Twintigers aan de Botox?

23 mrt

Net gelezen op NU.nl: twintigers gebruiken steeds vaker preventief Botox. Ik moest meteen denken aan de collega-arts, die me onlangs vertwijfeld vroeg waar het heen moet met ‘al dat rimpelgedoe’. Een jonge vrouw op haar spreekuur had geïnformeerd of ze aan de Botox moest, omdat anderen altijd vroegen of ze boos was. Dat vond ze uiteraard vervelend; ook had ze het gevoel dat men haar daardoor niet aardig vond. Nou, een groter flauwekulverhaal had mijn collega nog nooit gehoord. Ik stond uiteraard te popelen om haar een beetje wijzer te maken. 
We weten al heel lang dat lichaam en geest een eenheid zijn en dat je van stress ook fysiek ziek kunt worden. We doen massaal aan yoga en mindfulness, omdat we onszelf dan beter voelen. Het ontspannen van de spieren helpt je immers om in een positieve stemming te komen.

Sociale connectie

Andersom werkt het net zo. Paul Ekman, emeritus hoogleraar aan de universiteit van California en dé autoriteit op het gebied van gezichtsspieren en expressie, toonde dit al aan: door je uitdrukking te veranderen kun je een emotie versterken of afzwakken. En dat heeft wel degelijk effect op de mensen om je heen. Ga maar na: als je iemand voluit hoort lachen, doe je vaak vanzelf mee. Ook al heb je een rothumeur. Volgens Ekman heeft dit te maken met sociale connectie. We zijn graag in de buurt van vrolijke mensen. Iemand die veel fronst vinden we daarentegen geen prettig gezelschap. Omdat we denken dat hij of zij boos is zoeken we minder contact. En vaak hebben we dat zelf niet eens door.

Met beleid

Even terug naar NU.nl, speciaal voor de twijfelende twintigers en anderen die overwegen aan de Botox te gaan: het gaat er niet om alle expressie uit je gezicht te halen. Dat staat onnatuurlijk. Bovendien maken lachrimpeltjes en kraaienpootjes mensen juist blij. Een diepe plooi is uiteraard een ander verhaal. Gebruik Botox dus met beleid, zonder al te krampachtig te doen. Daar worden anderen niet vrolijk van. En jijzelf zeker niet.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply