bovenlip graag iets voller willen hebben. De balletjes in mijn lip zitten overigens vrij hoog.
    Ik hoop dat u mij kunt helpen.

    Met vriendelijke groet,
    Iris

    • Helga van den Elzen 18/08/2014 at 08:24 #

      Beste Iris,

      Artecoll is een zogenaamd PMMA (polymethyl-methacrylate) en wordt nog steeds als filler gebruikt. Het bestaat voor 20% uit zogenaamde microsferen PMMA in rundercollageen. In de geneeskunde wordt ook PMMA gebruikt bij osteoporose als een soort acrylaatcement dat in ingezakte wervels wordt ingespoten waardoor de pijn vermindert en de vervorming afneemt.

      Artecoll is een permanente filler en kan op de langere termijn (soms na 10 jaar of langer) verhardingen geven. In Nederland worden permanente fillers niet meer gebruikt, omdat ze worden afgeraden door de IGZ, juist vanwege de kans op dergelijke complicaties op lange termijn.

      Artecoll is in Amerika op de markt gebracht onder de naam Artefill en is door de FDA (Food & Drug Adminstration) goedgekeurd voor behandeling van de neuslippenplooi.

      De bolletjes die je aan de binnenkant van je lip voelt, kunnen vervelend zijn. Wanneer je er veel last van hebt, dan kun je ze het beste chirurgisch laten verwijderen. Houd er rekening mee dat de Artecoll daarmee nooit helemaal verwijderd wordt. Wanneer je vervolgens besluit je lippen te laten inspuiten met een hyaluronzuur, zoals Juvéderm, heb je een verhoogde kans op complicaties. Het kan in je lichaam een afweerreactie oproepen die gepaard gaat met zwelling, verharding, roodheid en pijnlijkheid op die plekken waar het (nieuwe) hyaluronzuur bij het restant Artecoll in de huid zit.

      Hopelijk helpt deze informatie je bij het nemen van een beslissing.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  45. Hulya 18/10/2014 at 23:47 #

    Beste,

    Wat ben ik blij dat ik hier ben terecht gekomen. Help me alsjeblieft met mijn grote probleem. Ik heb een jaar geleden 2cc mytacrylaat laten spuiten en ben er zo onzeker van geworden omdat iedereen me vraagt wat er met me lippen is. Het heeft zoveel impact op me gehad dat ik niet eens meer op de foto wil. Mijn vraag is nu: kan ik Kenacort gebruiken om t resultaat te verminderen? Zo ja zal ik naar de huisarts gaan hiervoor om het te laten spuiten? Ik wil graag je advies en ben zo bang dat het na jaren wel een allergisch reactie gaat geven. Ik heb heel veel spijt. Help me alsjeblieft.
    Groet, Hulya

    • Helga van den Elzen 20/10/2014 at 11:00 #

      Beste Hulya,

      Wat vervelend dat het opspuiten van je lippen niet het resultaat heeft dat je wilde.

      Het is me niet helemaal duidelijk waar je lippen mee ingespoten zijn. Kan het zijn dat het Artecoll (polymethylmetacrylaat) is? In dat geval is het een permanent product. Ik heb dan toch een paar vragen.
      Was het resultaat meteen na de behandeling zoals het nu is of is het in de loop van de twee jaren veranderd?
      Om te bekijken wat de mogelijkheden zijn, kun je altijd een afspraak maken met de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam en vragen naar het speciale injectablespreekuur. Het telefoonnummer is 010 70 4 01 10.

      Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals het slikken van antibiotica of andere ontstekingsremmers die je in de verharding zelf injecteert. Andere mogelijkheden zijn laserbehandeling met ILT of IPL of radiofrequentie om de verharding te verminderen. Kenacort wordt voornamelijk gebruikt om verhardingen te verminderen. Vaak zijn meerdere sessies nodig. Een laatste redmiddel is het chirurgisch verwijderen. Op dit moment is er niet één behandeling die het beste is. De beste oplossing is altijd afhankelijk van het probleem en natuurlijk ook van het resultaat dat je zelf wenst.

      Veel succes met het nemen van een beslissing die het beste voor jou is.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  46. Hulya 20/10/2014 at 20:59 #

    Beste dr. van den Helzen,

    Ik wil je allereerst ontzettend bedanken voor wat je doet voor mensen die in de problemen zitten van permanente fillers. Ik merk dat je een mensen mens bent. Zo hoort ook een arts te zijn denk ik. Mijn mening natuurlijk.

    De effect van het inspuiten is niet meer maar iets minder geworden na 2 jaar. Het is mij gezegd dat het: methacrylaat is een soort siliconen gel zei ze. Het spul is aan links en rechts gespoten en niet in het midden van mijn boven lip zeg maar. Nu zie je heel licht twee bobbels waarop aanduidt dat ik een filler heb die mensen opmerken. De huidtherapeut die me heeft behandeld heeft gezegd dat ik met een paar keer spuiten van Kenacort weg kan gaan maar dat ze de risico’s niet voor haar zijn. Dus ik liep zo wat rennend de kliniek uit. Omdat ik het niet meer vertrouw bij haar. Denk je dat de verhardingen geholpen kunnen worden door mijn huisarts. Met gebruik van antibiotica tabletten en of inspuitingen van Kenacort? Ik woon zelf in Amsterdam dus voordat ik jou kant op kan komen zou ik heeeeeeel graag geholpen willen worden op antwoorden van mijn vragen. Ik wil je alvast bedanken voor je tijd en moeite.

    Liefs,

    Hülya

    • Helga van den Elzen 02/11/2014 at 15:34 #

      Beste Hulya,

      Begrijp ik het goed dat je 2 jaar geleden bent ingespoten met een permanent middel door een huidtherapeute zonder vooraf schriftelijke informatie te hebben ontvangen en een behandelingsovereenkomst?
      Allereerst is het belangrijk toch te vragen welk product er precies is gebruikt: is het siliconenolie, Artecol of iets anders.
      Daarnaast is het echt de verantwoordelijkheid van degene die je heeft ingespoten om vakkundig te handelen als er een complicatie optreedt; ook al ben je 2 jaar geleden behandeld, die verantwoordelijkheid verjaart niet.

      Ook wanneer er een behandeling plaatsvindt om iets aan je bobbels te doen is dat de verantwoordelijkheid van diegene die deze behandeling uitvoert, daarom is het essentieel te weten welk product er in je lippen is gespoten inclusief de hoeveelheid.

      Ik kan je niet anders adviseren dan toch even heel vasthoudend te zijn bij het inwinnen van die informatie. Degene die je behandeld heeft MOET je die informatie geven, het liefst als een kopie van je volledige dossier.

      Veel succes en ik hoor graag hoe het verder gaat.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  47. Hulya 01/11/2014 at 09:21 #

    Ik wacht nog op een mailtje van u.. Zodat ik een afspraak kan maken bij u of de huisarts :(

  48. Anne 09/11/2014 at 11:25 #

    Goedendag Helga,

    Ik heb zo’n 10 jaar geleden Bio-Alcamid (permanente filler) en Restylane (tijdelijke filler) in mijn wangen laten spuiten. Het is tot aan behoorlijke hoeveelheid gekomen omdat ik meerdere keren terug ben gekomen. Het doel was om bepaalde ‘deukjes’ in mijn wangen te doen verminderen en een hoger jukbeen te creeren. De exacte hoeveelheid weet ik niet en zou ik op moeten vragen.

    Nu jaren later zijn de fillers zich gaan verplaatsen en heb ik bulten op rare plaatsen. Een bult zit zo dat ik er zelfs op kan ‘bijten’, het zit in de weg als ik eet.

    Nou is mij vraag, is het mogelijk de fillers deels te verwijderen? Ik wil namelijk niet weer volume verlies hebben in mijn wangen maar wel af van die verkeerd geschoven bulten (hopelijk is er ook geen littekenweefsel ontstaan).

    Alvast dank,

    Anne

    • Helga van den Elzen 13/11/2014 at 10:25 #

      Beste Anne,

      Het is inderdaad mogelijk de permanente filler Bio-Alcamid te verwijderen. Meestal is het niet mogelijk om de Bio-Alcamid volledig te verwijderen; het is daarom de kunst om net het gedeelte te verwijderen dat je stoort en de rest te laten zitten.
      Of dat haalbaar is, hangt af van de plek, de hoeveelheid, of het om één volume gaat of om meerdere ‘pockets’ (aparte vullingen) en hoe de Bio-Alcamid is gemigreerd. Dit is eigenlijk alleen goed te beoordelen met een echografie, daarna kun je onderzoeken of en op welke manier je de filler het best kunt verwijderen. Of het mogelijk is om alleen het gedeelte te verwijderen waar je last van hebt komt dan vanzelf aan de orde.

      Als eerste is het belangrijk dat je contact opneemt met de kliniek of de arts die je heeft ingespoten. Ventileer je klachten en vraag om goed onderzoek en advies. Mocht je er om wat voor reden dan ook niet met de arts die je heeft behandeld uitkomen, zorg er dan voor dat je alle relevante informatie van hem of haar krijgt (welk product, locatie, hoeveelheid et cetera). Met deze informatie kun je bijvoorbeeld een afspraak maken bij de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam (vraag naar het speciale injectablespreekuur). Het telefoonnummer is 010 70 4 01 10.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

      • Anne 14/11/2014 at 13:57 #

        Dankjewel !!

        Ik ben al 2 keer langs geweest bij de desbetreffende arts die het heeft ingespoten en steeds stuurt hij me weg met antwoorden als ‘ het is niet storend’ en ‘je krijgt er spijt van als je het eruit haalt’.
        Naar mijn mening niet hele volledige antwoorden, en daarom ben ik heel blij met uw reply. Ik zal contact opnemen met het Erasmus, wat fijn dat ze hier een speciaal spreekuur voor hebben !

        Met vriendelijke groet,

        Anne

  49. Roos 11/11/2014 at 08:22 #

    Goedemorgen dr Helga
    Ik heb ruim anderhalf jaar geleden Glytone in mijn neuslipplooi laten spuiten.
    Ik had meteen al spijt. Je zag (naast dat ik BONT en blauw was aan een zijde, de arts heeft het er echt ingeragd) duidelijk verdikkingen zitten van plm een cm breed en van neus tot lip lang
    Het is in al die tijd wel wat afgenomen, maar ik zie het nog steeds zitten en echt een normale lach met. Een rimpel kan ik nog niet maken.
    Hoe kan het dat het er na al die tijd nog steeds zit? Hoe weet ik of dit filler is? Kan het zijn dat mijn lichaam zelf weefsel heeft aangemaakt? Kan het na al die tijd nog verwijderd worden?
    Ik wou dat ik het nooit gedaan had. Groetjes, Roos

    • Helga van den Elzen 13/11/2014 at 10:11 #

      Beste Roos,

      De filler Glytone is een hyaluronzuur en is daarom in principe afbreekbaar, maar je maakt ook altijd en klein beetje collageen aan na een fillerbehandeling. Dit is echter zo weinig dat je daar niet de verdikking van kunt krijgen die jij beschrijft.
      Mocht het je echt storen dan kun je overwegen om met Hyaluronidase (een enzym dat hyaluronzuur afbreekt) de vulling te laten verminderen, danwel volledig te laten verwijderen. Dit is mogelijk zolang er filler in je huid zit (dit is met een echo prima te zien). Van een aantal hyaluronzuren (zoals Restylane) weten we dat ze zeer goed afbreekbaar zijn. Of Glytone ook goed reageert op dit enzym is niet bekend, maar het is het overwegen zeker waard.

      Ik hoop dat dit je een beetje verder helpt.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

  50. Roos 24/11/2014 at 21:53 #

    Beste dokter Helga,
    Ik was van de Glytone.
    Ja het stoort mij al vanaf de eerste dag, omdat het als het ware op de huid ligt en ik heb zelfs het ideedat het buiten licht opschijnt.
    Ik heb geduldig afgewacht maar na anderhalf jaar zit het er nog volledig :(
    Ik heb ook geen natuurlijke lach. Ik heb veel neuslipplooi fotos bekeken en ik denk dat die van mij te oppervlakkig is ingespoten.
    De filler zit er zeker, je voelt hem zelfs nog. Links erger dan rechts.
    Ik ben als de dood dat het nooit meer verdwijnt. Ik heb nu een afspraak met de behandelend arts, maar nu de volgende vraag.
    Ik ben zo bang dat hij met de hyaluronidase net zulk werk verricht als met inspuiten van de filler.. Is het wel verstandig om naar hem terug te gaan en wat zijn de ervaringen met neuslipplooi en hyaluronidase?

    • Helga van den Elzen 05/12/2014 at 11:57 #

      Beste Roos,

      Het resultaat van Hyaluronidase is niet zozeer afhankelijk van de plaats, zoals een neuslippenplooi, maar eerder van het type hyaluronzuur. Met Glytone heb ik zelf geen ervaring en ik kan je dan ook niet vertellen of het goed reageert op de Hyaluronidase. Mogelijk kan de arts die je behandeld heeft dit wel aangeven. Ik begrijp je vragen over het resultaat van de Hyaluronidase behandeling en ik adviseer je om dit met je arts te bespreken. Het is altijd het beste om dit met met hem of haar te bespreken en vooral je angst en twijfel voor te leggen.

      Ik wens je veel succes, dr. Helga van den Elzen

  51. Simone Kwakenbrug 27/11/2014 at 22:39 #

    Beste Helga,

    Ongeveer 15 jaar geleden heeft een plastisch chirurg bij mij PMS ingespoten om lidtekens van acné te verdoezelen.
    Bij de tweede behandeling kreeg ik vuurrode plekken in mijn gezicht. De behandelingen zijn toen meteen gestopt, maar ik kamp nu al 15 jaar lang met voortdurend enorme ontsteking in mijn gezicht die ontzettend pijnlijk zijn. Wat kan ik hieraan doen? De injecties zijn verspreid over het hele gezicht gedaan, dus weghalen lijkt mij niet eenvoudig.Ik wou dat ik niet zo ijdel was geweest. Ik vraag mij ook af of de PMS zich verplaatst door het lichaam, want ik heb sinds dezelfde tijd elders in mijn lichaam ook ontstekingen.

Leave a Reply