Kan er niets misgaan met de filler hyaluron?

3 mei

Vandaag ontving ik deze vraag van Patricia uit Maastricht:

Beste dr. Helga,
De filler hyaluron schijnt lichaamseigen ingrediënten te bevatten. Is het daardoor in principe een onschuldig middel, waar niets mis mee kan gaan?

Omdat ik deze vraag ook veel van cliënten hoor, deel ik het antwoord graag:

Hyaluronzuur is een tijdelijke filler. Er zijn verschillende merken, zoals Juvéderm, Teosyal en Restylane. Het is een stof die de stevigheid en soepelheid van de huid verbetert. En het klopt dat deze stof in onze eigen huid voorkomt. Naarmate je ouder wordt, neemt de productie af en wordt de huid minder soepel en droger. Ik vergelijk het verouderingsproces van de huid vaak met een 4 seizoenen dekbed dat steeds dunner wordt totdat je eigenlijk alleen nog maar een dun overtrek overhoudt. Het kunstmatige hyaluronzuur wordt gebruikt om de huid op bepaalde plaatsen weer zijn natuurlijke stevigheid terug te geven en om het volume net onder de huid weer aan te vullen . Het hyaluronzuur dat is ingespoten, breekt daarna weer af en verlaat het lichaam. Het fijne van tijdelijke injectables is dat ze altijd weer afgebroken worden. Dat is op zich al heel veilig. Maar het is niet voor niets dat deze behandelingen door gespecialiseerde artsen moeten worden uitgevoerd. Ook al zijn de risico’s minimaal: een allergische reactie of een infectie komen voor ook al is het zelden.

Deel dit artikel:

216 Responses to “Kan er niets misgaan met de filler hyaluron?”

  1. Carolien 04/05/2012 at 15:49 #

    Beste dr. Van den Elzen,

    Ik heb hyaluronzuur onder mijn ogen laten spuiten. Na tweeënhalve maand zitten er nog steeds blauwe plekjes, die maar niet weg lijken te gaan. Mijn wallen lijken ook erger dan ervoor. Waarom duurt dit zolang en is dit normaal?

    Groet, Carolien

    • Helga van den Elzen 09/05/2012 at 08:34 #

      Beste Carolien,
      Ik ben bang dat iets niet helemaal goed is gegaan. Inspuitingen onder het oog zijn altijd riskant, omdat de vulling heel gemakkelijk in het spiertje onder oog terecht komt en dat geeft het effect van ‘wallen’ onder de ogen. Daarbij schijnt hyaluronzuur een beetje blauw door als het te oppervlakkig in de huid gespoten is. Ik denk dat dat bij jou is gebeurd. Ik raad je daarom aan om terug te gaan naar de arts en te vragen of hij of zij een tegenmiddel in wil spuiten, waardoor de bultjes zullen verdwijnen. Ze zullen niet vanzelf weggaan, vrees ik.
      Succes ermee, Helga

      • Anja 14/04/2013 at 11:56 #

        Bij mij is nu 7 weken geleden Juvéderm ingespoten onder mijn ogen. Dit was de derde keer, maar helaas ging het nu mis. Ik was aan een zijde echt paarsblauw en flink opgezet. Het was niet weg te werken met make-up. Nu is het nog steeds verkleurd en ondanks alle massages ook dik en opgezet ter hoogte van mijn jukbeen. Opnieuw inspuiten met een afbreekmiddel zie ik niet zitten, er wordt niet meer onder mijn ogen geprikt en gespoten! Mag ik nog verbetering verwachten? Of duurt dit net zo lang als het normale afbreekproces?

        Anja

        • Helga van den Elzen 14/04/2013 at 16:39 #

          Hallo Anja,

          Wat vervelend dat de injectablebehandeling onder je ogen niet naar tevredenheid is gegaan. Doordat je een blauwe plek hebt gekregen, duurt het zo een paar weken langer eer de zwelling is verdwenen. Ik adviseer mijn cliënten altijd een eventuele blauwe plek zo veel mogelijk met rust te laten. Door het masseren krijgt de huid geen kans om te genezen en vertraag je het normale herstelproces. Toch zou je na zeven weken wel een vermindering van de zwelling moeten zien. Ik zou het gebied vanaf nu echt even met rust laten. Als het over twee a drie weken toch niet volledig hersteld is, dan kun je altijd contact opnemen met de arts die jou heeft behandeld. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen voor advies. Het telefoonnummer van de Elzen Kliniek in Naarden is 035 699 15 15.

          Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

          • Anja 14/04/2013 at 19:57 #

            Bedankt voor de snelle reactie. Met het antwoord kan ik zeker wat.
            Nogmaals dank!

    • Susanne 25/10/2012 at 08:59 #

      Beste Helga,

      Ik heb last van donkere kringen rondom mijn ogen. Ik heb vooral veel cremes gebruikt maar niets helpt. Ik ben 25 jaar oud. Is er een middel die mij van de donkere kirngen af helpt?? Is een injectie met restalyne een oplossing?

      • Helga van den Elzen 29/10/2012 at 18:51 #

        Beste Susanne,

        Bij wallen en donkere kringen onder de ogen is een juiste diagnose essentieel. In deze blog lees je dat er verschillende oorzaken van je klachten kunnen zijn. Gelukkig zijn er eenvoudige behandelingen die jouw probleem kunnen verhelpen, zoals het vakkundig en nauwkeurig opvullen van het gedeelte tussen de wallen en de wangen met een hyaluronzuur filler. Het is lastig zonder foto te beoordelen of dit bij jou ook het geval is. Als je wilt, kun je een afspraak maken voor een persoonlijk consult. Je weet dan precies of jouw wallen goed te behandelen zijn, wat het kost en welk je resultaat je van ons mag verwachten. Meer informatie over het behandelen van wallen vind je natuurlijk ook op onze website.

        Hartelijke groet, Helga van den Elzen

  2. Xje 06/05/2012 at 21:29 #

    Beste dokter Helga,
    Als er iets misgaat of je bent ontevreden over het resultaat van hyaluronzuur, kun je er dan nog iets aan doen? Of moet je wachten tot de filler helemaal is opgelost?
    Xje

    • Helga van den Elzen 09/05/2012 at 08:35 #

      Beste Xje,
      Als het niet goed is gegaan met hyaluronzuur, bijvoorbeeld doordat het op de verkeerde plek is ingespoten, dan kan de arts dat oplossen door een geneesmiddel in te spuiten dat het zuur onmiddellijk afbreekt. Of, als net iets te veel is ingespoten, kan het met datzelfde geneesmiddel een beetje terug worden genomen. En het klopt dat het sowieso afbreekt, ongeveer na negen maanden tot een jaar. Heb je vaker hyaluronzuur gehad dan blijft het steeds iets langer zitten.
      Helga

      • gwen 13/06/2014 at 10:26 #

        Beste Helga, ik wil graag even reageren op het geneesmiddel dat ingespoten wordt om mesofill af te breken als het misgegaan is. Bij mij is 3 weken geleden mijn bovenlip `aangepakt`, ik leek op daffy duck. En wat blijkt nu achteraf volgens een andere arts, dat bij mij een andere techniek gebruikt moet worden en van boven naar beneden geprikt moet worden. Dus hebben ze een week later het `antigif` in gespoten. Het was meer boven mijn lip geprikt,(zo leek het) dus het antigif werd ook boven mijn lip ingespoten. Het resultaat was kuilen en groeven boven mijn lippen en aan 1 kant in mijn lip zowat een gat, een diepe groef,(dus niet erboven). Kennelijk zakt het dus ook door naar beneden in je lip…. Ik was er natuurlijk nog ongelukkiger door. Weer een week later het laten fixen, (dat was eergisteren, maar die diepe groef in mijn lip blijft. De kuilen lijken wel iets minder, maar happy ben ik niet:(
        Tast dat antigif misschien ook je eigen natuurlijke hyaluronzuur aan of iets anders, of je eigen weefsel? En wat raad u nu aan? Zijn er onderzoeken naar gedaan? Zijn er publicaties van die hyaluronidase?
        Ik verneem heel graag wat van u. Mvg Gwen

        • Helga van den Elzen 15/06/2014 at 17:34 #

          Beste Gwen,

          Voor meer informatie over hyalyronidase kun je hier lezen wat ik eerder hierover geschreven heb. Kort samengevat: hyaluronidase is een enzym dat ook in jouw eigen huid voorkomt en je natuurlijke hyaluronzuur afbreekt. Zo ongeveer elke 30 uur wordt je hyaluronzuur vervangen door nieuw hyaluronzuur.
          Hyaluronidase breekt inderdaad ook je natuurlijke hyluronzuur af dus het moet goed ingespoten worden, liefst direct in de filler. Dan is het het meest effectief. Het verspreidt zich ongeveer 1 cm rondom de plek waar het is ingespoten. In principe herstelt het eigen natuurlijke hyaluronzuur dat hiermee wordt afgebroken vanzelf weer. Het heeft alleen wat tijd nodig.

          Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

    • harriet 28/11/2012 at 21:37 #

      Goede avond, ik heb om 4 uur restylane filler in mijn wangen laten zetten, Omdat ik erg ingevallen wangen heb.
      De dokter esthetisch arts, heeft gezegd volkomen veilg,en je kunt alles weer doen, hij weet dat ik naar een warm land op vacantie ga,morgen, hij zegt kan geen kwaad de zon??, maar ik lees andere dingen,En ik heb nu witte koude wangen, en blauw, Is dit normaal? Ook kreeg ik een formulier te ondertekenen , net na de behandelijng, dat alles voor eigen risico is, graag spoedig uw advies omdat ik naar een zonnig oord ga

      • Helga van den Elzen 29/11/2012 at 19:14 #

        Beste Harriet,

        Hopelijk zit je nog niet in het vliegtuig. Ik laat hoe dan ook mijn antwoord weten, voor een eventuele volgende keer en voor andere lezers.

        Wij adviseren mensen die naar de zon gaan de injectablebehandeling na de vakantie te laten doen. Als dat geen optie is, zorg dan dat je uit de zon blijft. In de zon is de kans op infectie groter; je loopt zelfs de kans dat blauwe plekken permanent verkleuren. Je hebt dus gelijk dat je voorzichtig wilt handelen.

        Ik hoop dat jouw wangen inmiddels weer een goede kleur hebben. Een blauwe kleur komt inderdaad soms voor; het zijn waarschijnlijk gewoon blauwe plekjes. Jammer dat je geen contact hebt gehad met je behandelend arts. Iedereen die in de Elzen Kliniek komt krijgt een telefoonnummer mee, waarop we dag en nacht bereikbaar zijn. Dat blijkt niet vaak nodig, maar als iemand belt kunnen we de cliënt meestal direct geruststellen. Aan de telefoon stellen wij een aantal gerichte vragen, zoals of de plek erg gezwollen is, of je jeuk hebt en of je koorts hebt. Aan de hand daarvan kunnen we kijken of er een abnormale reactie plaatsvindt en daar advies op geven of indien nodig ingrijpen. Soms vragen we om even een foto te mailen voor een goede beoordeling.

        Restylane is op zich een prima filler, ik gebruik het ook om wangen op te vullen. Na de behandeling kan er roodheid, zwelling of een blauw plekje rond de injectieplek ontstaat. Soms komt pijn, gevoeligheid, hardheid, zwelling, bobbeltjes en jeuk voor. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen een paar dagen.
        Jammer dat er door jouw arts wat luchtig over de behandeling is gedaan. Ook al zijn de risico’s minimaal, heel zelden komt allergie, een verharding of infectie voor. Daarom is goede voorlichting en goede nazorg zo belangrijk. Als cliënt kom je bij ons altijd terug voor controle en als het nodig is zijn we er. Het houdt niet op bij de behandeling alleen. Ik raad daarom iedereen van harte aan om bij de keuze van een arts goed te letten op de vraag of de behandelend arts het keurmerk van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) mag voeren.

        Fijne vakantie,
        Helga van den Elzen

  3. Angelique 08/05/2012 at 19:07 #

    Hallo Helga,
    Ik vind alles wat je doet heel interessant. Het lijkt me veel fijner dan een echte facelift. Maar ik weet er nog niet zoveel van. Daarom heb ik een vraagje. Is hyaluronzuur net zoiets als botox? Wordt het voor dezelfde problemen gebruikt? Dus kan ik mijn wenkbrauwen ermee laten liften en de voorhoofdsrimpels ermee weg laten spuiten?
    Angelique uit Amstelveen

    • Helga van den Elzen 09/05/2012 at 08:29 #

      Best Angelique,
      Botox is een middel dat de spieren lam legt. Als je bijvoorbeeld erg fronst, waardoor rimpels ontstaan, dan komt dat door overactiviteit van je fronsspieren. Je traint die spieren als het ware zo veel dat je spierballen krijgt en de huid niet meer helemaal ontspant. Er blijven dan een soort persvouwtjes in je huid achter. Telgelijkertijd worden de wenkbrauwen naar binnen en beneden getrokken. Met een beetje botox kunnen we die spieren ontspannen, waardoor je wenkbrauwen weer omhoog gaan en de huid weer kan ontplooien. Met hyaluronzuur vullen we rimpels op. En dat kan bijvoorbeeld heel goed bij de voorhoofdsrimpels die aan de zijkant van je voorhoofd zitten, net boven je wenkbrauwen. Door het verlies van stevigheid gaat de huid daar plooien en dubbelvouwen.
      Helga

  4. mo 13/06/2012 at 17:38 #

    hallo Helga, ik heb in dec afgelopen jaar hyolyrolzuur onder mn ogen laten spuiten voor de donkere kringen die ik had. Ik was heel blij maar sinds een maand heb ik een soort van vocht net boven mijn jukbeen. Ik ben al bij de arts geweest (deze staat overigens erg goed bekend) maar zij weet ook niet wat het is. Nu denk ik zelf dat omdat dit zuur vocht vast houdt, het extra vocht op mn jukbeen vasthoudt? of is dat onlogisch? Wat kan ik er aan doen? Het zijn echt 2 vocht plekken OP de onderste rand van de oogkas dus net boven mijn jukbeen.
    gr mo

    • mo 13/06/2012 at 17:43 #

      met 2 plekken bedoel ik aan iedere kant 1.

    • Helga van den Elzen 15/06/2012 at 08:08 #

      Beste Mo,

      Wat vervelend dat je last hebt van zwellingen onder je ogen, nadat je ze hebt laten inspuiten met hyaluronzuur. Hyaluronzuur is inderdaad een product dat erg van water houdt. De hoeveelheid vulling kan dus een beetje variëren gedurende de dag. Vaak zijn je ogen ‘s ochtends net iets voller, omdat het hyaluronzuur vocht aantrekt. Dat geldt overigens ook voor je lippen. Bij jou is er waarschijnlijk toch iets anders aan de hand, omdat je aangeeft dat de zwelling pas na een paar maanden optrad. Een verklaring kan zijn dat door de spiersamentrekking rondom je ogen het hyaluronzuur een beetje bij elkaar is gaan zitten, waardoor op één plek meer vulling te zien is. Een andere verklaring kan zijn dat het hyaluronzuur gedeeltelijk is opgelost, maar op die plaatsen waar je de zwelling ziet, nog steeds aanwezig is.

      Het is goed jezelf eerst af te vragen of de zwelling er continu zit of af en toe. Ook kan een arts met een echo zien waar het hyaluronzuur daadwerkelijk zit. Als blijkt dat er bij jou sprake is van opeenhopingen of juist van gedeeltelijk opgeloste delen, dan kan een injectable arts met hyaluronidase het resterende hyaluronzuur veilig afbreken en zo je probleem verhelpen. Er moet dan wel goed worden gekeken naar hoe je de donkere kringen onder je ogen (die er dan weer zijn) dan wel effectief kunt behandelen. Bij de Elzen Kliniek hebben we overigens een echo apparaat, waar we wetenschappelijk onderzoek naar fillers mee doen. Je kunt altijd een afspraak maken, zodat we je probleem nader kunnen onderzoeken en de beste oplossing voor je vinden.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

      • anneke 09/03/2013 at 11:15 #

        Ik heb precies hetzelfde. Het is bij mij op een hoop gaan zitten en iedereen vraagt elke dag wat zie je er moe uit ik baal ervan. Ik weet niet wat ze er in gepoten hebben, denk dat het alweer 10 jaar geleden is. Het ziet er lelijk uit en zit op een hoop. Help!

        • Helga van den Elzen 09/03/2013 at 11:33 #

          Beste Anneke,

          Hartelijk dank voor je reactie. Lees deze reactie eens die we aan Tess hebben gestuurd. Zij kampt ook met een vervelende complicatie. Bij haar gaat het weliswaar om de lippen en niet om de onderoogleden zoals bij jou, maar we hopen dat dit advies je verder helpt. Veel succes ermee.

          Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  5. Lizette 23/08/2012 at 20:06 #

    Beste Helga,
    Na een ooglidcorrectie vind ik mijn bovenoogleden soms wat hol, zeker op dagen waarop ik minder vocht vasthoud. De holheid zit onder de wenkbrauw, aan de binnenooghoeken en geeft een vermoeide indruk. Kan dit met een beetje restylane worden opgevuld? In Amerika zie ik veel artsen die dit doen, maar in Nederland veel minder. En zo ja, is dit niet riskant, zo dichtbij de ogen, aangezien de huid hier dunner is?
    Gr. Lizette

    • Helga van den Elzen 25/08/2012 at 11:57 #

      Beste Lizette,

      Door het ouder worden wordt de huid van je boven- en onderoogleden (net als bij de rest van je gezicht) dunner door het verlies van onderhuids vetweefsel. Als je jong bent, ben je gezegend met de 4 s’en: sappig, soepel, stevig en strak en dat geeft het effect van een mooi vol en stevig vierseizoenendekbed. Maar met het ouder worden wordt het dekbed – je huid – alsmaar dunner tot je alleen nog maar een slappe huid – het dekbedovertrek – overhoudt. Bij de bovenoogleden geeft dit dan een hangend effect en wordt er vaak een ooglidcorrectie gedaan. Maar dat herstelt niet de stevigheid van de huid. Er blijft een holle uitstraling over in plaats van een jeugdige frisse blik. Vullen met een filler is dan een mooie oplossing. Het maakt de huid voller en steviger op de plaatsen die nodig zijn om het bovenooglid een natuurlijke vorm met frisse blik terug te geven.

      Als het met name gaat om de binnenhoek, gebruik ik het liefst een dun hyaluronzuur. Dit geeft een subtiele vulling met een natuurlijk effect. Omdat het dun is heb je weinig kans op zakken en het trekt ook veel minder water aan dan een dikker hyaluronzuur; je krijgt dan dus geen ‘dikke ogen’. In het oog prikken of andere rare dingen voorkom je vooral door een arts te kiezen die veel ervaring heeft met het behandelen van ogen. Het is niet de makkelijkste behandeling en een arts moet heel goed weten wat ‘ie doet. Kies voor optimale veiligheid door je met een dun hyaluronzuur (wat je overigens altijd kunt laten oplossen) te laten behandelen en door de hoeveelheid filler langzaam op te bouwen in meerdere behandelingen. Zo krijg je altijd het mooiste en natuurlijkste resultaat. Een aantal voorbeelden kun je op onze website bekijken (foto’s, 9, 10 en 11).

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

      • Lizette 25/08/2012 at 14:47 #

        Beste Helga,

        Hartelijk bedankt voor dit duidelijke antwoord. Ik had al ergens gelezen dat het in dit gebied het beste is om de hoeveelheid filler op te bouwen en een ervaren arts te kiezen. Juist omdat het ooggebied zo delicaat is twijfelde ik erg welke arts/kliniek ik moest kiezen. Dit antwoord en de mooie resultaten op deze site hebben mij overtuigd, ik ga jullie komende maandag bellen voor een afspraak!

        Vriendelijke groeten,
        Lizette

  6. Sunnie 05/09/2012 at 12:06 #

    Hoi Helga,

    Ik wil onder mijn ogen de rimpels weg laten spuiten om het zo maar te zeggen, moet dat met een filler of kan het ook met Botox?? wat wordt meestal aangeraden?

    Groetjes

    • Helga van den Elzen 10/09/2012 at 11:28 #

      Beste Sunnie,

      Rimpeltjes onder de ogen kunnen door drie oorzaken ontstaan:

      1. Door het lachen en het aanspannen van de kringspier rondom de ogen wordt de huid steeds op dezelfde plek dubbelgevouwen. Zo ontstaan er kleine persvouwtjes in de huid die ook zichtbaar blijven als de huid ontspant. In dit geval is Botox een goede oplossing, omdat het de spier en daarmee de huid ontspant.

      2. Beschadiging van de buitenkant van de huid door zon. De huid wordt minder soepel, elastisch en droger en gaat rimpelen. In dit geval is een oppervlaktebehandeling met bijvoorbeeld vitamine A zuur of een laser een overweging.

      3. Door het ouder worden slinkt het bot van je oogkas (die wordt wijder). Je huid verliest alsmaar aan stevigheid, waardoor de spier en de vetpockets die onder je huid liggen steeds zichtbaarder worden. Je huid is dan eigenlijk te wijd en gaat rimpelen, plooien en soms zelfs uitzaken. In dit geval is een filler een goede optie. Wanneer de rimpels met een filler alleen niet meer te verhelpen zijn, dan is een ooglidcorrectie al dan niet in combinatie met een fillerbehandeling de beste oplossing.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  7. Milly 23/09/2012 at 14:34 #

    Dag Helga,

    Wat fijn dat ik deze website tegen kwam en het fenomeen hyaluronidase.
    Ongeveer 3 maanden geleden heb ik Teosyal onder mijn ogen laten injecteren tegen mijn wallen. Nu heb ik geen wallen die direct onder mijn onder ooglid zitten, maar eerst een holte en dan zakjes die op mijn wang en tegen mijn jukbeen aan liggen.
    Het leek mij juist een beter idee om de jukbeenderen meer aan te zetten met Radiesse om het reliëf zo te kunnen vereffenen. Zou dat een optie zijn? Of is er ook te spelen met botox (lift-effect) en een ander middel? Ik lees ook over carboxytherapie.
    De traangoot opvullen vond ik ook een prima idee om mee te beginnen maar ik heb nu enorme zakken om mijn ogen. Nu lees ik op Engelstalige websites veel slechte ervaringen over Teosyal, zelfs mensen die hun neus-lippen lijn hebben laten opvullen krijgen walzakken. Het goedje gaat bij veel mensen ‘wandelen.’ Ook in lippen, noem maar op. Heeft u ervaring met dit middel? En kan ik na zoveel maanden nog wel hyaluronidase laten inspuiten? De dr. heeft het niet op voorraad en ik weet niet wat hij eraan wil doen, ik weet wel dat ik er z.s.m. vanaf wil. Het ziet er niet uit.
    Ik ben erg benieuwd hoe mensen in Nederland over Teosyal denken. Ik zie graag uw reactie en van andere mensen tegemoet. Bedankt voor uw adviezen!

    • Helga van den Elzen 24/09/2012 at 11:11 #

      Beste Milly,

      Wat vervelend dat je niet tevreden bent over het resultaat van de behandeling van je onderoogleden. Teosyal is een hyaluronzuur en op zich een prima middel voor het vullen van de onderoogleden. Een van de eigenschappen van Teosyal is dat het ook water aantrekt. Dat is ook precies het effect dat we willen, maar als het op de verkeerde plek is ingespoten dan krijg je juist een omgekeerd effect. Er treedt dan juist verdikking op. Om eerlijk te zijn, kan ik geen reden bedenken waarom eerst je traangoot is inspoten. Jouw idee is namelijk helemaal juist.

      Wat ik van je zou willen weten is of jouw ‘zakjes’ lijken op dit voorbeeld (foto 1). Als dat zo is, dan is jouw oplossing een hele goede optie. Of Radiesse dan de juiste filler is, is nog maar de vraag. De oorzaak van de wallen, is het verlies van botvolume, vermindering van je onderhuidse vet en een verslapping van de huid. De beste oplossing is dan het volumeverlies diep onder je huid te herstellen.

      Teosyal is dus een prima hyaluronzuur mits het vakkundig wordt ingespoten. Het gebruik van Radiesse zou voor jou een oplossing kunnen zijn, maar Radiesse is geen gel; het lijkt een beetje op tandpasta. Het wordt ook veel gebruikt voor botopbouw in de orthopedie. Het is een goede filler, maar voor de onderoogleden prefereer ik altijd een hyaluronzuur. Ook omdat je dit kunt afbreken met hyaluronidase. Met een vulmiddel als Radiesse heb je die mogelijkheid niet. Dat is in jouw geval dus een geluk bij een ongeluk. Je probleem is dus letterlijk op te lossen. Veel cliënten met soortgelijke nare ervaringen weten onze kliniek te vinden. We onderzoeken ze met behulp van een echo-apparaat, zodat we exact weten waar het hyaluronzuur in de huid zit. Vervolgens spuiten we de hyaluronidase precies op de juiste plaatsen in. Vaak is 1 behandeling al voldoende en soms zijn er 2 of 3 behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van de dikte van het hyaluronzuur dat is ingespoten. Als je een behandeling met hyaluronidase overweegt, dan is het dus goed te weten welk type Teosyal bij jou is ingespoten.

      Wat betreft je vraag over Botox: Botox verslapt de spieren en geeft in jouw geval geen goed resultaat. Carboxytherapie kan een lichte verbetering geven, maar kan nooit het werkelijke probleem van het volumeverlies herstellen.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  8. Milly 30/09/2012 at 22:31 #

    Beste Helga van den Elzen,

    Ontzettend bedankt voor uw reactie ;)
    En het plaatje komt redelijk overeen inderdaad. Alleen ben ik 32 jaar en heb ik altijd al zakjes op/onder mijn jukbeenderen gehad (erfelijke kwestie). Dat er volume onder mijn ogen verdwijnt geeft daardoor een groter contrast.
    Helaas is het probleem nog steeds niet opgelost, ik woon ook een eind uit de buurt van de kliniek waar het is gedaan en de dokter heeft nog steeds geen reactie gegeven op mijn toegestuurde foto’s. Nog even en het zuur is weer weg, inmiddels loop ik al een tijd met zakken onder mijn ogen, ik schaam me dood nu.
    Ook heeft hij de hyaluronidase niet op voorraad, hij zou er aan kunnen komen zegt ie. Ik heb altijd contact gehad via e-mail met hem zodat alles zwart op wit staat, helaas duurt het erg lang voordat er eens een concreet voorstel komt.
    Een echo maken is echt een mooie oplossing, dat spreekt me wel aan. Daarnaast zou ik mijn afhangende mondhoeken weer willen laten opvullen. Dat is toen tegelijkertijd met Radiesse gedaan, maar bijna tot geen effect. Alleen mijn neus-lippenplooi is iets naar voren gekomen.
    Kan ik eisen dat er een upgrade komt omdat ik ontevreden ben? Ik weet niet wat de precieze voorwaarden hiervoor zijn. Ik had eigenlijk al lang moeten komen voor een controle afspraak.
    Zoals ik het nu zie wil ik graag een stof zoals Radiesse omdat het een opbouwend effect heeft, dit geldt dan ook voor Sculptra. Is Sculptra naar uw mening geschikt om volume in het gezicht en op de jukbeenderen te krijgen? Of ook voor de marionetlijnen en mondhoeken?
    Ik heb een arts uit Almere gesproken en die zegt dat ik daar een bolle kop van krijg. Ik wil juist mijn gezicht verzachten, vriendelijker maken en ook preventieve maatregelen treffen zonder mijn eigen gezicht te verliezen. Ik zie er nu heel moe uit en lijnen worden scherper. Ik gebruik zelf thuis de dermaroller en collageenbank.
    Misschien is mesotherapie een idee? Ik vertrouw alleen de naaldloze variant niet (evenals cavitatie). De technieken lopen nogal uiteen en echt goede informatie kan ik er niet over vinden. De injecteervorm van mesotherapie spreekt mij wel erg aan, omdat je toch een beetje opvult.
    Wat u zegt is botox geen oplossing, daar ben ik zelf ook niet zo voor. Wel zag ik op de website van dr. Frodo dat hij botox gebruikt voor afhangende mondhoeken en lees ik her en der over een wenkbrauwlift met botox. Dit lijkt me dan wel weer wat. Ik heb wat hangende oogleden, maar weer wil ik eigenlijk een duurzamer product gebruiken. Over Teosyal ben ik dus niet zo te spreken, ik lees er geen prettige dingen over.
    Wat kost een behandeling met hyaluronidase bij u? En kan ik zelf misschien iets doen? Ik zou het zo bij mezelf injecteren, maar goed ik ben geen arts. Ik wil zo graag van mijn walzakken af.
    Bedankt voor uw reactie, hier kan ik verder mee. Ik heb nogal veel vragen, misschien moet ik eens met wat meer artsen overleggen. Ik vind alleen de prijzen in mijn omgeving zo duur. Botox is dan minder duur. Heeft u advies over wat voor mij als 32 jarige een mooie oplossing zou kunnen zijn om preventief huidverslapping tegen te gaan of volume toe te voegen? Ik dacht aan mesotherapie met injecties of dus Sculptra. Ik zie graag uw reactie tegemoet, alvast dank ;)

    Vriendelijke groet van Milly.

    • Helga van den Elzen 01/10/2012 at 12:49 #

      Hallo Milly,

      Wat jou overkomt, dat overkomt veel mensen. Je krijgt een grote hoeveelheid aan informatie van je arts en op internet word je overspoeld met alle mogelijkheden. Zie dan door de bomen het bos maar eens. Vragen waar je voor staat zijn:
      – Gebruik ik wel of geen collageenvormend product, want dat collageen is nu juist het probleem bij de permanente fillers (alleen dan noemen we het anders).
      – Voor welke vultechniek moet ik gaan; naaldloos, met canules of de ‘normale’ techniek met injectiespuitjes?
      – Heb ik Botox nodig of toch een filler?
      – Heb ik een dunne of een dikke, stevige filler nodig?
      – Moet ik laten snijden of is het resultaat mooier zonder mes?
      – Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van elke filler en welk product geeft welk resultaat?
      – Ik lees overal dat Sculptra en Radiesse collageen in de huid vormen, waardoor het effect langer zichtbaar is. Is dat wel waar? En is dat nou goed of slecht?
      – De dokter vraagt met welk product ik welk gebied ingespoten wil hebben; hoe moet ik dat weten?

      Dit is nou precies waar het om gaat: jij hoeft al deze vragen niet te beantwoorden. Hiervoor ga je naar de expert. Jouw gezicht, jouw botopbouw, jouw genetische aanleg, jouw huidtype, jouw specifieke wensen, vragen en problemen, jouw identiteit en authenticiteit zijn hierbij belangrijke uitgangspunten, want er is er maar één zoals jij. Bij een expert ben je verzekerd van realistisch en deskundig advies, zodat je precies weet wat voor jou de beste oplossing is en welk resultaat je mag verwachten.

      Laat ik je een voorbeeld geven. Mijn man is maag/darmarts en zijn patiënten komen bij hem met buikpijn. Een patiënt beantwoordt vragen over wanneer de pijn is begonnen, waar de pijn zit etc. Vervolgens word je onderzocht en misschien word je bloed nog geprikt en volgen andere onderzoeken. Allemaal om uit te vinden wat de oorzaak van de pijn is en wat de beste oplossing is. De internist bekijkt vervolgens wat de beste therapie is en bespreekt deze met de patiënt. Dat is het werk van mijn man en niet het werk van de patiënt. Zijn patiënten hoeven vooraf niet te weten of ze een maagzweer of darmkanker hebben of misschien alleen maar iets verkeerds hebben gegeten. Ze hoeven ook niet uit te zoeken of ze antibiotica, chemotherapie of een zuurremmer nodig hebben.

      Kortom: wat jij nodig hebt is een goede deskundige dokter. Iemand die de tijd voor je neemt om met je te bekijken wat eraan schort, die alle mogelijkheden met je bespreekt, de voors en tegens helder uitlegt en dan pas kun jij zelf bepalen wat je gaat doen.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  9. Doriana 18/10/2012 at 11:31 #

    Geachte Mevrouw van den Elzen,

    Met belangstelling heb ik uw antwoorden op deze site gelezen. Ook ik heb een vraag over fillers.

    Allereerst mijn probleem gebied. Enigszins holle ogen en een diepere rand aan de zijkant van mijn jukbeenderen.

    Ik ben 52 jaar en flink in de overgang. Niet fijn omdat je dan ineens merkt dat de huid veel minder elastisch wordt en rimpels niet meer weggaan.

    Ik heb veel opgezocht op internet en kwam in 1e instantie bij een deskundige op het gebied van lipofilling terecht. ik heb dit niet aangedurfd omdat de onder oogleden een vrij kwetsbaar gebied is en er vrij weinig over bekend is.

    Uiteindelijk ben ik in 2009 bij een arts op het gebied van fillers terecht gekomen. Herkende mijn probleem gebied, beaamde zelfs dat licht inval van de zijkant, winkelruiten etc. een schrikbeeld zijn. Nou dat klopt.

    Aan de slag met fillers. Ooghoek/ wenkbrauw met Restylane, onder oogleden met Juviderm en ook de wangen iets opgevuld met Restylane en een klein botox prikje voor de fronsrimpeltjes. Alles is prima gelukt het gezicht heeft gewoon iets meer volume gekregen.

    Maar nu komt eigenlijk mijn concrete vraag aan u. Die diepere rimpel aan de zijkant van mijn gezicht ter hoogte van het jukbeen zitten er nog. Ik vind dit zeer storend, ook het zogeheten effect van het licht opzij laat nog steeds een soort wallen zien. Als ik met mijn kin iets meer naar de borst kijk zie je dus maanvormige randen onder de ogen. Het probleem is er dus nog steeds en zelfs iets erger geworden omdat ik inmiddels ook weer 3 jaar ouder geworden ben.

    Ik ga jaarlijks voor een APK tje zoals ik het zelf maar noem en dan is het een prikje hier en een prikje daar maar steeds als ik in de stoel lig wordt het bedrag net iets hoger dan in 1e instantie gemeld. 1 cc wordt dan alweer 2cc. Ik heb al een paar duizend euro uitgegeven in 3 jaar tijd en er zijn echt mooie resultaten maar het feitelijke probleem is dus nog steeds aanwezig. Als ik foto’s op verschillende sites van klinieken zie dan zijn wallen opvullen geen probleem. Maar die randen van mij zitten er nog steeds. Kunt u mij advies geven.

    Alvast bedankt, met vriendelijke groet,

    Doriana

    • Helga van den Elzen 18/10/2012 at 12:13 #

      Beste Doriana,

      Wat vervelend dat je niet helemaal tevreden bent over het resultaat van je injectablebehandeling. Wat je beschrijft is een heel reëel beeld. De manier waarop je wordt opgevuld, is vanuit de ‘whole face approach’, waarbij het doel is om er in z’n geheel beter uit te zien. Als je naar de wallen kijkt en met name de wallen aan de buitenkant van de ogen dan kun je gerust zeggen dat die niet makkelijk weg te halen zijn, ook al suggereren foto’s op websites soms anders. Dat is ook precies de reden waarom wij een ‘no-photoshop policy’ hanteren. Al onze voor- en nafoto’s zijn niet gefotoshopt om de resultaten te verbeteren. Wij vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie en scheppen graag een realistisch beeld van het resultaat dat je van ons mag verwachten. Helemaal voor het ooggebied en de maanvormige randen onder jouw ogen, is het belangrijk de vulling op precies de juiste plaats(en) heel geleidelijk en secuur op te bouwen. Helaas is het geen kwestie van ‘geen enkel probleem, dat is met 1 behandeling als sneeuw voor de zon verdwenen’. Het vergt veel expertise en vaardigheid. Ik noem het vaak opvullen voor gevorderden. Wanneer je op onze website kijkt dan zie je een aantal voorbeelden waar je over een periode van een aantal jaren het effect van de vullingen onder de ogen eigenlijk steeds beter ziet worden. Wellicht is het een idee met de betreffende arts te bespreken wat je precies stoort, welk resultaat je graag wilt en welk resultaat je kan en mag verwachten.

      Veel succes, Helga van den Elzen

  10. Tina 23/03/2013 at 10:03 #

    Mag je een zone die met hyaluron is ingespoten (marjonettelijnen) nog laten laseren tbv ontharen?

    • Helga van den Elzen 23/03/2013 at 20:46 #

      Beste Tina,

      De laserbehandeling voor ontharing richt zich op het pigment in de haarzakjes. Het laserlicht dringt door in de huid en geeft daar energie af in de vorm van warmte. Het pigment van het haar (melanine) absorbeert deze energie en het haarzakje wordt hierdoor vernietigd. Dit lukt het best bij donkere haren, omdat die veel pigment bevatten. Er zijn veel typen lasers voor ontharing in gebruik; elk met een eigen golflengte. Hoe langer de golflengte van de laser, hoe dieper de werking in de huid is. De haarzakjes beginnen in het onderhuidse bindweefsel; dit is dus onder de huid en dit is vaak ook de plek waar hyaluronzuur wordt ingespoten. Eerlijk gezegd is het niet bekend of hyaluronzuur de absorptie van het laserlicht beïnvloedt. Ook weten we niet of het laserlicht een effect heeft op het ingespoten hyaluronzuur. Hier is simpelweg geen onderzoek naar gedaan. Als je het gebied waar hyaluronzuur is ingespoten met een laser wilt laten behandelen, dan kan degene die de laserbehandeling uitvoert je precies vertellen hoe diep de laser gaat en of die het hyaluronzuur kan ‘raken’. Overleg dit dus altijd vooraf. Hopelijk helpt dit antwoord je verder.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  11. Suus 22/05/2013 at 16:35 #

    Beste Helga,

    Iets meer dan 5 weken geleden heb ik een liquid facelift gehad. Daarbij zijn tevens beide traangootje opgevuld met restylane.

    In de eerste 2 weken daaropvolgend waren de gebieden onder mijn ogen nog wat opgezwollen. Daarna begon als eerste onder mijn linkeroog, diepe rimpelvorming te ontstaan. Momenteel ontstaan er tijdens het lachen diepe rimpels onder beide ogen, net boven het jukbeen.
    Het lijkt alsof de huid tussen het jukbeen en de onderrand van het oog heel erg droog is geworden, en er overtollige huid is ontstaan. Overigens zijn deze lijntjes nu ook meer zichtbaar aan het worden als de huid ontspannen is. (Zou het mogelijk kunnen zijn dat de huid naar boven is verschoven vanwege het opvullen van de jukbeenderen/wangen?).

    Voor de behandeling heb ik deze rimpels nooit gehad, en heb dan ook enorm spijt van de behandeling onder mijn ogen. Het heeft me er 10 jaar ouder doen uitzien. Mensen in mijn omgeving vinden dat er vermoeid uitzie. Als ik vraag waar ze dat aan kunnen zien, geven ze aan “onder je ogen”. (Zij zijn niet op de hoogte van de behandeling).

    Ik ben 3 weken na de behandeling terug geweest ter controle en heb dit aangegeven. De behandelende arts wist er niet goed raad mee en gaf te kennen dat ze dit nooit eerder had gezien. Op mijn vraag of zij de behandeling ongedaan kon maken, gaf ze aan dat ze een tegenmiddel zou kunnen inspuiten. Dit had echter ook als nadeel dat het de natuurlijke vochtgehalte zou aantasten, waardoor het effect onder mijn ogen zou verergeren. Botox was ook even een overweging, maar dat risico wilde ze niet nemen. Ook gaf ze als optie aan om mij door te verwijzen naar een andere collega. Uiteindelijk gaf ze aan dat het waarschijnlijk nog even tijd nodig heeft, omdat het een grote ingreep is geweest en er nog sprake is van zwelling.

    Er is een nieuwe afspraak gemaakt om het later nog eens te bekijken. Inmiddels zijn we 3 weken verder en de afspraak staat voor volgende week ingepland.
    Ik zie nog geen verbetering optreden en de rimpels lijken steeds dieper te worden.

    Ik heb al telefonisch contact gehad met jullie kliniek voor een second opinion, echter werd mij aangeraden om de uitkomst van de 2e controle af te wachten.
    Ik heb geen vertrouwen meer in een goede afloop.

    Zou u mij alstublieft kunnen adviseren over een juiste aanpak of een een oplossing? Ik weet eigenlijk niet meer goed wat te doen. Overweeg zelfs een onderooglidcorrectie, wat ik zelf een rigoureuze ingreep vind.

    Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    Suus

    • Helga van den Elzen 23/05/2013 at 09:47 #

      Beste Suus,

      Wat vervelend voor je dat je niet tevreden bent. Ik kan me voorstellen dat je er geen vertrouwen meer in hebt, maar ik adviseer je toch naar de tweede controle afspraak te gaan. Ga het gesprek met de arts die jou heeft behandeld aan, uit je ongerustheid en stel je vragen. Vraag meteen een kopie van je dossier, inclusief de foto’s van voor de injectablebehandeling. Natuurlijk kun je altijd een afspraak maken met de Elzen Kliniek in Naarden (telefoon 035 699 15 15) voor een second opinion. We zoeken dan samen naar de beste oplossing voor jou.

      Het prettige aan Restylane is dat het volledig afgebroken kan worden met hyaluronidase. Zowel hyaluronzuur (Restylane) en het enzym hyaluronidase komen ook in de natuurlijke vorm in je huid voor. De opmerking dat een behandeling met hyaluronidase het natuurlijke vochtgehalte beschadigt, nuanceer ik graag. Natuurlijk hyaluronzuur ‘leeft’ ongeveer 30 uur; het effect van hyaluronidase op je eigen natuurlijke hyaluronzuur is daarom slechts van korte duur. Dit herstelt zich binnen een paar dagen volledig. Hopelijk stelt dit je gerust.

      Met vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  12. Deebra 27/05/2013 at 20:42 #

    Hallo Helga,

    Ik ben het met Suus eens doe alsjeblieft geen injectables onder je ogen. Ik heb het ook gedaan omdat het wat rimperlig was en niet meer zoveel rek in mijn huid zat. Ik hen het geweten! Zakjes onder mijn ogen op de rand van mijn jukbeenderen/oogkas kleine zakjes huidoverschot. Deze had ik nooit en een ieder kan zeggen dat het daar niet aan heeft gelegen maar toch wel. Ook toegegeven door meerdere plastisch Chirurgen. De huid is zo kwetsbaar onder je ogen daar moet je vooral niet in gaan injecteren. Het gevold is dat ik een onderooglidcorrectie heb laten doen om het huidoverschot (zakje) te laten verwijderen. Een liquidfacelift is maar tijdelijk en doet geen goed. In het begin lijkt het zo maar op lange termijn totaal verkeerd.

    Groetjes, Debby

    • Helga van den Elzen 28/05/2013 at 06:49 #

      Wat een pech heb je gehad Debby. Bij de onderoogleden kunnen rimpels, zakjes, huidoverschot en vetwallen voorkomen. De beste remedie is niet voor elk probleem hetzelfde. Het hangt simpelweg af van de oorzaak. Als er te veel huid is dan is een onderooglidcorrectie veelal de beste oplossing. Is er te veel spieractiviteit dan biedt botox uitkomst en bij verlies van volume dan geeft het opvullen van de onderoogleden met een filler op precies de juiste plaatsen mooie resultaten. Zie ook onze voorbeelden. Soms is een combinatie van behandelingen nodig voor het beste resultaat. Zorg er altijd voor dat je deskundig en eerlijk advies krijgt van de arts. Er is veel mogelijk met injectables, mits het vakkundig wordt gedaan.

      Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  13. mariska 02/06/2013 at 13:30 #

    Hallo,

    Ongeveer 5 weken geleden heb ik een behandeling ondergaan met Juvéderm fillers.
    Ik had last van een zakje op beide jukbeenderen, wat twee streepjes gaf onder mijn ogen. Daardoor zag ik er altijd heel moe uit.
    De dokter heeft eerst de ligamenten losgemaakt zodat zij daaronder kon spuiten. Dit heeft natuurlijk blauwe plekken gegeven. De ene kant vind ik wel mooi gedaan, maar het ziet nog altijd blauwig daar waar ze het ligament heeft losgemaakt. Ook zie ik zwarter dan anders onder mijn ogen. De andere kant vind ik niet zo mooi gedaan. Het is een soort bult en oogt niet echt natuurlijk. Toen ik voor controle ging zei ze om af te wachten, er kon misschien een hematoom onder de bult zitten…. Mocht het een ophoping van filler zijn kon ze dit nog altijd verminderen met een oplossing. ik moet volgende week terug. Mijn vraag is nu: Het is nu al 5 weken, ik begin me nogal ongerust te maken. De blauwe plekken zullen toch wel verdwijnen? Waar ik vroeger inzakkingen had, heb ik nu blauwe plekken en bultjes… dit is niet het gehoopte resultaat.

    Dank voor uw antwoord,

    Mariska

    • Helga van den Elzen 02/06/2013 at 14:49 #

      Beste Mariska,

      Wat vervelend dat jouw injectablebehandeling (nog) niet het gehoopte resultaat geeft. Het ligament waar je over spreekt zit vast aan het bot en aan de huid. Als je dit losmaakt, dan kan dat inderdaad een flink effect hebben en met name een behoorlijke blauwe plek geven. Het kan zomaar langer dan vier weken duren voordat de plek helemaal is verdwenen. De filler Juvedérm die bij jou is ingespoten, zou ook kunnen ‘doorschijnen’. Het aanbrengen van een filler onder de ogen luistert heel nauw. Als je het te oppervlakkig aanbrengt, dan geeft het op de verkeerde plek een bult of een verdikking en dan krijg je precies het omgekeerde effect van wat je juist wilt. Als je je hier erg veel zorgen om maakt, dan ben je aanstaande donderdag (6 juni 2013) van harte welkom in onze kliniek in Naarden (telefoon 035 699 15 15), omdat wij dan toevallig een nieuw echoapparaat testen. Met deze echo kun je perfect zien waar de filler zit en of deze op de juiste diepte is aangebracht. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan kunnen we onder echobegeleiding de filler ook weer prima verwijderen.

      Met vriendelijke groet, Helga van den Elzen

  14. mariska 02/06/2013 at 16:15 #

    Dank voor uw antwoord. Die echo lijkt me heel interessant maar ik ben helaas van België dus dat is een eindje ver. Ik wacht voorlopig nog een weekje af en zie dan wat de dokter me vertelt. Heel erg bedankt voor de info, ik ben alvast gerustgesteld dat het niet abnormaal is dat de blauwe plek nog niet is verdwenen.

    Groetjes,

    Mariska

  15. Suus 17/07/2013 at 20:35 #

    Beste Helga,

    Vervolg op mijn post, d.d. 22-05-2013.

    Het is nu inmiddels bijna 1.5 maand geleden, dat ik op de vervolgafspraak ben geweest bij betreffende arts. Ondanks dat ik mijn zorgen heb geuit, heeft de arts mij hierin niet kunnen geruststellen.
    Zij gaf mij de keus om het te laten behandelen met hyaluronidase, maar gaf geen garantie dat het er weer als vanouds uit zou gaan zien. Dus ik moest zelf maar beslissen of ik dit wilde of niet, op eigen risico.

    Ik ben niet akkoord gegaan met de hyaluronidase, omdat ik niet het vertrouwen heb dat het beter zal worden (dit omdat de arts hierover ook onzeker is).
    Als alternatief heeft zij aangeboden een collega te vragen voor een second opinion en is er een vervolgafspraak gemaakt.

    Bij de volgende afspraak was betreffende collega aanwezig (iemand die het merk van de filler vertegenwoordigd). Ook deze collega had dit niet eerder gezien en wist niet hoe het mogelijk was dat er diepe rimpels (tijdens het lachen) zijn ontstaan ná de fillerbehandeling. Zij was ook van mening dat een tegenbehandeling met hyaluronidase meer kwaad zou doen dan goed.
    Zij heeft mondeling een behandelplan met mij besproken om een poging te doen het probleem te verhelpen. Ik heb tretinoïne crème meegekregen die ik gedurende 2 maanden (2x per week met de laagste dosering) onder de oogleden dien te smeren en hierna weer voor controle terug komen. Mocht dit niet werken zou ze verder kijken voor andere oplossingen, maar een oplossing heeft ze me beloofd.
    Ik ben nu een maand verder met de crème, echter zie ik geen verschil betreft de diepe rimpelvorming tijdens het lachen. Ook als de huid ontspannen is zie ik deze rimpels steeds meer blijvend worden.
    De vervolgafspraak is inmiddels gemaakt, waarbij ik heb begrepen dat betreffende collega niet aanwezig is. Dit terwijl het wel zo was afgesproken. Helaas heb ik weinig vertrouwen in behandelend arts (gezien haar reactie) en had ik juist wat meer vertrouwen in haar collega gekregen (omdat zij mij wel een oplossing heeft toegezegd).

    Ik voel me behoorlijk machteloos onder deze situatie. Inmiddels heb ik de foto’s opgevraagd en een kopie van het dossier (maar deze heeft vrij weinig om het lijf. Enkel staan daar de namen van de fillers genoemd).

    Ik zou graag van u willen weten of het verstandig is de behandeling voort te zetten met de voorgeschreven tretinoïne crème. Dit gezien het schijnbaar (volgens info op internet) eigenlijk niet geschikt is voor onder de ogen.
    Daarnaast zou ik graag vernemen of het mogelijk is om deze situatie ergens voor te leggen, zoals bij een geschillencommissie of het indienen van een klacht.

    Helaas zit ik nu met diepe rimpelvorming onder mijn ogen, wat mijn leven behoorlijk negatief beïnvloed. Ik baal hier enorm van en heb oprecht spijt van de behandeling.
    Het is dan ook erg naar dat ik sterk het gevoel krijg niet serieus genomen te worden, maar met een rietje in het kluit wordt gestuurd.

    Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Suus

    • Helga van den Elzen 18/07/2013 at 14:42 #

      Beste Suus,

      Als je tretinoïne (vitamine A zuur) langere tijd gebruikt dan wordt je huid gladder en egaler. Dat is op zich goed nieuws, maar ik vraag me af jouw probleem niet dieper in de huid verborgen ligt. De rimpelvorming waar je over spreekt heeft waarschijnlijk meer te maken met de vulling die is aangebracht in het onderhuidse gebied en niet met de oppervlakte van je huid.

      Je mag altijd langskomen bij de Elzen Kliniek in Naarden met je voorfoto’s, zodat we samen bekijken wat er precies aan de hand is. Met het echo-apparaat zien we exact waar de filler bij jou is ingespoten. Als de vulling niet op de juiste plaats is aangebracht, dan is dat de oorzaak van jouw problemen. We kunnen dan onder echobegeleiding de hyaluronidase heel precies in de vulling aanbrengen. Niet elke arts heeft ervaring met de toediening, de werking en de effecten van hyaluronidase. Dit zou de onzekerheid van de artsen die jij hebt bezocht kunnen verklaren.

      Hartelijke groet, Dr. Helga van den Elzen

  16. bianca 25/08/2013 at 15:26 #

    Beste Helga,

    Ik heb al verschillende malen Juvéderm laten inspuiten, maar ik ga nu naar een andere arts die een ander merk tijdelijke filler gebruikt. Kan dit kwaad 2 soorten tijdelijke fillers op 1 plek?
    Er zit namelijk nog wat Juvéderm, maar ik wil graag nog wat bij laten spuiten met de andere filler. Volgens mij: Teosyal.

    Graag uw reactie.

    • Helga van den Elzen 25/08/2013 at 17:32 #

      Wat een goede vraag Bianca! Zowel Juvéderm als Teosyal zijn hyaluronzuren en toch zijn er flinke verschillen. Die verschillen zitten met name in de manier waarop de hyaluronzuurmoleculen aan elkaar gekoppeld zijn (crosslinking), de grootte en de hoeveelheid hyaluronzuurmoleculen en de viscositeit (stroperigheid) van het hyaluronzuur. Of het kwaad kan Teosyal in te spuiten in een gebied waar nog Juvéderm zit? Om eerlijk te zijn weten we dat op dit moment nog niet precies. Leg deze vraag aan je behandelend arts voor. Hij of zij zal een goede inschatting kunnen maken van de risico’s. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen dan moet je natuurlijk bij Juvéderm blijven.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  17. bianca 25/08/2013 at 20:01 #

    Dank je wel voor je snelle en duidelijke reactie Helga!
    Ik zal dan beter bij juvederm blijven. Maakt t verder nog verschil qua
    Soorten juvederm? Mag bijvoorbeeld juvederm volumia bij gewone
    Juvederm?
    Groetjes Bianca

    • Helga van den Elzen 26/08/2013 at 09:24 #

      Hallo Bianca,

      Heel graag gedaan. Fijn dat je er iets aan hebt. Binnen de Juvéderm reeks zijn de producten goed op elkaar afgestemd. Juvéderm 2, 3 en 4 zijn producten die bij elkaar passen. Ook Juvéderm Voluma, Juvéderm Volift en Juvéderm Volbella passen bij elkaar, zoals bijvoorbeeld een dag -en nachtcrème dat ook doen. In deze laatste productrange is overigens een aantal verbeteringen doorgevoerd, waardoor deze hyaluronzuren makkkelijker zijn in te spuiten, vloeibaarder zijn en iets langer zouden blijven zitten.

      Hartelijke groet, Helga van den Elzen

  18. bianca 26/08/2013 at 14:47 #

    Dank je wel Helga!
    Hier kan ik iets mee en blijf met een gerust hart bij Juvederm.
    Groetjes Bianca

  19. Rachel 02/09/2013 at 14:13 #

    Beste Helga,

    Ruim 4 jaar geleden heb ik in mijn neus-lippenplooi een tijdelijke injectable in laten spuiten omdat de plooi tot mijn mondhoek iets dieper lag. De arts heeft de injecteble voorbij m’n mondhoek naar beneden ingespoten, terwijl dat niet de bedoeling was. Nu na 4 jaar voel ik precies voorbij m’n mondhoek een verhard knobbeltje wat gekomen is van de injecteble, het lijkt nu net of mijn neus-lippenplooihuid gezakt is (door kleine verdikking) waardoor ik er ouder uitzie. Is het aan te raden om deze verharding regelmatig te masseren of juist met rust laten en hopen dat deze verharding vanzelf verdwijnt of zachter wordt met de jaren? De arts zal waarschijnlijk ontkennen dat het van de injecteble komt na 4 jr, aangezien hij niet snel zal toegeven.

    Alvast bedankt!

    Groeten Rachel

    • Helga van den Elzen 02/09/2013 at 21:24 #

      Beste Rachel,

      Ook tijdelijke injectables kunnen heel soms een zogenaamde ‘vreemd lichaam reactie’ geven in de huid. Je eigen afweersysteem vormt dan een laagje cellen rondom het lichaamsvreemde product. Dit gebeurt ook als er bijvoorbeeld een splinter onder je huid zit. Of er bij jou sprake is van inkapseling, is niet helemaal duidelijk. Als je huid zo’n reactie geeft, dan treedt dat meestal binnen één tot vier maanden na de inspuiting op en verdwijnt vanzelf als de filler door het lichaam wordt afgebroken. Als het vulmiddel volledig is ingekapseld, kan het soms gebeuren dat je lichaam de filler niet afbreekt. Zoals je aangeeft, zou dat bij jou het geval kunnen zijn. Het masseren van de verharding lijkt me na vier jaar geen adequate oplossing. Ik adviseer je hier goed door jouw arts naar te laten kijken en te bespreken wat de beste oplossing is voor jouw zakkende neus-lippenplooi. Mocht je er nou niet uitkomen met de arts die je heeft behandeld, dan kun je ook een afspraak maken met arts Leonie Schelke, polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam (vraag naar het injectable spreekuur). Het telefoonnummer is 010 70 401 10. Ik hoop van harte dat jouw probleem snel is opgelost.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Rachel 03/09/2013 at 09:16 #

        Beste Helga,

        Hartelijk bedankt voor je reactie!

        Groeten Rachel

  20. chantal 15/09/2013 at 07:47 #

    Goedendag Helga,

    Tussen mijn wenkbrauwen zie ik steeds duidelijker een verdikking van mijn fronsspier. Er is nog geen duidelijke rimpel te zien maar die zal vast niet op zich laten wachten. De verdikking van mijn fronsspier lijkt duidelijker zichtbaar in de ochtend en bij bepaalde lichtinval. Ik stoor me er ontzettend aan. Maar ik ben nog erg jong, namelijk 28. Ik vraag me af of hier iets tegen te doen is en of het slim is hier nu al mee te beginnen of nog te wachten. Ik ben in afwachting van uw advies. Vriendelijke groet.Chantal

    • Helga van den Elzen 16/09/2013 at 22:15 #

      Beste Chantal,

      Wat je beschrijft, is precies wat er in de loop van de tijd gebeurt met expressierimpels en lijnen. Je spant bepaalde spiertjes tussen en in je wenkbrauwen aan als je geconcentreerd met iets bezig bent, nadenkt of bijvoorbeeld ‘s nachts als je slaapt en droomt. Je kunt je fronsrimpels vergelijken met spierballen. Als je de spieren in je bovenarmen veel traint, ontstaan er letterlijk spierballen. Dat is bij je fronsrimpel niet anders en dat is precies wat jij nu ziet. Helaas is de kans groot dat deze fronsrimpels steeds zichtbaarder worden. Na verloop der tijd kun je ze zelfs helemaal niet meer ontspannen. Hierdoor ontstaat een verstoorde balans tussen de zogenaamde ‘heffers’ en de ‘dalers’ van je wenkbrauwen; de dalers worden alsmaar krachtiger waardoor je een permanente fronsrimpel ontwikkelt. Als je een paar maanden afwacht, is die rimpel echt niet veel erger dan nu, maar langzaamaan wordt de fronsrimpel wel dieper. De fronsrimpels ontspannen met Botox werkt zeker preventief, maar er is ook een andere oplossing die je eens kunt proberen. Omdat je waarschijnlijk vooral ‘s nachts de spieren tussen je wenkbrauwen veel aanspant/fronst, kun je voor je naar bed gaat heel simpel een stuk Leukosilk tape van 5 cm (bij apotheek en drogist te koop) over je fronsrimpel plakken. Probeer dat eens gedurende een aantal nachten. Mogelijk helpt dit al voldoende.

      Met groet, dr. Helga van den Elzen

      • chantal 19/09/2013 at 11:49 #

        Goedemiddag Helga,

        Dank voor de snelle reactie. Ik ga sowieso uw laatst genoemde advies proberen. Mocht ik toch voor botox gaan, worden het dan twee zones omdat u ook over de wenkbrauwen spreekt. En verdwijnt de verdikking helemaal denkt u?

        Vriendelijke groet Chantal

        • Helga van den Elzen 20/09/2013 at 10:26 #

          Hallo Chantal,

          Het aantal zones hangt af van de spieren die je gebruikt bij het fronsen. Dit verschilt echt per persoon, daarom is het altijd maatwerk. Kijk bijvoorbeeld maar naar de verschillen in deze illustratie. Gezien je leeftijd is het vrijwel zeker dat de verdikkingen (de spierballen) gewoon verdwijnen met een Botox behandeling. Soms duurt het even eer de verdikking helemaal is verdwenen; dan is het een kwestie van aftrainen. Als je je spieren niet meer traint, verdwijnen de spierballen vanzelf.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

          • chantal 14/11/2013 at 11:55 #

            Goedemiddag dr Helga, inmiddels heb ik botox in de frons laten aanbrengen. Zelfs twee keer omdat na de eerste behandeling nog steeds activiteit te zien was. Nu drie weken na de tweede behandeling krijg ik last van ongecontroleerde samentrekkingen van spiertjes in dat gebied. Het duurt niet lang maar het lijkt alsof ik ineens alles aanspan. Wat is dit? Ik ben teruggegaan naar de kliniek en die zeggen dat het weleens voorkomt maar daar blijft het bij. Je ziet dit ook echt, het is die niet alleen het gevoel, de spieren trekken ook echt allemaal naar elkaar toe. Eerlijk gezegd ben ik bang … Misschien kunt u me iets meer vertellen. Vriendelijke groet, Chantal

          • Helga van den Elzen 19/11/2013 at 20:45 #

            Beste Chantal,

            Hartelijk dank voor je vraag. Het hebben van ongecontroleerde spiersamentrekkingen in het gebied van je fronsrimpel terwijl je daar botox hebt laten inspuiten is erg uitzonderlijk. Helemaal na een touch-up komt dit zelden of nooit voor.

            Het ongecontroleerd samentrekken van spieren na een botox injectie komt sowieso zelden voor. Blijkbaar trekken je spiertjes samen, zonder dat de spiertjes een signaal krijgen om dit te doen. Dit komt weleens voor bij grotere spieren, maar in het gezicht komt dit erg weinig voor. Als het al gebeurt, dan is dit meestal bij de oogspiertjes. Het voelt dan alsof het trilt en zo ziet het er ook uit. Wat nog zou kunnen, is dat niet de hele fronsspier is behandeld met botox. Een deel van de spier werkt dan nog en die kan dan spontaan harder gaan werken en dit effect veroorzaken.

            Ik kan me voorstellen dat je je ongerust maakt, maar los van dat het erg vervelend voor je is, kan het verder geen kwaad. Wacht even drie maanden tot de botox is uitgewerkt.

            Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  21. Monique 20/09/2013 at 10:29 #

    Hallo Helga,

    Ik kwam na wat zoekwerk mbt het oplossen van mijn wallen-probleem op deze blog terecht. Erg interessant! Ik heb ook op jullie website gekeken en had naar aanleiding daarvan wat vraagjes waar ik hier nog geen antwoord op heb kunnen vinden;
    – hoe lang duurt de behandeling en is er een eventuele wachttijd?
    – Kun je daarna gewoon weer in de auto stappen? Ik woon namlelijk een heel eind uit de buurt.
    – Hoe gaan de injecties precies in zijn werk? is het een kwestie van 1 spuit of is het gebruikelijker dat er op verschillende plaatsen wordt geinjecteerd?
    – Ik snap dat er niet zo een prijs kan worden gegeven, maar ben toch wel benieuwd naar wat een behandeling met filler ‘ongeveer’ kost. Moet ik denken aan 200 euro of eerder rond de 1000? Ik heb het probleem dat de dame in jouw voorbeelden op jullie website heeft. Degene waar vier fotos gedurende 1 jaar van gemaakt zijn. Op foto twee heeft ze een pony. Ik ben benieuwd naar je antwoorden!

    Groetjes,
    Monique

    • Helga van den Elzen 23/09/2013 at 22:03 #

      Hallo Monique,

      Wat leuk dat je ons via deze blog hebt gevonden. Ik geef graag antwoord op de vragen over de behandeling van de wallen onder je ogen:

      Als ZKN kliniek nemen we je altijd serieus. Ik geloof dan ook in tweerichtingsverkeer tijdens het persoonlijk consult. Tijdens het consult bespreken we samen wat je verwachtingen zijn, welk resultaat haalbaar is en of er vervolgbehandelingen nodig zijn. Het behandeladvies (met het prijskaartje) staat dan ook helder op papier. Hierin staat precies om welk product het gaat, wat de voor- en nadelen zijn inclusief de mogelijke complicaties. Dit neem je mee naar huis, zodat je rustig op basis van deskundig en eerlijk advies een goede beslissing kunt nemen.

      Reken voor de eerste injectablebehandeling op zo’n € 595,- tot € 900,-. Je ziet dan al echt verschil. Als jouw situatie vergelijkbaar is met de dame met de pony op onze site, dan is het eerder het laatste bedrag. De huid onder je ogen is extreem dun, het opvullen van wallen of donkere kringen onder de ogen moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Vaak is het een opbouwend proces. En het is altijd maatwerk. Ik vergelijk het weleens met beeldhouwen. Je begint met de grote lijnen en contouren, daarna breng je steeds meer verfijning en detaillering aan. Enerzijds om het resultaat zo natuurlijk mogelijk te maken, anderzijds om jouw gezicht en het huidweefsel te laten ‘wennen’ aan de filler. Daarbij komt dat als je het resultaat rustig opbouwt, het effect ook langer houdt.

      Bij de oogleden gebruiken we altijd een hyaluronzuur, omdat dit tijdelijke vulmiddel op dit moment het mooiste resultaat geeft en het meest veilig is. Vlak voor de behandeling markeren we met een wit potlood nauwkeurig de plek waar we de filler aanbrengen. Meestal brengen we de filler aan vanuit één punt. Dit noemen we ook wel een ‘tipping point’ of ‘magic point’. De hele behandeling neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Na de behandeling kun je gewoon zelf naar huis rijden, natuurlijk is er wel altijd de kans op wat blauwe plekjes. De wachttijd is minimaal, we zorgen er altijd voor dat je snel bij ons terecht kunt. Wel moet er tussen een consult en de behandeling voldoende tijd (minimaal twee dagen) zitten, zodat je alles rustig kunt overdenken.

      We hopen dat deze informatie je verder helpt. Als je wilt, dan kun je natuurlijk een afspraak voor een consult maken. Het telefoonnummer van de Elzen Kliniek in Naarden is 035 699 15 15. We hebben al een groot aantal mannen en vrouwen van hun storende wallen afgeholpen, je bent dus verzekerd van het mooiste en meest natuurlijke resultaat. Het is zo mooi als iemand er niet meer vermoeid of afgetobd uitziet. Het leuke is dat als onze cliënten weer een frisse, vitale en energieke uitstraling hebben, ze zichzelf ook daadwerkelijk vitaler voelen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  22. Meike 27/09/2013 at 13:27 #

    Hallo Helga,

    Ik heb bij een kliniek mijn wangen met een filler laten behandelen. Beide kanten, maar nu heb ik aan één kant een bloeduitstorting zo groot als een 2 euro munt, hoe kan dit?

    Vriendelijke groeten,
    Meike

    • Helga van den Elzen 28/09/2013 at 11:41 #

      Beste Meike,

      Vervelend dat je een blauwe plek op je wang hebt. Helaas kun je na een injectablebehandeling altijd een blauwe plek krijgen. Simpelweg door het prikken in de huid. Dit is je vast tijdens het consult door de verpleegkundige of de arts verteld.

      Hoe het komt

      Onder je huid liggen veel bloedvaatjes en je kunt er soms net een raken en beschadigen tijdens het prikken. Doordat de bloedvaatjes beschadigd zijn, lekken ze bloed onder het huidweefsel en dit uitgelekte bloed onder de huid geeft de typische blauwe kleur. Vaak is de blauwe plek op de dag van de behandeling niet erg zichtbaar, maar zie de dag erna dat de plek steeds blauwer wordt. Een blauwe plek die door het prikken komt, is verder volkomen onschuldig.

      Je ziet een duidelijk begrensde blauwpaarse plek die soms ook gepaard gaat met wat plaatselijke zwelling en drukpijn. Als je de blauwe plek aanraakt kan het pijnlijk zijn. De plek verdwijnt vanzelf binnen 5 tot 10 dagen. In die tijd (het genezingsproces) krijgt de blauwe plek achtereenvolgens de volgende kleuren; blauw, rood, paars, bruin/groen en geel. Daarna is de plek niet meer zichtbaar. Hoe groter de blauwe plek hoe langer het genezingsproces duurt. Soms kan een blauwe plek ‘uitzakken’. Bij een blauw oog kan de blauwe plek bijvoorbeeld wat uitzakken naar de wang.

      Een oudere huid krijgt vaak sneller blauwe plekken, omdat de wand van de bloedvaten dunner is geworden. Het duurt dan wat langer eer de plek is verdwenen. Mogelijk komt dit laatste omdat de vetlaag onder de huid ook dunner wordt. Als je bloedverdunners slikt zoals aspirine heb je ook meer kans op blauwe plekken. In antistollingsmiddelen zitten stoffen die, zoals de naam al zegt, de stolling van het bloed remmen. Bloedstolling is vaak de eerste fase van weefselherstel. Ook medicijnen zoals NSAID’s (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs zoals Ibuprofen en Diclofenac) kunnen de stolling remmen.

      Wat kun je doen als je een blauwe plek hebt?
      De dag na de behandeling kun je een warmtepack op je blauwe plek leggen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedcirculatie op de plek wordt verhoogd. Dit bevordert het genezingsproces. Wikkel het warmtepack altijd in een hoes of theedoek voordat je deze op de huid plaatst, anders kan de huid verbranden. Natuurlijk kun je ook met goede make-up je blauwe plek camoufleren.

      Slim plannen van de afspraak

      Bij het plannen van een afspraak, vragen wij onze cliënten altijd of ze in de dagen na de behandeling een belangrijke afspraak of een feestje hebben. Het is dan beter de behandeling een weekje uit te stellen dan je ongemakkelijk of onzeker te voelen.

      Hopelijk is jouw blauwe plek snel verdwenen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Meike 30/09/2013 at 10:40 #

        Hallo Helga, dank je wel voor het antwoord zo snel, ben een beetje gerust. Gelukkig wordt het
        minder. Als ik het zo hoor, dan heb ik toch te weinig informatie gehad van de arts. Jammer. Mag ik
        de volgende keer naar u komen, kan ik zomaar veranderen van arts?
        Nogmaals dank je wel Meike

        • Helga van den Elzen 30/09/2013 at 11:15 #

          Beste Meike,

          Heel graag gedaan. Fijn dat je een beetje bent gerustgesteld. Natuurlijk ben je een volgende keer van harte welkom bij de Elzen Kliniek in Naarden.
          Als je dan weet welke injectablebehandelingen je eerder hebt gehad (welk product, de plek, wanneer), dan kunnen we je nog beter adviseren en behandelen, zodat je er weer stralend uitziet.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  23. Tanja 02/10/2013 at 09:45 #

    Beste Helga,

    Mijn vraag is hoe lang vanaf het inspuiten hyaluronidase werkzaam is. Ik heb mijn neus lippen plooi, jukbeenderen en traangoot op laten vullen. Er zijn zware wallen onder mijn ogen ontstaan. Volgens de arts had hij bij de traangoot niet diep genoeg gespoten. De arts heeft hyaluronidase ingespoten en ik zie wel een kleine verbetering maar er zitten nog hele grote wallen. In één van je antwoorden zag ik staan dat hyaluronidase onmiddelijk werkt.

    Met vriendelijke groet,

    Tanja

    • Helga van den Elzen 04/10/2013 at 10:28 #

      Beste Tanja,

      Hyaluronidase werkt meteen. Je moet dus direct een verschil zien en voelen. Uiteraard heb je door het prikken altijd een beetje zwelling, maar als vuistregel kun je aanhouden dat na 3 tot 5 dagen het maximale effect is bereikt. Wanneer de arts in de oogspier heeft gespoten in plaats van diep op het bot dan kan door de beweging van de oogspier het hyaluronzuur zich meer verdelen in de oogspier en ontstaan de wallen die je beschrijft.

      Het is natuurlijk wel belangrijk om hyaluronidase direct in het ‘teveel’ aan hyaluronzuur te spuiten. Dat is het meest effectief. Om precies te weten waar het hyaluronzuur zit, gebruik ik altijd een echo-apparaat. Als de arts ernaast spuit, verspreidt hyaluronidase zich door diffusie wel een beetje, maar is het veel minder effectief. Misschien is dit wat er bij jou aan de hand is. Er is een tweede reden om heel gericht in het ‘teveel’ aan hyaluronzuur te spuiten. Hyaluronidase breekt hyaluronzuur af, dus ook je eigen natuurlijke hyaluronzuur en dat wil je voorkomen ook al wordt je eigen natuurlijke hyaluronzuur elke 1-2 dagen vervangen.

      Hopelijk heb je iets aan mijn advies.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  24. Sita 07/10/2013 at 04:05 #

    Beste Helga,

    Ik heb een getinte huidskleur (oorsprong india) en wilde mijn neuslippenplooi laten opvullen. Heb laten beoordelen door een kliniek en kreeg te horen dat ik 10 jaar jonger uitzie dan mijn oorspronkelijke leeftijd (ben 48). Om mijn neuslippenplooi te laten opvullen zou ik 2ml juvederm voluma in de wangen en bij mijn slapen en daarnaast 0,45ml juvederm ultra bij de neuslippen moeten laten bijvullen.terwijl ik nooit echt veel wangen gehad heb.
    tevens vertelde de arts dat er een streepje kan ontstaan van waar het bijgevuld word. Trekt dit weg?
    En is de kans op hyperpigmentatie groter omdat ik getint ben. Graag zsm antwoord. omdat ik volgende week al een afspraak heb, Groet Sita,

    • Helga van den Elzen 07/10/2013 at 08:57 #

      Beste Sita,

      Wat vervelend dat je met deze vragen rondloopt. Als het je niet duidelijk is waarom naast je neuslippenplooi ook je wangen en slapen opgevuld moeten worden, dan heeft de betreffende arts je dat niet voldoende uitgelegd. Is het een idee je behandeling uit te stellen en die tijd te gebruiken om het je nog een keer goed uit te laten leggen? Dan kun je zelf een weloverwogen beslissing nemen of je de behandeling wel of niet wilt laten doen.

      Wat betreft het streepje dat kan ontstaan na de behandeling. Ook hier is het de verantwoordelijkheid van de arts om je te vertellen waarom dit ontstaat, hoe lang het blijft en of het ook weer wegtrekt.

      Bij een inspuiting zijn de naaldjes erg dun en daarmee is ook de beschadiging van de huid op het prikpuntje minimaal. De kans op hyperpigmentatie is daarmee minimaal, maar ook hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde antwoord.

      Je stelt erg goede en relevante vragen die tijdens het consultgesprek beantwoord hadden moeten worden. Neem gewoon even contact op met de arts en zeg welke vragen je hebt. Hij of zij neemt dan vast de tijd deze helder te beantwoorden.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  25. Sita 07/10/2013 at 10:18 #

    Hallo Helga,

    Bedankt voor deze snelle reactie,

    Heb de arts deze vragen gesteld en zij geeft aan dat dit nodig is om een mooier effect te krijgen.

    Het is wel heel raar dat ik bij jou gelijk wel een vertrouwd gevoel heb.
    Alleen jammer dat de afstand voor mij te ver is.

    Volgens mij lever jij echt top werk!!!

    Mijn complimenten hiervoor!

    Groet Sita,

    • Helga van den Elzen 08/10/2013 at 11:59 #

      Dank je wel voor je mooie compliment Sita!

      • Sahra 09/10/2013 at 20:40 #

        Hoi Helga,

        Is het waar dat je na het inspuiten van hyaluronzuur je blijvend moet laten inspuiten omdat de huid is opgerekt? En als de filler is verdwenen je huid er alleen maar slechter van gaat uitzien? Of raakt de huid ook als het product is uitgewerkt juist in een betere conditie?

        Graag je antwoord.

        Groet, Sahra

        • Helga van den Elzen 12/10/2013 at 17:09 #

          Hallo Sahra,

          Wat een goede vraag. Er zijn veel mensen die zich dit afvragen dus het is goed er hier iets over te vertellen. Wat je moet weten is dat alles krimpt behalve de huid. Je spieren en je botten krimpen als je ouder wordt, maar helaas krimpt je huid niet mee. Die wordt dus een maatje te groot voor wat eronder zit en daarom krijg je rimpels en plooien. Door de huid op te vullen zorg je ervoor dat de huid weer veel beter om de inhoud past. Het hyaluronzuur heeft een goede invloed op je huid, omdat het dezelfde eigenschappen heeft als het eigen hyaluronzuur dat van nature in je huid zit. Als je om wat voor reden dan ook stopt met de fillerbehandelingen, dan ga je er dus nooit slechter van uitzien. De huid gaat gewoon weer terug naar de vorm en de toestand van voor de opspuitingen; er zit gelukkig veel rek en veerkracht in de huid. Je hebt zelfs winst, want zolang je een rimpel of een gebied opvult doe je aan preventie; er kunnen namelijk geen nieuwe rimpels ontstaan, die je anders wel gekregen zou hebben.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  26. Rika 13/10/2013 at 10:18 #

    Hallo Helga,

    Ben zelf sportlerares en geef veel les in yoga pilates en total body workout. overweeg een fillerbehandeling maar ben bang dat ik te lang uit de runing ben. Hoeveel tijd moet erover heen gaan voordat ik gewoon weer les kan geven? En kunnen de fillers zich na een lange tijd ook gaan verplaatsen. Dit omdat Yoga zoals de hoofdstand toch wat inspaning vergt.

    Groet Rika,

    • Helga van den Elzen 13/10/2013 at 11:55 #

      Beste Rika, na een fillerbehandeling kun je meteen weer aan het werk en dat geldt ook voor lesgeven. Wat betreft sporten is het wel verstandig als je het de eerste week na de behandeling rustig aan doet. De filler blijft gewoon zitten waar deze is ingespoten en verplaatst niet opeens na langere tijd. Je kunt dus zonder zorgen de hoofdstand met yoga doen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  27. Nina 13/10/2013 at 15:58 #

    Beste Helga,

    Heeft het invloed op een behandeling als je een week voor de behandeling anti biotica gebruikt heb.
    En heeft een verkoudheid invloed tijdens een behandeling?

    Stralende groet,
    Nina,

    • Helga van den Elzen 15/10/2013 at 10:13 #

      Beste Nina,

      Het slikken van antibiotica op zich is geen probleem. Het gaat natuurlijk om de reden waarom je het slikt. Neem je het tijdelijk, bijvoorbeeld vanwege een blaasontsteking die zo goed als voorbij is, dan is dat anders dan wanneer het om een chronische ziekte gaat. Daarom nemen we altijd eerst een medische anamnese af om te bekijken of er zogenaamde contra-indicaties zijn (medische redenen waarom je een behandeling niet zou doen). Ontstekingen en infecties in het te behandelen gebied vallen hier bijvoorbeeld onder. Heb je bijvoorbeeld een koortslip (herpes virus) of ben je snipverkouden, dan stellen we de behandeling liever uit.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  28. Cindy 16/10/2013 at 12:50 #

    Hallo Helga,

    7 weken geleden liet ik na lang aarzelen een hyaluronzuur filler inspuiten in mijn marionetlijnen. De dame die mij behandelde vertelde me dat ik op het moment zelf een lichte verbetering zou zien,maar dat ik na 2 weken een spectaculaire verbetering zou zien. Na 3 weken ongeduldig wachten op dat spectaculaire verschil, was het alsof er nooit iets was ingespoten. Ik heb een nieuwe afspraak gemaakt, verteld wat er aan de hand was en werd kosteloos opnieuw ingespoten. Dit maal zou ze een iets dikker hyaluronzuurfiller gebruiken. Het resultaat was zichtbaar beter, maar de groeven waren nog niet helemaal weg. Dit is nu een week geleden en het begint er terug uit te zien als voorheen. Ik vraag mij nu af wat er fout is gegaan en of ik ooit nog van die lelijke groeven afkom? Cindy

    • Helga van den Elzen 17/10/2013 at 00:09 #

      Beste Cindy,

      Wat vervelend dat je niet helemaal tevreden bent over het resultaat van jouw fillerbehandeling. Jouw vraag: ‘hoe kom ik van mijn marionetlijnen af’ hoor ik vaak. Het antwoord is lastig te geven zonder je te zien. Dit komt omdat deze lijnen die van je mondhoek naar je kaak lopen, meerdere oorzaken kunnen hebben. Ik noem de belangrijkste:

      A. De spieren in je gezicht en dan vooral de spieren die de mondhoeken omlaag trekken kunnen de marionetlijnen veroorzaken.

      B. Alles krimpt behalve de huid. Door het slinken van de botten wordt de huid als het ware een beetje te groot voor de inhoud. Samen met de zwaartekracht ontstaan rimpels en plooien op bepaalde plekken in het gezicht, zoals ook marionetlijnen. Belangrijk is te bepalen waardoor de plooien precies veroorzaakt worden. Is het botverlies door het slinken van je kaken of is het verlies van het bot van het jukbeen de boosdoener of misschien beiden?

      C. Ook je onderhuidse vet en de stevigheid van je huid nemen af naarmate je ouder wordt en dit leidt tot slapte en uitzakken van de huid.

      Elke oorzaak vergt een andere aanpak. Als de oorzaak in de spieren ligt die je mondhoeken omlaag trekken, dan is het ontspannen van die spieren met Botox een goede optie. Soms moet je de marionetlijnen zelf opvullen met een filler, maar het kan ook zijn dat de vulling juist op een hele andere plek dan de marionetlijnen nodig is, zoals bijvoorbeeld op de wang en/of de kaaklijn. Een tipje filler in de mondhoek kan ook al geweldig helpen. In enkele gevallen adviseer ik zelfs een facelift of een hals-kaaklift. Uiteraard spelen je aanleg, leeftijd en je verwachtingen ook een belangrijke rol bij het beste behandelplan. Kortom: een grondige analyse van de oorzaak van jouw marionetlijnen bepaalt wat voor jou de beste optie is. Als een fillerbehandeling voor jou het beste blijkt te zijn, dan kiezen we vervolgens de filler uit die voor jouw gezicht het mooiste resultaat geeft.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  29. Natasja 16/10/2013 at 17:39 #

    Hallo Helga,

    Heb mijn gezicht laten inspuiten met hyaluronzuur Jvederm Voluma. Vanaf de plek waar het is ingespoten zie je een streepje. Volgens de arts trekt dit weg, maar het is nu al 3 weken na de behandeling. Weet jij misschien wat er misgegaan kan zijn. Is dit een allergische reactie of trekt dit nog weg?

    Groet, Natasja

    • Helga van den Elzen 17/10/2013 at 12:28 #

      Beste Natasja,

      Het streepje dat je ziet is de filler. Het is geen allergische reactie, maar de filler die op die plek net iets oppervlakkiger is ingespoten. Het kan ook zijn dat op die plek net iets meer filler is ingespoten dan in het omliggende gebied. Dit kan de de eerste vier tot vijf weken na de behandeling zichtbaar zijn. Meestal is dit niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Het helpt om het gebied zachtjes te masseren. Als de verdikking na vier tot vijf weken nog steeds zichtbaar is en je het storend vindt dan kan de filler altijd geëgaliseerd worden met hyaluronidase. Je leest er hier en hier meer over.

      Hopelijk is de verdikking snel verdwenen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  30. Ria 17/10/2013 at 16:56 #

    Beste Helga,

    Als ik mijn neuslippenplooi en met 2ml wangen laat opvullen bij jullie heet dit een liquid facelift?
    En is het zo dat je altijd blauwe plekken krijgt en kan ik nog buiten verschijnen of zie ik er bont en blauw en opgezet uit. Is 2 ml veel voor het opvullen van wangen?

    Dit omdat ik geen rimpels heb maar meer volume kwijt ben in mijn gezicht,

    Zal ik gelijk resultaten zien of duurt dit echt 2 weken?

    Heel erg bedankt,

    Ria,

    • Helga van den Elzen 19/10/2013 at 14:09 #

      Beste Ria,

      Een liquid facelift heeft meer met volume dan met rimpels te maken. Een natuurlijke liquid facelift is altijd maatwerk. Ik analyseer met een scherp cosmetisch oog waar het volume is verdwenen en wat de oorzaken zijn. Tijdens een persoonlijk consult bespreek ik samen met jou welk resultaat je precies verwacht en dan geef ik een eerlijk en realistisch advies. We vinden het belangrijk dat je precies weet welk resultaat je van ons mag verwachten. Soms is wat vulling op een strategische plek al genoeg voor een mooi resultaat en soms heeft iemand wat meer nodig om er weer stralend uit te zien. Hoeveel filler, het type filler en het aantal behandelingen dat nodig is dat krijg je allemaal na een persoonlijk consult op papier.

      Een diepere neuslippenplooi wordt bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door het slinken van het bovenkaakbot en het jukbeen. Hierbij komt dat er ook vaak verlies is van onderhuidsvet op de wangen. Het gevolg is dat je wangen gaan zakken en door de zwaartekracht wordt je neuslippenplooi nog dieper. Of Het opvullen van de wangen met 2 cc filler precies goed, te veel of te weinig is, hangt dus erg van deze factoren af. Een goede graadmeter is je leeftijd. Ben je 40 dan is 2 cc vaak een prima hoeveelheid. Ben je 60 dan heb je vaak wat meer nodig om het mooiste resultaat te behalen.

      Het resultaat zie je meteen na de behandeling. Natuurlijk heb je direct na de behandeling wel wat zwelling van de prikjes. Je ziet dus meteen het verschil, maar het uiteindelijke resultaat zie je twee tot vier weken na de behandeling. Bij een injectablebehandeling heb je altijd kans op blauwe plekjes. Je leest er hier meer over.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  31. Romina 18/10/2013 at 06:04 #

    Beste Helga,

    Na het inspuiten van fillers mag er geen druk komen op deze plek.
    Na hoeveel tijd mag er druk op komen? En kan de filler zich ook verplaatsen binnen een aantal uren na de behandeling?

    Alvast bedankt, Romina

    • Helga van den Elzen 19/10/2013 at 14:16 #

      Hallo Romina,

      Na het inspuiten van een filler mag er best een zachte druk worden uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld bij het opbrengen van je dag of nachtcrème. Je kunt de filler daarmee echt niet verplaatsen. Ik adviseer wel altijd het behandelde gebied niet hard te masseren of er hele stevige druk op uit te oefenen. Je huid moet herstellen van de inspuiting en hevige druk kan dit herstelproces vertragen.
      Ik adviseer altijd even vier tot zes weken te wachten met bijvoorbeeld een gezichtsmassage bij de schoonheidsspecialiste.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  32. Kelly 18/10/2013 at 13:34 #

    Goedemiddag Helga,

    Heb vanmiddag Hyleronzuur laten inspuiten voor mijn neuslippenplooi,
    Zie tot nu toe geen verschil.
    Komt dit nog? Het is zelfs niet opgezet.
    Ben bang dat ik voor niks heb betaald.

    Groet Kelly,

    • Helga van den Elzen 19/10/2013 at 14:19 #

      Hallo Kelly,

      Meteen na de behandeling zie je precies hoe het resultaat is. In de uren na de behandeling krijg je namelijk vaak een beetje zwelling. Als het goed is, zijn er voor je behandeling foto’s van je gezicht gemaakt en worden er over een paar weken bij je controle opnieuw foto’s gemaakt. Hierop moet je het verschil kunnen zien. Als je hier niet tevreden over bent, ga dan het gesprek met de arts die jou heeft behandeld aan.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  33. carol 18/10/2013 at 18:52 #

    Beste doker,

    Ongeveer 3 jaar geleden is er Sculptra ingespoten in mijn kin links en rechts van toen af zitten er 2 nodules aan elke kant eentje gaat dit ooit nog weg? Wanneer is de Sculptra volledig afgebroken? Het is nu al 3 jaar en ik maak me zorgen … kan ik hier na 3 jaar nog een ontsteking of iets anders van komen? Alvast heel erg bedankt voor je antwoord.
    Groetjes, Carol

    • Helga van den Elzen 20/10/2013 at 11:13 #

      Hallo Carol,

      Sculptra (polymelkzuur) is in principe na 3 jaar afgebroken. Je huid ‘herkent’ Sculptra als een lichaamsvreemd materiaal en zal proberen het af te breken. Echter in de tijd die hiermee gemoeid gaat, legt de huid als het ware een kapsel om het materiaal om het af te schermen van de rest van de huid. Dit is wat het resultaat vormt. Dit is bindweefsel en wordt meestal omschreven als collageenaanmaak. In een aantal gevallen, zoals waarschijnlijk ook bij jou, is dit voelbaar in de vorm van kleine bobbeltjes.

      Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Als de nodules (knobbeltjes) niet groter zijn geworden zou ik me geen zorgen maken. Als er zich bindweefsel om de Sculptra heeft gevormd, dan wordt dit in loop van de tijd meestal vanzelf minder. Als de nodules wel groter zijn geworden, dan adviseer ik je terug te gaan naar je arts en samen met hem of haar naar de beste oplossing te zoeken.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  34. Maya 20/10/2013 at 02:30 #

    Hallo Helga,

    Ik heb afgelopen vrijdag 2 dagen geleden Hyluronzuur laten inspuiten, alles lijkt heel goed te zijn gegaan.

    Maar nu mijn vraag na 2 dagen zijn mijn ogen behoorlijk opgezet (er is niks ingespoten in de buurt van mijn ogen). Zou dit een allegische reactie kunnen zijn?

    Heb deze vraag ook neergelegd bij de verantwoordelijke kliniek maar volgen hem kan dit met met de hyluronzuur te maken hebben, zeker niet na 48 uur. Ik ben zeer allergisch voor haarkleurstof en reageer hierop dat ik jeuk en vervolgens opgezette ogen krijg.

    Heb nu geen jeuk en voor de rest ook geen zwelling van de hyluronzuur,

    Groet, Maya

    • Helga van den Elzen 20/10/2013 at 11:58 #

      Hallo Maya,

      Allergische reacties na het inspuiten van hyaluronzuur komen niet vaak voor. Als je een allergische reactie hebt, reageert meestal het gebied waar de filler is ingespoten en kunnen je ogen ‘meedoen’. Het is wel mogelijk dat jouw dikke ogen met het inspuiten van hyaluronzuur te maken hebben. Hyaluronzuur is namelijk een hydrofiel product, hetgeen betekent dat het water aantrekt uit het omliggende weefsel. Vooral in de week na het inspuiten is zwelling normaal. Het gebied rond je ogen is hier extra gevoelig voor.

      Het ene type hyaluronzuur geeft meer reactie dan het andere. Ook de plek waar het is ingespoten speelt hierbij een rol. Daarbij komt dat de ene persoon veel gevoeliger is voor zwelling dan de ander. Kun je vertellen waar het hyaluronzuur bij jou is aangebracht?

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  35. Maya 20/10/2013 at 20:44 #

    Beste Helga,

    Dit is ingespoten in mijn wangen en jukbeenderen,
    Hoe werkt het bij jullie in de kliniek bij contante betaling. Krijg je een betalingsbewijs?
    Alvast bedankt, Maya

    • Helga van den Elzen 21/10/2013 at 21:38 #

      Hallo Maya,

      Dan is het inderdaad goed mogelijk dat de dikke ogen komen van de inspuiting (zie het vorige antwoord). Meestal zijn de ogen vooral ‘s ochtends dik en nemen ze in de loop van de dag af.
      Natuurlijk kun je direct na de behandeling met je PIN-pas bij ons betalen en ontvang je een factuur voor de behandeling.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  36. Demi 21/10/2013 at 11:54 #

    Goedemiddag Helga,

    Mijn vraag is mag je extra Hyleron capsules slikken als je al een fillerbehadeling hebt ondergaan?

    Met vriendelijke groet, Demi

    • Helga van den Elzen 21/10/2013 at 21:43 #

      Beste Demi, ja hoor het is geen probleem hyaluronzuur capsules te slikken als je een fillerbehandeling hebt ondergaan. Of het iets toevoegt is een tweede, er is geen echt bewijs dat het zou werken.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  37. Sandra 22/10/2013 at 12:03 #

    Hallo Dokter,

    Bij mij zijn mijn mondhoeken met fillers behandeld.
    Ik voel gewoon 2 bobbels aan de zijkanten van mijn mondhoeken waar de fillers zitten.
    Dit is 5 dagen geleden behandeld.
    Volgens de arts moet dit wegtrekken.
    Is dit een normale reactie?

    Met vriendelijke groet, Sandra

    • Helga van den Elzen 27/10/2013 at 22:41 #

      Hallo Sandra,

      Als je na vijf dagen echt bobbels voelt aan de binnenkant van je mond dan blijven die vaak ook daarna voelbaar. Vooral wanneer de filler echt in mondhoeken/lip zit. De filler heeft de neiging bij het vullen de weg van de minste weerstand te kiezen. Je huid is stevig en dik, maar daaronder zit slijmvlies en dat is zacht en week. In plaats van de huid omhoog te duwen wordt het slijmvlies naar de binnenkant van je mond uitgestulpt. Rondom je mond zitten veel spieren en die ‘duwen’ de filler soms bij elkaar en dat geeft bultjes. Op zich kan het geen kwaad, maar als je er last van hebt of het is gewoon niet mooi dan is de beste remedie de filler te laten verwijderen.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  38. Stephanie 23/10/2013 at 17:58 #

    Hallo Helga,

    Ik heb mijn wangen laten opvullen met Hyaluronzuur.
    Mijn vraag kan het hyaluronzuur na een weekje verplaatsen?
    Kan het kwaad als er druk komt op mijn wang? Want ik slaap op mijn zij. En is het normaal dat mijn wang heel zacht aan voelt terwijl dit voor de vulling niet het geval was. Ben nog redelijk jong dus had een redelijk strakke huid ook na wat volumeverlies. dat nu zo zacht aan voelt na de vulling. Hoe komt dit?

    Alvast bedankt voor de moeite om mijn vraag te beantwoorden. Groet, Stephanie

    • Helga van den Elzen 27/10/2013 at 22:53 #

      Beste Stephanie,

      Hyaluronzuur is een zachte gel die tussen je vingers aanvoelt als de gel die je bijvoorbeeld in je haar doet. Omdat het een zogenaamd hydrofiel product is, trekt het op sommige momenten net even wat meer water aan dan op een ander moment. Juist deze eigenschappen maken dat het zo geschikt is als filler. De diepere lagen van je huid bestaan voor ongeveer 70% uit water en de filler past zich hier dus heel goed bij aan. Na ongeveer een week voelt het behandelde gebied stevig en zachter aan. Je kunt rustig op je zij slapen hoor. De druk op je wang is prima verdeeld over je hele wang en er bestaat geen gevaar dat de filler verplaatst tijdens je nachtrust. We hebben in deze blogreactie ook iets over geschreven.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  39. Sannie 28/10/2013 at 15:33 #

    Hallo Dr. van der Elzen,

    Graag zou ik u willen vragen of u mij kunt adviseren bij navolgende. Zo’n 2 jaar geleden ben ik begonnen met laserbehandelingen voor mijn couperose op wangen maar met name op de neus. De eerste 3 behandelingen gingen probleemloos, doch gaf geen verbetering aan de vaatjes. Bij de vierde behandeling hebben ze op de neusvleugels een andere laser ingezet (op de laagste stand als het goed is) en dat is helaas heel erg mis gegaan..Ik vond al dat het meer pijn deed dan normaal en ook toen ik thuis was was mijn aanblik anders dan bij de andere behandelingen. Ik had nl aan beide kanten van mijn neus allemaal zwellingen met blaren met gelig vocht en het deed erg zeer (behandeling zonder verdoving gehad). Het duurde lang voordat de zwellingen en blaren weg waren maar toen die weg waren ben ik enorm geschrokken want onder de blaren bleken 6 diepe littekens in de vorm van sneetjes te zitten… Nu zijn we twee jaar verder en wordt ik nog steeds verdrietig als ik in de spiegel kijk. De sneetjes zitten er nog steeds ondanks dat ik een jaar geleden met behandeling met dermapen begonnen ben, die overigens niets lijkt uit te halen.. Graag zou ik u willen vragen of inspuiting met Hyaluronzuur mij zou kunnen helpen of kan dit niet op de neusvleugels? Betekent het dat ik meer kans heb op complicaties bij inspuiting Hyaluronzuur omdat ik ook complicaties heb gehad bij laser (wat nooit schijnt voor te komen)? Heeft u wellicht nog andere behandelingen voor mij die mij zouden kunnen helpen? Ik zou het liefste naar u toe willen komen maar de afstand en mijn gezondheid (chronisch ziek) laat me dat op dit moment niet toe… Alvast mijn hartelijke dank voor uw moeite en reactie, dat stel ik erg op prijs want weet niet meer tot wie ik me kan wenden..

    Met vriendelijke groet,
    Sannie.

    • Helga van den Elzen 30/10/2013 at 11:38 #

      Hallo Sannie,

      Wat ontzettend vervelend voor je. Je wilt gewoon van je couperose af en dan is dit het laatste wat je wilt. Het lijkt erop dat door het laseren een verbranding van je huid is opgetreden met littekenvorming als resultaat. Ik zou je dan ook willen adviseren contact op te nemen met het Brandwondencentrum in Beverwijk. Zij kunnen onderzoeken wat er precies aan de hand is en zij weten als geen ander wat je allemaal kunt doen om je huid weer mooi te krijgen. Mocht blijken dat inspuiting met hyaluronzuur een goede optie voor jou is, dan ben je natuurlijk van harte welkom bij de Elzen Kliniek in Naarden.

      Veel succes en sterkte, dr. Helga van den Elzen

  40. lindsey 31/10/2013 at 13:21 #

    Ik heb in maart 2012 Restylane in mijn lippen en mondhoeken laten spuiten.
    Dit is nog steeds niet verdwenen hoe lang kan het maximaal blijven zitten?

    mvg lindsey

    • Helga van den Elzen 03/11/2013 at 18:07 #

      Wat fijn dat je dit vraagt Lindsey. Restylane blijft ongeveer een jaar zitten, maar hier zit wel wat variatie in. Bij de een blijft de filler nu eenmaal langer zitten dan bij de ander. Dit is ook afhankelijk van het gebied dat is ingespoten (lippen, wang, kaaklijn, etc.). In de mondhoeken blijft Restylane bijvoorbeeld vaak langer zitten dan in de lippen. Jouw behandeling is negentien maanden geleden; het komt sporadisch voor dat hyaluronzuur zo lang houdt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt overigens wel dat als er meerdere keren op dezelfde plek hyaluronzuur is ingespoten, er collageenvorming ontstaat en de huid zelf op die plek ook steviger wordt.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  41. Sannie 01/11/2013 at 08:18 #

    Hallo dr. van der Elzen,

    mijn hartelijke dank voor uw spoedige reactie. Ik zal zeker even contact gaan opnemen met het Brandwondencentrum. Mochten zij zeggen dat een filler als hyaluronzuur een optie is kunt u mij dan vanuit uw expertise aangeven of dit überhaupt mogelijk is om dit in te spuiten op de neusvleugels? Dit daar ik me kan voorstellen dat huid op rest van gezicht anders en voller is dan op de neusvleugels.. Ik zag wel op uw website dat u neuscorrecties kunt uitvoeren dmv hyaluronzuur maar volgens mij is de filler dan alleen op de neusbrug ingebracht.. Ik hoor graag van u of u ervaring heeft met fillers op de neusvleugels en/of dit überhaupt mogelijk is? Alvast mijn hartelijke dank voor uw reactie,

    met vriendelijke groet,
    Sannie.

    • Helga van den Elzen 03/11/2013 at 18:20 #

      Hallo Sannie,

      Kleine correcties kunnen prima op de neusvleugel met hyaluronzuur worden gedaan. Bij littekens is het echter altijd de vraag in hoeverre je ze echt kunt verbeteren. Je kunt littekens een beetje ophogen, waardoor ‘intrekkingen’ minder worden, maar echt weggaan doen ze niet. De huid op de neusvleugel is erg dun en er is geen onderhuids vetweefsel; dat maakt het corrigeren van littekens daar lastiger.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  42. Rosie 02/11/2013 at 04:17 #

    Hallo Dokter Helga,

    Ik heb 2 weken geleden hyaluronzuur Voluma in laten spuiten in mijn wangen.
    Ik heb toch het idee dat er na twee weekjes een klein duekje is ontstaan in mijn wang.
    Zou dit een verplaatsing zijn na 2 weken van het hyaluronzuur.
    Ook zie ik u reacties in deze blog dat het verplaatsen niet mogelijk is?
    Klopt dit of is er toch iets mis gegaan na 2 weken.

    Groet, Rosie

    • Helga van den Elzen 03/11/2013 at 18:13 #

      Beste Rosie,

      Je hoeft je geen zorgen te maken. In de eerste twee weken heb je altijd een reactie van je huid op de inspuiting zelf. Je huid reageert met zwelling en soms ook een kleine blauwe plek. Soms heb je ook een blauwe plek onder de huid die je zelf niet eens ziet, maar er wel zit. Na twee weken begint je huid te herstellen en na vier weken zie je hoe het daadwerkelijke resultaat. Mogelijk is er op meerdere plaatsen naast elkaar gespoten en voel je de oneffenheid daarvan. Dit trekt meestal vanzelf bij. Zie je na vier weken nog steeds een deukje dan kan de arts dat natuurlijk altijd met wat hyaluronzuur vereffenen met een ‘puntjes op de i behandeling’. Ook daar is een nacontrole voor bedoeld.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  43. Tanja 07/11/2013 at 12:19 #

    Beste Helga,

    Bedankt voor je vorige deskundige antwoord. Het is helaas echter nog niet opgelost.

    Ik heb mijn traangootjes laten opvullen met hyaluronzuur-filler. De dag erna kreeg ik wallen onder mijn ogen onder het behandelde gebied. De arts gaf aan dat hij niet diep genoeg gespoten had. Ik ben 3x teruggeweest en 3x heeft de arts hyaluronidase in het behandelde gebied gespoten, maar niet in de wallen want daar was hij niet geweest. Het hielp telkens een beetje maar niet afdoende ik heb nog steeds wallen op de oogkas. Is dit op te lossen door hyaluronidase in de wallen te spuiten? En als ik het artikel van dr Veldhuis lees http://www.drvelthuis.nl/fillers-in-het-onderooglid-2/#comment-430 ben ik dan niet geschikt voor het opvullen van de traangootjes of lukt het wel als er dieper gespoten wordt?

    Met vriendelijke groet,
    Tanja

    • Helga van den Elzen 09/11/2013 at 12:12 #

      Hallo Tanja,

      Het zou kunnen dat het opvullen van de traangootjes zelf niet helemaal de juiste oplossing voor je is. Het is goed mogelijk dat het probleem ligt bij het ligament dat onder je oogspier ligt. Een ligament is een soort ‘bandje’ dat vastzit aan je huid en je bot. Dit geeft de indruk van wallen en donkere kringen. Zie ook deze informatie over wallen onder je ogen en deze zelftest.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  44. Sannie 08/11/2013 at 09:01 #

    Hallo dr van den Elzen,

    mijn hartelijke dank voor uw reactie. Ik ben blij te lezen dat het inspuiten van Hyaluron op de neusvleugels mogelijk is! maar tevens een beetje teleurgesteld dat het lastig zal zijn… het afgelopen jaar zijn de 6 littekens iets minder diep geworden dus hoop dat een beetje hyaluronzuur al voldoende mag zijn. Ik zou het het liefste helemaal weg krijgen maar als de littekens al zo ondiep zijn dat mijn makeup niet in de plooitjes gaat zitten (waardoor littekens nog meer opvallen helaas) dan zou ik al heel erg blij zijn! Kunt u mij wellicht aangeven of ik een uitzondering ben die littekens na laserbehandeling overhoudt? Ik kan er nl weinig over terug vinden en zou graag met lotgenoten in contact komen maar heb tot dusver pas 2 mensen online gevonden die hetzelfde als ik ervaren hebben…
    Nogmaals mijn hartelijke dank voor uw reactie, ik heb weer een beetje hoop gekregen dat ik mijn neus weer een beetje kan terugkrijgen zoals hij was…

    • Helga van den Elzen 09/11/2013 at 00:46 #

      Beste Sannie,

      Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat je littekens overhoudt aan een laserbehandeling. De reden is meestal dat de instelling van de laser ‘te hoog’ stond. Hierdoor wordt te veel warmte in het weefsel opgewekt en ontstaat verbranding. Gelukkig komt dit zelden voor. Misschien is het een idee via buitenlandse fora lotgenoten te vinden?

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  45. Sannie 08/11/2013 at 09:14 #

    Hallo mevrouw van der Elzen,

    graag zou ik u nog 1 ding willen vragen. Ik lees net op internet dat inspuiting van Collageen ook effectief is bij atrofische littekens. Kunt u mij svp aangeven wat beter is, collageen of hyaluronzuur?
    Alvast mijn hartelijke dank voor uw reactie!

    • Helga van den Elzen 09/11/2013 at 00:41 #

      Hallo Sannie,

      Collageen is als product wat langer op de markt dan hyaluronzuur. Je kunt eigenlijk stellen dat de komst van hyaluronzuur de fillers met collageen een beetje heeft verdrongen. Dat is niet vreemd want collageen inspuitingen blijven over het algemeen veel minder lang zitten dan hyaluronzuur. Ook komen er meer allergieën voor bij collageen inspuitingen en de resultaten zijn ook niet beter (ook niet bij atrofische littekens).

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  46. Simone Karels 08/11/2013 at 21:53 #

    Beste Helga,

    Is het verstandig om bij wallen onder de ogen (door o.m. verslapping, botverlies) bij het traangootje een filler te laten inspuiten als je ook mogelijk wat vocht vasthoudt onder de ogen? Want, een filler trekt vocht aan en kan het probleem misschien juist vergroten? En, als dat het geval is (dat je vocht vasthoudt onder de ogen), dan loop je misschien met een extra wal onder je ogen en valt het des te meer op? Tenminste, zo heb ik het begrepen. En, ook dat het hyaluronzuur dat je inspuit bij de ogen zo dun is dat het niet weg te krijgen is. Dus m.a.w. er is niets te doen tegen wallen als je vocht vasthoudt? En, hoe kom je erachter of dit inderdaad is, dat je onder je ogen vocht vasthoudt? Hoe weet je dat dat zo is? Dank voor uw reactie.
    Met vriendelijke groet, Simone

    • Helga van den Elzen 13/11/2013 at 13:54 #

      Beste Simone,

      Hartelijk dank voor je vragen. Hyaluronzuren zoals Restylane en Juvéderm werken inderdaad door water aan te trekken en dit als het ware vast te houden. Dit type fillers geeft een soepel vuleffect. Het aantrekken van water is wat je eigen natuurlijke hyaluronzuur ook doet in de huid. Het gebied onder je ogen vraagt inderdaad om een voorzichtige benadering. De huid onder je ogen is extreem dun en reageert snel met zwelling.

      Vochtzakjes onder de ogen kunnen verschillende oorzaken hebben, denk aan aanleg, allergieën, stress en vermoeidheid. Een vochtzakje onder je oog, is niets meer en minder dan een opeenhoping van vocht. Omdat de huid daar zo dun is, is het ook snel zichtbaar. Vooral ‘s ochtends als je wakker wordt zijn vochtzakjes aanwezig. Dit komt omdat je ‘s nachts plat ligt en dan verzamel je meer vocht in je gezicht. Ook knipper je niet of nauwelijks met je ogen tijdens het slapen. Door het knipperen van je ogen fungeert je oogspier als een soort pomp die het water niet laat uitzakken, maar het weer in de circulatie pompt.

      Bij het ouder worden lijken er vaak vochtzakjes te ontstaan, maar dit is meestal niet het geval. Wat je ziet is het onderhuidsvet en geen vocht.

      Als je echt vochtzakjes hebt, dan kun je het volgende doen:

      – Gebruik oogdruppels in het geval van allergie
      – Drink voldoende water
      – Leg koude compressen op je ogen
      – Gebruik aambeienzalf (zoals Sperti) tegen je wallen!

      In aambeienzalf zit een stof – phenylephrine – die de bloedvaatjes samentrekt. Het effect op vochtzakjes is dat de vaatjes dan minder vocht ‘lekken’ in het weefsel en daarmee vermindert de zwelling. Daarnaast vermindert het ook donkere kringen onder je ogen die door zichtbare vaatjes worden veroorzaakt. De vaatjes worden wat vernauwd en zijn minder zichtbaar. Zoals met veel dingen het geval is, kleeft ook aan het gebruik van aambeienzalf onder je ogen een risico. Als je het in je ogen krijgt, kan dit leiden tot een oogontsteking.

      Om precies te weten wat er bij jou aan de hand is, moet je echt een persoonlijk consult met een arts hebben. Hij of zij moet zowel je huid als de onderliggende weefsels analyseren samen met je anatomische aanleg (botstructuur en spieren). Iedereen heeft overigens een traangootje en dat hoort er ook te zijn. Meestal ligt de oorzaak van de wallen, de donkere kringen, een vermoeide blik en gezwollen ogen op een hele andere plek dan je zou denken. Ook het inspuiten van hyaluronzuur gebeurt dus vaak op een andere plek dan je verwacht om het mooiste en meest natuurlijke resultaat te creëren. Gebeurt het dan toch in het traangootje zelf, dan krijg je een omgekeerd effect met zwelling en verergering van de wallen als gevolg.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  47. Sannie 12/11/2013 at 08:42 #

    Hallo dr. van der Elzen,

    mijn hartelijke dank voor uw spoedige en informatieve reactie. Ik ga onderzoeken of inspuiting met Hyaluronzuur een optie voor me is.
    Ik wens u veel succes met uw lovenswaardige blogs!

  48. Victoria 03/01/2014 at 14:17 #

    Geachte mevrouw Van den Elzen,

    Afgelopen maandag heb ik een behandeling met het hyaluronzuur Restylane ondergaan. Het was de bedoeling dat het geringe hangen van de mondhoeken werd gecorrigeerd.

    Helaas heb ik nu boven mijn mond, waar helemaal niets aan gebeurd zou moeten zijn, verdikkingen en voel ik hier ook duidelijk het ingespoten materiaal zitten. Het nare gevolg hiervan is dat ik nu ineens neus-lipplooien heb die er voorheen nooit waren.

    Uiteraard heb ik contact gezocht met de kliniek waar de behandeling heeft plaats gevonden en heb daar het advies gekregen af te wachten.
    Nu vraag ik mij af in hoeverre dat werkelijk zinvol is omdat een eventuele zwelling inmiddels toch al wel afgenomen had moeten zijn.
    Tevens vraag ik mij af hoe er op deze plaats ueberhaupt een zwelling kan zijn onstaan als hier niets aan gebeurd is.
    Wat is hierover uw mening?
    Mag ik er inderdaad op vertrouwen dat deze ongewenste verdikkingen nog verdwijnen binnen enkele weken en dat daarmee ook die vervelende ontstane plooien weggaan?

    Uw professionele en eerlijke mening hierover zou ik zeer waarderen.

    Met vriendelijke groet en bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie,
    Victoria

    • Helga van den Elzen 06/01/2014 at 15:47 #

      Beste Victoria,

      Na het inspuiten is het vrij normaal dat je last hebt van zwelling, ook boven je mondhoeken waar niet direct filler is ingespoten. Dit moet na een week wel weer een stuk verbeterd zijn. Hopelijk ziet het er inmiddels al een stuk beter uit. Daarnaast is het zo dat je rondom je mond een spier hebt lopen, de zogenaamde orbicularis oris. Het zou kunnen dat een kleine hoeveelheid filler langs die spier ‘omhoog is gelopen’ bij het inspuiten. Een filler volgt altijd de weg van de minste weerstand en dat is niet altijd de plek waar je filler nodig hebt. Als dat het geval is dan is er eigenlijk maar een oplossing en dat is het verwijderen van de filler met hyaluronidase.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

    • Samira 18/09/2014 at 05:19 #

      Ik heb juist hetzelfde aan de hand. Is’t vanzelf weggegaan? Bij mij is’t 8 dagen
      geleden en het zit er nog steeds. Mvg

  49. anouk 05/01/2014 at 16:35 #

    Beste Helga,

    Drie weken geleden wilde ik mijn lachrimpeltjes onder mijn ogen laten behandelen.
    De arts heeft hyaluronzuur gebruikt mbv een canule. Tevens heeft hij de gootjes onder mijn ogen en de slapen naast mijn ogen behandeld.
    Onder en naast mijn ogen heeft hij het dikkere zuur gebruikt. Ook heb ik tijdens die behandeling botox in voorhoofd en naast mijn ogen ingespoten gekregen.
    Ik had best wel wat blauwe plekken en zwelling naast mijn ogen maar nog niet onder mijn ogen. Onder mijn ogen zag het er prima uit eigenlijk.

    Een week na de behandeling ben ik op vakantie gegaan, skiën. De dag na het skiën werd ik wakker met hele opgezwollen ogen. Ook in mijn wangen zat veel vocht.
    Op advies heb ik prednison geslikt en dit heeft de zwelling doen afnemen maar alleen onder mijn linker oog blijft vocht zitten. Rechterkant ziet er prima uit.

    Na mijn vliegreis terug naar nederland had ik de volgende dag ook meer vocht in gezicht en ogen. Is dit de hoogte?

    Ben naar arts terug geweest en zegt nu wel dat hij naast mijn ogen te dik hyaluronzuur heeft gebruikt waardoor je een reliëfje ziet. De wal onder mijn oog verklaart hij door de werking van de botox (wat ik dus betwijfel) , maar mijn rechter oog is prima, geen vocht.
    Hij had niet de twee behandeling samen moeten doen want het 1 trekt vocht aan en het andere veroorzaakt dat de vocht langzamer verdwijn.

    Wat moet ik doen. Ik denk dat ik in ieder geval onder mijn ogen laat oplossen in de hoop dat die wal weer weggaat. Bij de slapen weet ik eigenlijk niet, of oplossen of er bij doen zodat je het verschil niet meer ziet?

    Met vriendelijke groet,
    Anouk

    • Helga van den Elzen 06/01/2014 at 14:55 #

      Beste Anouk,

      Zeker in de eerste vier weken na een behandeling kan de hoeveelheid zwelling variëren. Dit is afhankelijk van hoeveel vocht je vasthoudt (ook je cyclus kan hierop van invloed zijn).

      Wat betreft het reliëf onder je oog: eigenlijk kan dit maar op een manier verholpen worden en dat is door op exact de juiste plaats het ingespoten hyaluronzuur af te laten breken met hyaluronidase (zie ook dit antwoord).

      Het is inderdaad mogelijk dat botox een ‘wal’ onder het oog versterkt. Door de spieractiviteit werkt je oogspier als een soort pomp, waardoor het vocht onder je oog sneller verdwijnt. Dit zie je vooral als je ‘s ochtends last hebt van dikkere ogen (zie ook dit antwoord). Juist om de reden die je zelf aangeeft, is het daarom niet raadzaam tegelijkertijd botox en een filler te gebruiken.

      Meestal is het zo dat je na vier weken kunt zien hoe het echte eindresultaat is. Zit er dan nog een verdikking of reliëf dan helpt massage in sommige gevallen en kun je het nog een week of twee tot vier aankijken. Als het echt duidelijk zichtbaar blijft, dan is hyaluronidase vaak de enige (letterlijke) oplossing.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Anouk 07/01/2014 at 19:30 #

        Goedenavond,

        Dank voor uw snelle reactie.

        Ik was nog een vraag vergeten te stellen.
        Is het mogelijk dat de canule , die 2x onder mijn linker oog is geplaatst thv mijn ooghoek ( had dus 2 gaatjes) de botox die daarvoor er in is gespoten heeft verspreid onder mijn oog ipv alleen bij mijn lachrimpels?
        Groet,
        Anouk

        • Helga van den Elzen 14/01/2014 at 15:30 #

          Beste Anouk,

          Wanneer je botox en een filler op dezelfde plek inspuit, dan kan dat er inderdaad voor zorgen dat de botox een groter werkingsgebied krijgt dan bedoeld. Na het inspuiten van een filler treedt vaak wat zwelling op en dat kan als gevolg hebben dat de botox zich net iets verder verspreidt en zodoende (onbedoeld) ook een andere spier stillegt.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  50. Viv 15/02/2014 at 17:42 #

    Beste Helga,

    Wat ben ik blij dat ik deze website ben tegen gekomen.

    Ik heb een vraagje.
    Vorige week heb ik mijn bovenlip laten opvullen, omdat deze aanzienlijk dunner was dan mijn onderlip.
    Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Alleen aan een kant is een beetje teveel ingespoten. Hierdoor zie je een kleine verdikking rechtsboven mijn lip. Het zijn twee zeer ervaren artsen (heb eerst research gedaan). Maar een arts was er niet blij mee dat dit gebeurde. Ik krijg gelukkig nu wel iedere nabehandeling wat nodig is gratis. Teveel kan er niet meer aan gedaan worden want dan moet mijn onderlip bij gespoten worden en dat is geen optie. Want dan zijn mijn lippen veel te dik.

    Maar toch vraag ik me nog steeds af of dit ooit nog weg trekt? Het is hyaluronzuur, dus ik neem aan dat dit langzaam wegtrekt, omdat het een tijdelijke filler is.

    Maakt niet uit waar je het spuit, wegtrekken doet het toch helemaal en word je gezicht toch weer als vanouds?

    Groetjes Viv

    • Helga van den Elzen 18/02/2014 at 11:57 #

      Beste Vivian,

      Er zijn twee mogelijkheden. Het kan zijn dat er een blauwe plek is ontstaan (ook al is die niet zichtbaar) die voelt en eruitziet als een verdikking. In dat geval trekken de klachten binnen ongeveer tien dagen weg. Ik adviseer altijd om na de behandeling drie tot vier weken af te wachten, omdat alle normale bijwerkingen (blauwe plekken, zwellingen) dan verdwenen zijn.

      Als er inderdaad iets te veel filler in je bovenlip is ingespoten dan zijn er drie mogelijkheden:

      1. Je doet niets. Na negen tot twaalf maanden is het hyaluronzuur volledig afgebroken. De precieze snelheid hangt af van het type hyaluronzuur.
      2. De plek waar het teveel zit wordt heel nauwkeurig aangeprikt; op die manier kun je het teveel aan filler soms draineren.
      3. De arts spuit het enzym hyaluronidase op exact de juiste plek in het teveel aan hyaluronzuur in, zodat dit wordt afgebroken.

      Ik hoop dat dit advies je verder helpt en dat je snel weer blij bent met je bovenlip.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Ina 22/02/2014 at 12:26 #

        Is het af te raden voor een lange vlucht hyalonzuur fillers te gebruiken? Zonvakantie.
        Ik heb een auto immuunziekte geeft dat contraindicatie met fillers? Ik heb zwarte kringen onder mijn ogen, zou hier graag wat aan willen laten doen. Door chronische oogontsteking in het verleden zijn mijn traanbuisjes gedeeltelijk verstopt kan dit ook een negatief effect geven bij inspuiten van fillers? Groetjes, Ina

        • Helga van den Elzen 23/02/2014 at 20:27 #

          Beste Ina,

          Een vliegreis maken na een fillerbehandeling met hyaluronzuur is geen enkel probleem. De zon opzoeken is daarentegen niet raadzaam. Een injectie gaat altijd gepaard met een kleine kans op een infectie en blootstelling aan de zon helpt is niet bevorderlijk. Wij adviseren de eerste twee weken na een injectablebehandeling uit de zon te blijven.

          Wat betreft je auto-immuunziekte. Als de ziekte actief is, dan wordt een hyaluronzuurbehandeling afgeraden. Het is belangrijk met je behandelend arts te overleggen wat wijsheid is. Er zijn te weinig wetenschappelijke gegevens voorhanden om een definitief ja of nee te kunnen geven. Natuurlijk hangt het ook af van de aandoening die je hebt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een grotere kans loopt op een overgevoeligheidsreactie met verharding als gevolg. Het is belangrijk dat je een goede deskundige arts kiest. Een inspuiting in het traangootje zelf, is in jouw geval (met de chronische oogontstekingen) geen goede optie.

          Overleg met je behandelend arts of een behandeling wel of geen goed idee is en als je voor een behandeling kiest wanneer je deze laat uitvoeren met het oog op je zonvakantie.

          Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Viv 28/02/2014 at 20:54 #

        Beste Helga,

        Bedankt voor de reactie. Ik ben in ieder geval gerustgesteld omdat ik nu zeker weet dat de Filler volledig wordt afgebroken na een paar maanden.
        Al moet ik wel zeggen dat ik buiten dat kleine minpuntje wel tevreden ben. Het is gewoon heel mooi met lipstick of een glossje.

        Nogmaals bedankt!

        Met vriendelijke groet,
        Vivian

        • Helga van den Elzen 05/03/2014 at 08:36 #

          Beste Vivian, wat fijn dit van je te horen. Leuk dat je het even laat weten.
          Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  51. Romy 28/02/2014 at 19:23 #

    Hallo Helga,

    Ik heb 6 maanden geleden Juvederm Voluma in mijn wangen en juvederm ultra voor mijn neuslippenplooi.
    hiervoor ook twee keer een klein beetje achter mijn oren gespoten om te kijken hoe ik reageer.

    Mijn vraag omdat ik heel veel allergieen heb ben ik altijd angstig voor dit soort behandeling.

    Want ik heb begrepen dat de kans bestaat dat je de tweede keer best allegisch kan reageren.

    Graag je advies hierover!!!

    Bvb Dank,

    Romy,

    • Helga van den Elzen 05/03/2014 at 08:49 #

      Hallo Romy,

      Als je bekend bent met ernstige allergieën en vooral als je weleens een anafylactische reactie (bloeddrukdaling en shock) hebt gehad dan wordt een fillerbehandeling afgeraden. Ook als je allergisch bent voor lidocaïne (verdovingsvloeistof die in de filler zit) of voor de eiwitten die gebruikt worden bij de productie van Juvéderm Voluma (eiwitten van grampositieve bacteriën) is een behandeling geen goede optie.

      Het goede nieuws is dat je al een keer een fillerbehandeling hebt gehad en daar niet allergisch op hebt gereageerd. Dit betekent dat de kans dat je bij een volgende behandeling een allergie krijgt heel klein is.

      Allergieën komen weinig voor. Ik heb er op de 8.000 behandelingen slechts één meegemaakt, met roodheid en zwelling. Dit is goed te behandelen met antihistaminica.

      Wat betreft je vraag of je een allergie ook kunt opbouwen is het antwoord ‘ja’, ook al is de kans klein. Het heeft overigens geen zin om nog een keer een test te doen.

      Hopelijk stelt dit je voldoende gerust.

      Veel succes ermee, dr. Helga van den Elzen

  52. Santie 14/03/2014 at 22:09 #

    Beste Helga,

    Ik wil graag botox in mijn kin en mondhoeken.
    Is botox geschikt hiervoor en hoe groot is de kans dat je op botox allergisch kan reageren.
    En mijn tweede vraag is ik wil filler in mijn neuslippenplooi maar ben zelf afkomstig uit india dus een getinte huidskleur.

    Hoe groot is de kans op hyperpigmentatie bij donkere mensen???

    Bvb Dank,

    Groet Santie,

    • Helga van den Elzen 23/03/2014 at 09:14 #

      Beste Santie,

      Hartelijk dank voor je vragen. Ik beantwoord ze graag voor je.

      Botox voor afhangende mondhoeken en kin
      Botox is een middel dat spieren ontspant. Wanneer de spier die de mondhoeken naar beneden trekt (m. depressor anguli oris) overheersender is dan de spier die de mondhoeken omhoog trekt, dan worden de mondhoeken letterlijk naar beneden getrokken. Dat is vooral zichtbaar in de mimiek van je gezicht (bij het praten, het lachen et cetera). In dat geval is het zinvol deze spier te ontspannen met botox. Het ontspannen van de kinspier (m. mentalis) maakt de kin weer iets spitser en de kaaklijn rechter. Wanneer de kin heel bobbelig is en het lijkt op cellulitis dan zorgt ontspanning met botox voor een gladdere huid. Omdat er in het mondgebied veel spieren over elkaar heen lopen, is dit een behandeling die zeer zorgvuldig uitgevoerd dient te worden.

      Allergische reactie
      De kans op een allergische reactie bij botox is erg klein. Als je je daar zorgen over maakt, is het belangrijk die met je arts te bespreken. Ben je allergisch aangelegd? Heb je eerder een allergische reactie gehad? Laat je goed voorlichten en bespreek met je arts of je geschikt bent voor een botox-behandeling.

      Hyperpigmentatie
      Meestal wordt een filler aangebracht met een heel dun naaldje. De huidbeschadiging is daarom minimaal. Bij een donkere huid is het mogelijk dat beschadigingen van de huid door wondjes kleine kleurverschillen geven. Het is belangrijk dat je hier met je arts goed naar kijkt. De huid van je armen is vaak een goede leidraad voor je gezicht. Als je op je arm in het verleden kleine wondjes hebt opgelopen, dan kun je zien of ze daar wel of geen hyper- of hypopigmentatie hebben gegeven.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  53. me 19/03/2014 at 21:01 #

    hey,
    ik ben een jongen van 20 jaar en ik heb een hele zwakke en dunne kaaklijn. persoonlijk vind ik dat er meer volume aan de zijkanten van mijn kaak mag. ik denk eraan om fillers te gaan gebruiken. denkt u dat dit mogelijk is aangezien ik 20jaar ben. Trouwens is het mogelijk om zonder gevaar fillers te laten spuiten aan de zijkanten van je kaak.( dus bij de maseter spier).

    hoop antwoord te krijgen :)

    • Helga van den Elzen 20/03/2014 at 10:19 #

      Hartelijk dank voor je vraag. Op deze pagina vind je meer informatie over een fillerbehandeling van de kaaklijn inclusief een video van een behandeling. Je leeftijd van 20 jaar vormt geen enkel probleem. Als je precies wilt weten welk resultaat je mag verwachten van een fillerbehandeling, dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken voor een persoonlijk consult.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  54. Sareefa 22/03/2014 at 22:54 #

    Beste Helga,

    Overweeg om botox voor de eerste keer in mijn kin te laten spuiten,

    Ik las op een site dat 1 van de bijkomende reacties kan zijn een tijdelijke hangende ooglid.

    Kan deze reactie ook optreden als er botox in de kin wordt toegepast of onderste gedeelte in het gezicht wordt toegepast?

    Graag je reactie hierop want ben helemaal niet bekend met botox.

    Vind je site ook super!!!

    groet Sareefa,

    • Helga van den Elzen 23/03/2014 at 09:41 #

      Beste Sareefa,

      Botox-injecties en fillerbehandelingen zijn medische ingrepen. Er is altijd een kans op een complicatie, zoals een hangend ooglid. Ook al is de kans op een complicatie heel erg klein, je moet er niet aan denken dat het juist bij jou gebeurt.

      Als je met botox wordt behandeld in het onderste deel van je gezicht, dan kan een hangend ooglid niet voorkomen. Een afhangende of scheve mondhoek kan in dat geval wel voorkomen. Bij je mond lopen veel spieren over en onder elkaar. De arts die jou behandelt, dient dus zeer zorgvuldig te werk te gaan, zodat alleen de juiste spieren ontspannen. Als de mondhoeken en de kin je gezichtsuitdrukking negatief beïnvloeden (omdat je bijvoorbeeld afhangende mondhoeken hebt), dan is een botox-behandeling een zeer goede optie om dit te corrigeren. Een goed voorbeeld hiervan zie je bij voormalig president Bush.

      Je hebt altijd recht op een goed opgeleide vakkundige arts en deskundig en realistisch advies. Als je een botox- en/of fillerbehandeling overweegt, dan zijn er deze drie belangrijke richtlijnen die je in ieder geval al zelf kunt volgen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  55. Sareefa 23/03/2014 at 17:08 #

    Beste Helga,

    Bedankt voor je snelle reactie.

    Stel je voor als een botox behandeling mis gaat is dit dan te corigeren?
    Of moet je altijd wachten totdat de botox is uitgewerkt.
    Mijn tweede vraag is moet je voorzichtig zijn na een botoxbehandeling en na hoeveel tijd kan dit verplaatsen.

    Want ben van beroep sport instructeur. Hoe lang ben ik dan uitgeschakeld?

    Wat kost een botoxbehandeling kin en mondhoeken bij jullie??

    Bvb Dank, Sareefa

    • Helga van den Elzen 02/04/2014 at 21:34 #

      Beste Sareefa,

      Als een botox-behandeling ‘misgaat’ dan betekent dit dat er per ongeluk ook een spier is ontspannen die juist geen relaxatie nodig had. Dit leidt tot asymmetrie (scheve mimiek). Deze asymmetrie is vaak wel te corrigeren, maar deze is pas echt weg als de botox is uitgewerkt en dat is na drie maanden.

      Je kunt direct na een botox-behandeling je dagelijkse werkzaamheden oppakken. Botox kan namelijk niet verplaatsen, maar zoals eerder gezegd hangt veel af van de deskundigheid van de arts die jou de botox-behandeling geeft.

      Wat betreft je vraag over het prijskaartje. Wij werken net even anders. Tijdens een persoonlijk consult vertel je eerst waar je je precies aan stoort als je in de spiegel kijkt en wat je zou willen zien. Dan analyseren we jouw gezicht en komen we samen met jou met de beste oplossing. Hierbij houden we bijvoorbeeld ook rekening met het soort werk dat je doet. Alles leggen we helder vast in een persoonlijk behandelplan waar natuurlijk ook het prijskaartje in is opgenomen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  56. Natasja 24/03/2014 at 15:56 #

    Hallo Doktor,

    Ik heb 6 maand geleden Juvederm voluma en ultra in mijn wangen en neus lippen plooi in laten spuiten.

    Het begint nu een beetje als vanouds te worden.

    Volgens mij ben ik al op de helft zou het schadelijk zijn om iets bij te laten spuiten of moet ik echt wachten totdat dit helemaal uitgewerkt is.

    Vriendelijk dank, Natasja

  57. sanne 28/03/2014 at 20:18 #

    Beste Helga,

    Vorige week vrijdag heb ik ivm wallen onder mijn ogen Hyaluronzuur(Juvéderm) laten inspuiten, er waren na de behandeling een paar kleine bloeduitstortingen zichtbaar maar die verdwijnen goed! Alleen nu lijkt het alsof er vocht zit iets boven mijn jukbeen, aan alle twee de kanten een soort van wal. Trekt dit nog weg of is daar iets aan te doen?

    Groet Sanne

    • Helga van den Elzen 02/04/2014 at 21:15 #

      Hallo Sanne,

      Het is heel normaal dat er beetje zwelling na een inspuiting optreedt. Ongeveer vier weken na de fillerbehandeling zie je het ‘echte’ resultaat. De zwelling neemt na een week echt af. Je zult er vooral ‘s ochtends last van hebben. In de loop van de dag neemt de zwelling weer af. Is de zwelling na vier weken nog niet verdwenen, dan is het raadzaam contact op te nemen met de arts die jou heeft behandeld.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  58. fauzia 29/03/2014 at 20:08 #

    Hallo Helga,

    Ik heb 4 dagen geleden een fillerbehandeling gehad.
    Nu deze dagen wat meer zon schijnt heb ik een vraag hierover.
    Op u website lees ik dat zon schadelijk kan zijn.
    Met dit weer ben je veel buiten kan ik dan wel met factor 50 safe in de zon komen.
    En mijn tweede vraag is het lijkt of mij rechterwang dikker is dan de linker,
    Terwijl ik geen blauwe plekken heb,
    Zou het kunnen zijn dat de arts hier iets meer vulling gedaan heeft.
    Als dit het geval zou zijn wat kan ik dan doen want over 2 weken hebben we een vervolgafspraak,

    Alvast bedankt!!! Fauzia

    • Helga van den Elzen 02/04/2014 at 21:08 #

      Beste Fauzia,

      Wij adviseren mensen die zin hebben in een zonvakantie de injectablebehandeling na de vakantie te laten doen. Als dat geen optie is, zorg dan dat je zoveel mogelijk uit de zon blijft. In de zon is de kans op een infectie namelijk groter; je loopt zelfs de kans dat blauwe plekken permanent verkleuren. Nu de zon zich in Nederland wat meer laat zien, kun je je prima beschermen met SPF30 of 50. Je kunt gewoon genieten van het buitenleven, maar let gewoon goed op dat je niet gaat ‘bakken’ en je huid beschermt met een goede zonnebrandcreme.

      Het verschil in de dikte van je wangen kan verschillende redenen hebben. Een blauwe plek is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, maar kan er wel degelijk zijn. Het voelt op de plek dan pijnlijk en wat harder. Soms heb je aan de ene kant van je gezicht net iets meer zwelling dan aan de andere kant, wat het verschil kan verklaren. De meeste gezichten hebben geen gelijke linker- en rechterkant. Wat je vaak ziet, is dat dit na een fillerbehandeling wat meer opvalt. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er daadwerkelijk een verschil is ontstaan doordat er teveel of te weinig filler is ingespoten. Ik adviseer altijd om echt vier weken te wachten. Dan zie je het daadwerkelijke resultaat en dan weet je ook of er misschien een beetje filler moet worden bijgespoten.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • fauzia 02/04/2014 at 22:27 #

        Beste Helga,

        Bedankt voor je reactie.

        Ik vind je site super, want een cosmetische behandeling is best eng als je beseft dat het kan misgaan.

        En als je op zo’n moment advies krijgt, dan voel je je wel stukken beter.

        Wilde je namens iedereen bedanken!!!! Fauzia

  59. Ellen 02/04/2014 at 08:30 #

    Beste Helga

    Ik heb een vraagje, ik heb 6 dagen geleden mijn fronsrimpel weg laten spuiten met botox.
    Heb zoveel hoofdpijn, pijn in mijn nek, drukkend gevoel in mijn voorhoofd. Het gaat nu iets beter maar mijn rechteroog daar hangt nu mijn wenkbrauw op en het is tussen mijn ogen ook wat dik. Het trekt bij mijn rechteroog. Zo mega vervelend! Ik kijk nu pas echt boos. Trek dit nog weg of ….
    Vast super bedankt voor het antwoord!
    Ellen

    • Helga van den Elzen 03/04/2014 at 07:36 #

      Beste Ellen,

      Door het ‘stil leggen’ van bepaalde spieren met botox ontstaat er een andere balans tussen de spieren onderling. De spieren moeten als het ware even zoeken naar een nieuwe balans en dat kan hoofdpijn en een drukkend gevoel geven. Dit is meestal binnen een tot twee weken verdwenen. Soms zie je ook dat er in de eerste dagen na de behandeling een verschil tussen de linker- en de rechterkant van je gezicht ontstaat en dat bepaalde spiertjes ‘trekken’.

      De spieren bij je ogen fungeren ook als een soort spierpomp. ‘s Ochtends zijn je ogen vaak dikker. Tijdens je slaap lig je plat en hoopt zich vocht op bij je ogen. Door het maken van spierbewegingen (en het knipperen met je ogen) wordt het vocht weer afgevoerd. Je kunt het een beetje vergelijken met het krijgen van dikke en opgezette voeten als je lang staat en niet beweegt. Ook dat is een tijdelijk effect.

      Twee weken na een botox-behandeling is het effect definitief. Het resultaat dat je dan ziet, is wat je gedurende drie maanden houdt.

      Ik neem aan dat je een controle-afspraak hebt bij je arts twee weken na de behandeling? Zo niet, dan adviseer ik je dit alsnog te regelen. Het geeft je arts de gelegenheid het resultaat te bekijken en jouw vragen te beantwoorden. Eventueel kan hij of zij dan ook de puntjes op de i zetten met een extra prikje botox.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  60. salome 05/05/2014 at 13:35 #

    Beste Helga,

    Afgelopen maart 2014 heb ik mijn lippen laten vullen met stylage filler M. maar na 2 weken kreeg ik spontaan last van puisten en ben ik naar de schoonheidsspecialiste geweest en vertelde zij mij dat ik een lichte vorm van acne heb.

    Nou vraag ik mij af of het door de filler is onstaan?

    Alvast bedankt,

    mvg,
    salome

    • Helga van den Elzen 08/05/2014 at 19:42 #

      Hallo Salome,

      Het is niet erg waarschijnlijk dat de injectie met Stylage in je lippen de acne veroorzaakt. Het is me niet geheel duidelijk waar de acne zit (bij je lippen of elders).
      Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt in de tienerjaren in meerdere of mindere mate last van acne. Er zijn ook mensen die op latere leeftijd last van’jeugdpuistjes’ hebben. Acne is een ontstekingsaandoening van de talgklieren van de huid. Dit kan ontstaan door een verhoogde talgproductie, een verstopte en nauwe uitvoergang, de invloed van bacteriën in de talgklieren en de invloed van de mannelijke androgeenhormonen. Daarnaast heb je nog een aantal uitwendige factoren die een rol spelen, zoals zon, bepaalde producten waar je mee in aanraking komt die olie of chloor bevatten. Deze kunnen contact-acne veroorzaken. Ook bepaalde cosmetica kunnen een rol spelen bij het ontstaan of het verergeren van acne, bijvoorbeeld dikke lagen poeder of make-up die de poriën afsluiten. Dan zijn er nog bepaalde geneesmiddelen zoals INH (tegen tuberculose), diphantoïne (tegen epilepsie), lithiumzouten (tegen manisch-depressieve stoornissen), die acne op ongewone plaatsen of op latere leeftijd kunnen veroorzaken. Dat geldt ook voor het overmatig gebruik van androgeen (bijvoorbeeld door bodybuilders) en corticosteroïden. En Last but not least; acne kan ook ontstaan of verergeren door lokale irritatie of wrijving.

      Hopelijk helpt deze informatie je. Veel succes, dr. Helga van den Elzen

  61. Milly 06/05/2014 at 10:36 #

    Dag dr. Helga van den Elzen en bezoekers,

    Tja, al eerder heb ik mijn probleem gemeld met hyaluronzuur, dit is verholpen met het enzym hyaluronidase (hyase) om de vochtwallen weer af te breken. Ik had hoop…

    Nu zijn mijn traangoten helemaal leeg, maar de wallen zitten er nog en lijken nog dikker! Ik zie er echt uit als een zombie :( En ben heel wat euro’s armer.

    RADIESSE

    Ook omdat ik Radiesse heb laten injecteren. Op mijn jukbeen en in de neus-lippenlijn / marionetlijnen / mondhoeken.
    Op mijn jukbeen omdat mijn wallen laag zitten en om er omheen wat op te vullen zodat het reliëf wat vereffent.

    Nu ben ik 33 jaar oud (toch jong?) en ik zie er ouder uit dan tevoren!! Ik baal als een stekker… grr.

    AVERECHTS

    Ik krijg reacties als: wat heb je het dik onder je ogen, wat zie je er moe uit, maar ook: wow, jij wordt oud en wat zie je er slecht uit, etc. Juist van naasten die het mij echt durven te zeggen. Mijn broer denkt dat ik iets schadelijks heb laten injecteren omdat ik zo snel achteruit ga in mijn gezicht.

    Het heet Radiesse, een bekend middel. Ik heb nu wat knobbeltjes maar vooral diepere plooien. Het bedrijf verwijst me terug naar de arts en de arts zegt dat mijn huid er niet goed op reageert.
    Oplossing: korting op een hyaluronzuurfiller. Tjing tjing!

    Ik weet het nu ook niet meer, ik heb al een aantal consults gehad inmiddels. De een wil wel hyaluronzuur injecteren in de traangoten (maar moet wel diep gedaan worden) en de ander zegt dat ik dit nooit meer moet laten injecteren. De artsen spreken elkaar hierin dus tegen.

    Ik denk nu aan PDO-draadjes of Sculptra. Maar alles blijft een experiment voor mijn gevoel.

    Ik weet inmiddels dat ik vocht vasthoud in mijn gezicht, dat blijkt wel dus ik ben huiverig voor hyaluronzuur.

    Omdat ik knobbeltjes van Radiesse overhoud ben ik weer huiverig voor Sculptra (biostimulators).

    Heeft iemand nog een idee?

    Ik denk eraan om zelf mesotherapie (kleine injecties) te gaan uitvoeren in mijn gezicht omdat ik twijfel aan de kunde van de artsen.
    Daarnaast vind ik het kostenplaatje niet opwegen tegenover het resultaat, ik zou nu geld toe moeten krijgen! Milly.

    • Helga van den Elzen 08/05/2014 at 19:23 #

      Beste Milly,

      Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Allereerst is het verstandig om eerst een aantal zaken op een rij te zetten:

      1. Welk product is wanneer op welke plek ingespoten en hoeveel?

      2. Via een echo-onderzoek kijken hoeveel er nog van het ingespoten materiaal aanwezig is in je huid. Zo weet je ook of er nog een restant hyaluronzuur zit en waar en hoe diep de Radiesse in de huid zit. Je kunt hiervoor onder andere contact opnemen met het Erasmus Medisch Centrum.

      3. Het vaststellen van een diagnose, ofwel wat is precies het probleem. Dit moet gedaan worden vanuit medisch oogpunt, waarbij zowel je botstructuren, spieren en overliggende huid in ogenschouw moeten worden genomen.

      4. Vaststellen welk resultaat je wilt en welk resultaat haalbaar is. Het is erg belangrijk te weten welk resultaat je echt mag verwachten en of je daar genoegen mee neemt.

      5. Het opstellen van een behandelplan: hoeveel behandelingen heb je nodig en hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen om het uiteindelijke resultaat te krijgen.

      6. Bepalen welk materiaal/welke filler het meest geschikt is.

      Volgens mij heb je al flink wat tijd gestopt in het zoeken naar de juiste behandeling/filler. Het is moeilijk te weten welke behandeling het beste is voor jou. En dat is heel logisch. Er moet bij jou eerst een goede diagnose worden gesteld. Daarna heeft het pas zin te onderzoeken wat de beste behandeling is. Dat advies had je mogen verwachten van de artsen die je inmiddels hebt bezocht. Denk maar aan het volgende voorbeeld: er zijn veel verschillende medicijnen voor een hoge bloeddruk en die werken allemaal goed. Maar als je geen hoge bloeddruk hebt, dan zullen de medicijnen eerder averechts werken. Daarom is het vaststellen van een diagnose zo belangrijk als je naar een arts gaat. En dat is met jouw gezicht niet anders, zoals jij nu door schade en schande hebt ervaren.

      Ik vind het heel vervelend dat je al zo’n lange weg achter de rug hebt. Tegelijkertijd zul je niet gebaat zijn bij een snelle, halve oplossing en mag je van elke arts een deskundig advies verwachten. Als je naar de dokter gaat met buikpijn, dan hoef jij de arts toch ook niet te vertellen welke behandeling hij of zij je moet geven? Dat is voor jouw vraag over je gezicht niet anders.

      Ik hoop dat dit antwoord je een stap verder helpt.

      Ik wens je veel succes, dr. Helga van den Elzen

  62. Hanna 08/05/2014 at 10:48 #

    Goede middag Helga,

    ik heb een vraag over het combineren van het aan laten brengen van permanente make-up en injectables.
    Moet er tijd tussen zitten en zo ja hoe veel.
    Momenteel heb ik de eerste behandeling voor permanente make-up gehad voor wenkbrauwen, eyeliner en lippen (18/4).
    Graag wil ik binnenkort mijn wangen en neus/lippen plooi laten opvullen met een hyaloron vuller (23/5). Is dit aan te raden of moet ik wachten tot ik helemaal klaar ben met de permanente make-up alvorens fillers te laten inpuiten. Mijn volgende behandeling voor de permanente make-up is namelijk al 4 dagen later (27/5)

    Ik hoor graag van je.

    Met vriendelijke groeten,
    Hanna

    • Helga van den Elzen 08/05/2014 at 19:08 #

      Beste Hanna,

      Of je het aanbrengen van permanente make-up zonder problemen kunt combineren met het inspuiten van fillers, hangt af van de precieze locatie waar de filler aangebracht wordt. Als stelregel kun je vier weken tijd tussen de twee behandelingen laten zitten. Dan is de huid voldoende hersteld van zwelling, eventuele blauwe plekken en wondjes. Dit is de beste uitgangssituatie voor een fillerbehandeling. Uiteraard kan de arts die de fillerbehandeling uitvoert, je hier in detail over adviseren.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

  63. cassy 06/06/2014 at 18:30 #

    Dag Dr.
    Ik heb twee dagen geleden een behandeling gehad met restylane. Nu zie ik in mijn neusplooi een verdikt lijntje. Het lijkt wel een litteken. Is dit gebruikelijk? Ik heb dit bij vorige behandelingen nooit gehad. Ook voel ik de giller echt zitten in mijn mondhoeken. Terwijl ik dit heb laten doen bij een goed bekend staande praktijk in Amsterdam. Dank u wel. Caroline.

    • Helga van den Elzen 13/06/2014 at 09:12 #

      Beste Caroline,

      Dank je wel voor je reactie. Ik hoop dat de filler bij je neuslippenplooi inmiddels is geëgaliseerd. Het is heel normaal dat je in het begin wat verdikking ziet en voelt.
      Je kunt er hier en hier meer over lezen. Als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met de arts die jou heeft behandeld met Restylane.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  64. Liesbeth Bastiaansen 12/06/2014 at 19:03 #

    Beste Helga
    Zo’n 3 uur geleden ben ik behandeld met Esthelis in mijn lip en wang plooi 2 cc.
    Nu voel ik de bobbeltjes van de filler zitten. Is dit normaal?
    Gaat dit weg of moet ik mijn arts bellen?
    Dank je wel voor je fijne blog.
    Liesbeth

    • Helga van den Elzen 13/06/2014 at 09:00 #

      Beste Liesbeth,

      Ja hoor, dat is helemaal normaal. Je hoeft je geen zorgen te maken. Door het injecteren reageert je huid met een zwellingsreactie. Esthélis is een hyaluronzuur en dat is een zogenaamd hydrofiel product. Dat betekent dat het de neiging heeft om water/vocht aan te trekken. Een paar uur na een injectie heb je rondom het geïnjecteerde gebied altijd wat zwelling (water/vocht). De Esthélis reageert dus ook een beetje mee door water aan te trekken en dat voel je als bobbeltjes. Gewoon even afwachten. Na 3-4 weken is het allemaal geëgaliseerd. Heb je dan nog bobbeltjes, ga dan terug naar je arts. Als je echt ongerust bent, neem dan altijd contact op me de arts die je heeft behandeld.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  65. Diane Keerens 18/06/2014 at 15:32 #

    Hallo Dokter,

    Vorige vrijdag 13.06 heeft mijn dermatologe mijn neus-mondplooien ingespoten met de filler Teosyal PureSense Ultimate (1 volledige “dosis” links zowel als rechts). Het was pijnlijk en ik heb onmiddellijk daarna vrij grote blauwe plekken gekregen links en rechts en alles voelde gezwollen aan.
    Dat was zogenaamd normaal. Nu tot op heden 18.06 zijn de blauwe plekken aan het verminderen (met hulp van Arnica 5Ch, crème Cicabio Arnica+ + Extranase pillen 3X3/dag)maar ik zit nog steeds met harde verdikkingen die onregelmatig verdeeld zijn rond mijn neus-mondlijn, ze zijn echt zicht- en voelbaar en ook een beetje pijnlijk op sommige plaatsen. Ze vervormen ook mijn trekken, zowel als ik ernstig kijk als wanneer ik glimlach. Ik ben erg ongerust en ik weet niet meer wat ervan te denken, de dermatologe die ik maandag 16.06 even gesproken heb, zei dat de zwelling weg zou zijn binnen 5-6 dagen maar ik zie geen enkele verbetering(buiten de blauwe plekken die stilaan verminderen).
    Nu lees ik ook dat Teosyal misschien niet de ideale filler zou zijn wegens het feit dat hij water aantrekt in het gezicht ? Mijn vraag : wat nu te doen ? Nog langer afwachten of stappen ondernemen om terug een ‘normaal’ gezicht te krijgen – opgevuld maar zonder zichtbare verhardingen – en hoe ? Ik woon in Frankrijk maar ben bereid om gelijk waar te consulteren om zo vlug mogelijk een bevredigend resultaat te bekomen …
    Hartelijk dank bij voorbaat voor uw antwoord,

    Vriendelijke groeten,
    Diane.

    • Helga van den Elzen 19/06/2014 at 19:11 #

      Beste Diane,

      Dat je zwellingen hebt na een fillerbehandeling is heel normaal. Als je blauwe plekken hebt, dan is het ook heel gewoon dat het wat harder aanvoelt. Het duurt zeker een week of 2 eer dit is weggetrokken. Elk type hyaluronzuur trekt water aan (het ene product wel wat meer dan de ander), maar ze trekken allemaal water aan. Eigenlijk kun je na 4 weken pas echt het resultaat beoordelen. Neem nog een keer contact op met de arts die je heeft behandeld en bespreek je zorgen met hem of haar. Je hebt recht op eerlijk en deskundig advies.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  66. Diane Keerens 18/06/2014 at 18:18 #

    Hallo Dokter,

    Ik heb intussen nog een vervolg/probleem ontdekt sinds mijn eerste bericht aan u enkele uren geleden …
    Nu lijkt er plots aan de linkerkant van mijn gezicht een (smalle) rechtlijnige zwelling te ontstaan ongeveer op het jukbeen schuin-verticaal naar beneden + ook een kleine schuine streep op mijn kin – op plekken dus waar absoluut geen filler is gebruikt (zie vorige mail aan u ) …
    Nu heb ik gelezen hier en daar van andere patienten op uw blog en ook uw antwoord(en) dat die Teosyal fillers kunnen migreren op plaatsen waar geen filler is ingespoten.

    Is dit ook een voorbijgaand fenomeen – ik bedoel zal dat ook met de rest van de verhardingen weggaan na een bepaalde (?) tijd en wanneer mag ik dan hopen dat dat zou zijn … of is het ook mogelijk dat die “come and go” zwellingen gaan blijven duren en wat daaraan dan te doen ?
    Alles laten wegspuiten zou ik overwegen als het absoluut noodzakelijk is om al die neveneffecten weg te krijgen maar dan ben ik terug zoals voorheen (rimpels en huidverslapping rond neus en mond) en dat is ook de bedoeling niet …
    Ik moet eerlijk toegeven dat ik nu wel spijt heb dat ik naar deze dermatologe ben toegestapt want ze heeft mij ook helemaal niet goed voorgelicht en heeft alles erg geminimiseerd net alsof het helemaal niks voorstelde om fillers in te spuiten.Om u een voorbeeld te geven : ik had haar gevraagd of ik in de zon mocht na de behandeling en haar antwoord was : niet de dag van de inspuiting maar daarna wel – hezelfde antwoord voor het sporten (ik rijd intensief paard elke dag en ben veel buiten in de zon – ik woon in het zuiden van Frankrijk !!
    Als ik dan nu lees dat dat eigenlijk allemaal niet mag voor 2 weken denk ik toch dat deze dermatologe niet erg competent is ofwel erg zorgeloos te werk gaat …
    Ik hoop echt dat alles in orde zal komen zo vlug mogelijk want ben erg stressy aan het worden door heel de situatie …
    Nogmaals hartelijk bedankt voor uw antwoord en vriendelijke groeten !
    Diane.

    • Helga van den Elzen 19/06/2014 at 19:16 #

      Beste Diane, het is toch echt het best om terug te gaan naar de arts die je heeft behandeld. Voelt dat om wat voor reden dan ook niet goed, dan kun je altijd voor een second opinion naar een andere arts. Je vindt er hier meer informatie over. Als je hier klikt vind je meer informatie over zonnen en sporten na een fillerbehandeling.

      Ik hoop van harte dat je je snel minder zorgen maakt en tevreden bent met het resultaat.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  67. Diane Keerens 23/06/2014 at 18:11 #

    Hallo Dokter van den Elzen,

    Hartelijk bedankt voor uw snelle antwoord op mijn 2 mails van 18.06.14.
    Ik heb uw advies aandachtig gelezen en ook de info-links die u aanduidde betreffende fillerbehandelingen in het algemeen.

    Omdat ik me zoveel zorgen maakte heb ik intussen vorige week vrijdag 20.06 een consultatie kunnen bekomen in een privékliniek in Toulouse, gespecialiseerd in schoonheidsbehandelingen, met de dokter die zich exclusief bezighoudt met fillerbehandelingen.

    Om de consultatie kort samen te vatten : deze heeft beaamt dat de dermatologe waar ik de fillers heb laten inspuiten op 13 juni ll. “niet echt rekening heeft gehouden met mijn huidtype” d.w.z. ik ben blond met blauwe ogen en heb een heel fijne en gevoelige huid (zoals de meeste blonde types).
    Ook het feit dat ik heel slank ben, dus ook een gezicht heb waar de huid dicht bij de beenderen ligt maakt volgens hem het injecteren delicater dan bij mensen met een natuurlijk “vol” gezicht.
    Dit leek mij uiteraard een heel zinvolle analyse.

    Nog altijd volgens deze tweede dokter had mijn dermatologe dan 1)misschien beter een “minder dikke” filler gebruikt, 2)ze heeft ook een te groot volume filler ingespoten en 3)op verschillende plaatsen is de filler niet diep genoeg ingespoten in verhouding tot de fijnheid van mijn huid.
    (Ook heeft hij een zekere assymetrie geconstateerd aan linker/rechterkant van wangen en mondhoeken door niet gelijke injectie-invalshoeken !)

    Volgens nog steeds deze dokter komt het dus (grotendeels) daardoor dat er verhardingen zicht-en voelbaar zijn zowel links als rechts van mijn neus-mondhoeken en wangen want een fijne huid zoals de mijne is de moeilijkste om met fillers te behandelen aldus hem.

    Op mijn vraag wat nu te doen was het antwoord : de verharde zones goed masseren dagelijks ‘s morgens en ‘s avonds gedurende 3 weken en dan zou alles normaal gezien na die tijd in orde moeten zijn, de verhardingen geresorbeerd zijn en de fillers goed op hun plaats zitten.

    Nu wil ik helemaal niet twijfelen aan de competentie van deze dokter maar stel me toch de vraag of het simpelweg masseren van de verharde zones gedurende 3 weken alle imperfecties en onregelmatigheden weg zal toveren en dan ook nog de assymetrie wegwerken zoals hij beloofd heeft.

    Op mijn vraag of het niet mogelijk is om de plaatsen waar er teveel filler zit (of op de verkeerde plaats) te injecteren met het enzym hyaluronidase reageerde de dokter negatief wegens volgens hem teveel risico vanwege mijn fijne huid en het resultaat zou dan “nog minder goed” zijn dan het nu is. Dus geduld uitoefenen zou de enige oplossing zijn …

    Ik moet toegeven dat ik eigenlijk nog altijd niet erg gerustgesteld ben sinds dit onderhoud met de tweede dokter in Toulouse, ook al omdat er sinds vorige vrijdag amper of geen verbetering is te zien aan mijn gezicht, dit ondanks het feit dat ik de massages tweemaal daags toepas, ook nog steeds een crème op basis van arnica aanbreng op de ingespoten zones + steeds oraal nog Extranase neem (anti-oedeem medicament).

    Ben dan ook vast van plan om na de 3 weken wachttijd en in het geval ik niet 100% tevreden ben met het eind (?)resultaat naar u toe te stappen voor een second opinion consultatie in de hoop dat u me dan wel kan helpen om de nodige correcties aan te brengen waar het nodig zou blijken.
    Inmiddels zal ik alvast telefonisch contact opnemen met uw kliniek voor verder info betreffende een eventuele afspraak, wachttijd enz.

    Graag had ik inmiddels uw opinie over het wel of niet masseren van de geinjecteerde zones (die nog steeds pijnlijk aanvoelen wegens onderhuidse blauwe plekken).
    Nogmaals dank bij voorbaat voor uw antwoord – vriendelijke groeten,
    Diane.

    • Helga van den Elzen 24/06/2014 at 19:21 #

      Hallo Diane,

      Dank je wel voor je uitgebreide verhaal. Ik adviseer mijn cliënten de eerste 3-4 weken na een fillerbehandeling het behandelde gebied niet te masseren, helemaal als het behandelde gebied nog wat pijnlijk aanvoelt. Het voegt namelijk niet veel toe. Soms vertraagt het masseren het genezingsproces zelfs. Als je blauwe plekken hebt na een fillerbehandeling, dan kun je het best een warmte kompres op het blauwe gebied leggen. De warmte verbetert de doorbloeding, waardoor de blauwe plek en de bijbehorende pijn sneller verdwijnen.

      Gelukkig is het goed mogelijk de hyaluronzuur filler Juvéderm met hyaluronidase te egaliseren of helemaal op te lossen. Ik adviseer je eerst echt de tijd te nemen om de huid zelf te laten herstellen. Bekijk dan of het echt nodig is.

      Ik wens je geduld en hoop dat het resultaat over een tijdje toch is waar je op had gehoopt.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  68. Diane Keerens 26/06/2014 at 10:23 #

    Hallo Dokter,

    Nogmaals dank voor uw antwoord en duidelijke informatie betreffende mijn laatste mail …

    Zoals u aanraadt wacht ik alles nog 2 volledige weken af en dan – indien toch nodig – neem ik opnieuw contact met u op …

    In elk geval ben ik heel blij door uw website/blog en uw antwoorden een beter inzicht gekregen te hebben wat betreft de behandelingen met tijdelijke fillers.

    Vriendelijke groeten,
    Diane.

  69. Angela 29/06/2014 at 22:38 #

    Hallo dokter,

    Ik heb mijn wangen anderhalve week geleden met Juvederm voluma in laten spuiten, maar hierdoor heb ik ineens een linkeroog wat allergisch reageert, dus opgezet is en wanneer je mijn ooglid samenpakt blijft het zelfs “staan” wanneer het daarna weer langzaam normaal begint te worden. Ook heb ik ineens fijne rimpeltjes onder mijn ogen erbij gekregen die er eerst niet zaten, en de rimpels aan de zijkant van mijn ogen lijken juist dieper te zijn geworden, in mijn wangen zitten nu wanneer ik lach ribbeltjes alsof mijn huid daar is samengeperst.
    Ik ben er ontzettend depressief van geworden want dit wilde ik niet als resultaat!
    Mijn arts heeft tabletten voor overgevoeligheid voor geschreven en zegt dat het beter zal worden en hij eventueel de filler over een aantal weken kan verwijderen…wat vindt u hiervan, ik vertrouw ontzettend op u advies, alvast bedankt!
    Mvgr Angela

    • Helga van den Elzen 01/07/2014 at 13:26 #

      Beste Angela,

      Hartelijk dank voor je vraag. Wat vervelend dat de fillerbehandeling (nog) niet het resultaat geeft waar je op hoopte.
      Een allergie lijkt me niet het meest waarschijnlijk, omdat de reactie die je beschrijft zich slechts aan één kant van je gezicht voordoet. Het kan goed zijn dat de reactie vrij normaal is, maar er zou ook sprake kunnen zijn van compressie (druk) waardoor er stuwing ontstaat. In dat laatste geval is het het beste de filler te verwijderen. Ik adviseer je het aangedane gebied regelmatig te koelen en Ibuprofen of Advil tabletten in te nemen. Als het met die maatregelen binnen 2-3 dagen niet beter is geworden, ga dan terug naar je arts en laat je door hem/haar adviseren.

      De ribbels of verdikkingen die je voelt, zijn overigens heel normaal. Door het injecteren reageert je huid met een zwellingsreactie. De filler Juvéderm is een hyaluronzuur. Dit is een zogenaamd hydrofiel product. Dat betekent dat het de neiging heeft om water/vocht aan te trekken. Een paar uur na een injectie heb je rondom het geïnjecteerde gebied altijd wat zwelling (water/vocht). De filler reageert dus ook een beetje mee door water aan te trekken en dat voel je soms als ribbeltjes. Gewoon even afwachten. Na 3-4 weken is het allemaal geëgaliseerd. Ook hiervoor geldt: als de ribbels er dan nog zitten, ga dan terug naar je arts voor advies. Als je niet zolang kunt wachten en echt ongerust bent, neem dan altijd contact op met de arts die je heeft behandeld.

      Ik wens je veel succes.

      Met vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • Angela 04/07/2014 at 07:53 #

        Hallo Helga,

        Dank je wel voor je reactie, mijn huid is nu inderdaad al wat rustiger en de zwelling bij mijn linkeroog is weggetrokken, langzaam gaat het beter,ik ben blij met deze site, hier vind je tenminste mensen en reacties die je vrijwel nergens op internet kunt vinden, en ik vind wel dat mensen recht hebben op eerlijke informatie ipv alleen maar mooie verhalen!
        Nogmaals dank hiervoor!

        Vriendelijke groeten,
        Angela

        • Helga van den Elzen 04/07/2014 at 12:05 #

          Fijn dat het gestaag beter gaat Angela.
          En blij te horen dat de informatie op deze blog je verder helpt. Iedereen heeft recht op eerlijke en deskundige informatie.

          Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  70. Liesbeth 01/07/2014 at 11:13 #

    Dank je Helga,
    Ik zie enorm blauw. Het is nu bijna 4 dagen geleden.
    Is Esthelis een goed product en wordt het resultaat de komen weken nog beter?
    Dank je wel, Liesbeth

    • Helga van den Elzen 01/07/2014 at 13:49 #

      Beste Liesbeth,

      Of je zwelling en blauwe plekken krijgt, hangt af van een aantal factoren:

      1. Het te behandelen gebied: je bovenoogleden zullen sneller blauwe plekken en zwelling geven dan bijvoorbeeld de neuslippenplooi.
      2. Het materiaal dat wordt ingespoten.
      3. Je leeftijd; hoe ouder je bent hoe meer kans op blauwe plekken.
      4. Medicatiegebruik, zoals een bloedverdunner.
      5. De deskundigheid van de arts die de filler bij je inspuit.
      6. De nabehandeling die je krijgt.

      Hier lees je meer over het ontstaan van blauwe plekken na een fillerbehandeling en wat je ertegen kunt doen.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  71. MIA 07/07/2014 at 06:37 #

    Beste Helga

    Mijn rechtervoet is erg gezwollen, je ziet zelfs mijn enkel niet, vooral bij warm weer. Ik ben wel op straat aangevallen geweest enkele jaren geleden (tegen mijn scheen gestampt).Ik heb een medisch programma gezien op tv. de dokter zei dat ‘n gezwollen enkel vaak het gevolg is van een teveel aan hyaluronzuur. Men kan het oplossen met een tegeninspuiting, zei hij ?! Voor het ogenblik ga ik naar de kinesist maar dit is een tijdelijke oplossing. Kan u me helpen ? Dank bij voorbaat! Mia

    • Helga van den Elzen 08/07/2014 at 12:43 #

      Beste Mia, je kunt dit het best met je huisarts bespreken.
      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  72. Angelique 13/07/2014 at 07:23 #

    Hoi Helga,
    Ik heb aanstaande dinsdag twee weken geleden injectables gehad met hyaluron Teosyal Pure Sense bij mijn bovenliprimpels. Nu zit er aan de binnenzijde van mijn lippen een verdikking en aan de buitenzijde kun je aan de verdikking van mijn lip zien tot waar de vloeistof zit.
    Heb contact opgenomen met de arts maar hij geeft aan dat dit normale zwelling is.
    Ik maak me grote zorgen en zou graag jou onafhankelijk en deskundig advies hierover willen hebben.
    Ik zie je reactie met zeer veel belangstelling tegemoet.

    Groetjes Angelique .

    • Helga van den Elzen 14/07/2014 at 07:27 #

      Beste Angelique,

      Na een fillerbehandeling kan er altijd roodheid, zwelling of een blauw plekje rond de injectieplek ontstaan. Soms komt ook pijn, gevoeligheid, hardheid, zwelling, bobbeltjes en jeuk voor. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen een paar dagen, maar kunnen tot vier weken na de behandeling duren. Zelden komt allergie, een verharding of een infectie voor en gelukkig duidt jouw verhaal daar ook niet op.

      Een verdikking die je twee weken na de inspuiting voelt kan wijzen op:

      – Blauwe plek door de inspuiting. Zie ook deze reactie. Dit voelt hard en dik aan en is gevoelig als je het aanraakt. Ook al zie je geen blauwe verkleuring aan de buitenkant van je lip, dan wil dat niet zeggen dat er geen blauwe plek kan zitten. Gun je zelf nog twee weken tijd, want het lost vanzelf op.

      – Er is op een plek teveel filler ingespoten of door de spierbeweging van je lippen heeft de vulling zich op een plek opgehoopt. De arts kan dat eenvoudig oplossen door een geneesmiddel in te spuiten dat het zuur onmiddellijk afbreekt. Zie ook deze reactie over hyaluronidase.

      Gun jezelf en je gezicht nog even de tijd. Neem altijd (nogmaals) contact op met de arts die jou heeft behandeld als je erg ongerust bent.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

  73. Max 13/07/2014 at 13:25 #

    Hallo,

    Al jaren lang heb ik last van een holle traangoot waar ik mij erg aan irriteerde omdat ik er daardoor altijd vermoeid uitzag.
    Toen ik 18 jaar werd (inmiddels 4 weken geleden) heb ik deze holle traangoot dan ook meteen laten opvullen met een filler (Revanesse Kiss, een hyaluronzuur filler).
    Echter nu bijna 4 weken later is mijn traangoot nog steeds opgezwollen en een beetje blauw, ik ben bang dat ze er teveel filler hebben ingespoten omdat de traangoot een ”bolle bult” heeft.
    Is dit een veel voorkomend probleem?
    Kan ik het beste als de filler is uitgewerkt er vet in de traangoot laten inspuiten? (want dit blijft voor altijd zitten).
    Ik hoor het graag. Groet, Max

    • Helga van den Elzen 17/07/2014 at 17:25 #

      Beste Max,

      Wat vervelend dat je niet tevreden bent over het resultaat van de behandeling van je onderoogleden/traangootje. Een van de eigenschappen van een hyaluronzuur is dat het ook water aantrekt. Dat is ook precies het effect dat we willen, maar als het op de verkeerde plek is ingespoten dan krijg je juist een omgekeerd effect. Er treedt dan juist verdikking op, zoals bij jou het geval lijkt te zijn

      Waar jij het meest bij gebaat bent is allereerst het stellen van een juiste diagnose. En in jouw geval lijkt het erop dat de vermoeidheid veroorzaakt wordt door je botopbuw van je jukbeen. Doordat dit relatief plat is geeft de oogbol een schaduw effect. Zie deze illustratie. Gelukkig zijn er eenvoudige behandelingen die jouw probleem kunnen verhelpen, zoals het vakkundig en nauwkeurig opvullen van het gedeelte tussen de wallen en de wangen met een hyaluronzuur filler. Alleen focussen op het traangootje is een veelvoorkomende fout en geeft precies het resultaat wat je beschrijft. En het maakt niet uit of dat met een filler of lichaamseigen vet (lipofilling) wordt gedaan. Kijk ook eens naar deze ‘wallentest‘.

      Zoek een arts die veel ervaring heeft met het behandelen van onderoogleden. Het is niet de makkelijkste behandeling en een arts moet heel goed weten wat ‘ie doet. Kies voor optimale veiligheid door je met een dun hyaluronzuur (wat je overigens altijd kunt laten oplossen) te laten behandelen en door de hoeveelheid filler langzaam op te bouwen in meerdere behandelingen. Zo krijg je altijd het mooiste en natuurlijkste resultaat. Een aantal voorbeelden kun je op onze website bekijken.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  74. Angelique 16/07/2014 at 06:50 #

    Hoi Helga ,

    Bedankt voor je snelle reactie.
    Ik heb pas 24augustus de vervolgafspraak ivm vakanties.
    Stel dat er teveel in gespoten is kan het dan nog wel behandeld worden met hyaluronidase?
    En kan ik wel gewoon de zon in we gaan naar Italië.

    Alvast bedankt weer voor je erg deskundige advies,erg blij met deze site.

    Groetjes Angelique .

    • Helga van den Elzen 17/07/2014 at 17:12 #

      Beste Angelique,

      Ja hoor, ook weken of maanden na de fillerbehandeling, kun je hyaluronidase laten inspuiten om hyaluronzuur af te breken.
      Wat betreft de blootstelling aan de zon: als het goed is, heeft de arts die jou heeft behandeld je hierover geïnformeerd. Ik adviseer altijd de eerste twee weken na een fillerbehandeling uit de zon te blijven en nooit te gaan ‘bakken’. Een injectie gaat altijd gepaard met een kleine kans op een infectie en blootstelling aan de zon is dan niet bevorderlijk. Je loopt zelfs de kans dat eventuele blauwe plekjes permanent verkleuren. Bescherm je huid altijd (ook bij bewolkt weer) met een goede zonnebrandcreme met tenminste SPF30 en smeer je regelmatig in. Geniet verder gewoon van het buitenleven, maar ga dus nooit ‘bakken’. Vooral als de lippen zijn ingespoten moet je extra voorzichtig zijn met de zon. De zon verlaagt je weerstand en dat maakt dat je meer kans hebt op het ontwikkelen van koortsblaasjes (herpes simplex).

      Ik hoop dat dit je veder helpt. Veel plezier in Italië.

      Dr. Helga van den Elzen, cosmetisch arts

  75. Julie 23/07/2014 at 14:24 #

    Beste Helga,

    Ik heb voor de 2de maal botox laten inspuiten in mijn frons en in mijn voorhoofd.
    Ook mijn mondplooien werden opgevuld en lippen gedaan met Juvederm.
    Nu is het zo dat 2 weken na die behandeling mijn ogen enorme wallen vertonen en kleiner lijken dan voordien.
    Als ik lach heb ik ook meer kraaiepootjes naast mijn ogen…Ik lach dus niet meer want dan valt het erg op(vooral die wallen onder de ogen storen mij enorm)
    De mensen zeggen dat ik er moe uitzie en dit is niet het geval.
    Kan het dat ik door botox pas na 2 weken effect krijg van die wallen onder mijn ogen? Er staan zelfs lijntjes in die ik ook voordien niet had…Zou dit nog kunnen hersteld worden?

    Mvg,
    Julie

    • Helga van den Elzen 24/07/2014 at 09:18 #

      Beste Julie,

      Botox heeft na 2 weken een optimale werking en dan kun je goed beoordelen of het werkt en of je tevreden bent met het resultaat.
      Ik begrijp uit je verhaal dat het resultaat deze keer anders is dan de vorige keer. Het is echt het beste om terug te gaan naar de arts die de behandeling heeft uitgevoerd. Ten eerste om te bepreken of de botox behandeling dit keer toch anders is uitgevoerd en ten tweede om te bekijken wat er precies aan de hand is.

      Als je een botox behandeling wilt voor het verminderen van je voorhoofdslijnen, dan zou het kunnen zijn dat je wenkbrauwen wat lager komen te staan. Daarnaast heeft de spier rond je ogen een soort ‘pompfunctie’ om het vocht rond je ogen af te voeren. Door de botox kan dit mechanisme (tijdelijk) minder goed functioneren wat je wallen kan verklaren. Het is mogelijk dat dit na 2 weken het meest zichtbaar is. Vaak herstelt zich dat redelijk snel.

      Maak gewoon een afspraak bij je arts en vraag om opheldering.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  76. laura 30/07/2014 at 09:13 #

    Beste helga,

    Ik heb gisteren hyalonzuur laten in spuiten om mn
    Wallen te verminderen. Nu lijkt t net of er teveel is ingespoten en lihkt het gebied onder mn ogen dikker als vantevoren. Kan dit zijn dat dit nog afneemt in de komende dagen? Of kan k beter contact opnemen met mijn behandelende arts voor een hylyaondaise behandeling?

    Groetjes,
    Laura

    • Helga van den Elzen 30/07/2014 at 12:02 #

      Beste Laura,

      Maak je geen zorgen. Het is heel normaal dat je de dag na een fillerbehandeling last hebt van zwelling en roodheid. Als je in je vinger prikt, dan is die ook rood, dik en gevoelig.
      Pas vier weken na de fillerbehandeling is je huid volledig hersteld van het prikken en kun je het echte eindresultaat zien en beoordelen of je er tevreden mee bent.
      Je kunt het behandelde gebied nu het beste regelmatig koelen. Slik eventueel Ibuprofen of Advil. Je moet vooral je geduld op de proef stellen. Natuurlijk kun je altijd je arts bellen als je ongerust bent.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

      • laura 05/08/2014 at 18:12 #

        Beste Helga,

        Bedankt voor u snelle reactie! Ik heb nu een week na de behandeling nog meer vocht onder mn ogen (de ene dag meer dan de andere) en aan het ene oog meer dan het andere.
        Kan je bij je ogen ook hylaruondaise gebruiken? Of heeft dit ook risico’s? Of is er een andere manier waarop ik kan zorgen dat het hylaruonzuur minder vocht aantrekt?

        Groetjes,
        Laura

        • Helga van den Elzen 06/08/2014 at 08:06 #

          Beste Laura,

          Hyaluronidase is een enzym dat hyaluronzuur afbreekt en dit enzym kan ook onder de ogen worden gebruikt. Het is zinvol om eerst exact te bepalen waar en op welke diepte onder de huid het hyaluronzuur is ingespoten, zodat de arts de hyaluronidase zeer gericht en precies op de juiste plek kan inspuiten. Wij doen dit zelf altijd onder echo-begeleiding.

          Zoals bij alle medicatie bestaat er ook een hier een risico; je zou een allergische reactie kunnen krijgen.

          Om de zwelling waarover je spreekt te behandelen kun je bijvoorbeeld Ibuprofen of Advil slikken. Koel het gebied regelmatig en lach veel, vooral ‘s ochtends, want dit brengt de spierpomp bij je ogen op gang en zo wordt het vocht sneller afgevoerd.

          Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  77. Anne 31/07/2014 at 09:34 #

    Beste Helga,

    Ik ben een meisje van 21. Al mijn hele leven heb ik last van kringen onder mijn ogen, omdat dat nou eenmaal komt door de structuur van mijn gezicht. Maar tot mijn 20ste vielen ze niet echt op. De blauwe adertjes zijn nu wat zichtbaarder waardoor het echt donkere kringen zijn geworden. Om het nog wat erger te maken… van mijn 17e tot mijn 20ste heb ik een eetstoornis gehad. Toen ik op een heel laag gewicht zat vielen de kringen niet op, omdat mijn wangen daardoor ook geslonken waren en de huid onder mijn ogen daardoor wat strakker leek. Maar nu ik inmiddels weer op een normaal gewicht zit, zijn de kringen erger dan ooit tevoren… ik word veel ouder geschat dan ik werkelijk ben en dat doet mij veel pijn. Ik heb ook last van beginnende rosacea/couperose, waardoor ik soms een vuurrood hoofd heb, daardoor ziet het er helemaal niet meer uit. Ik ga binnenkort al naar de dermatoloog voor de rosacea, maar ik heb heen idee wat ik met die kringen aan moet… ik kan evt een goed foto sturen.

    Groetjes anne

    • Helga van den Elzen 01/08/2014 at 11:52 #

      Beste Anne,

      Laat je eerst goed voorlichten door een deskundig arts. Dat kun je het allerbeste doen in een persoonlijk gesprek.
      Een foto geeft weliswaar een beeld van hetgeen je als jouw probleem ervaart, maar het is echt beter alle mogelijkheden en onmogelijkheden door te spreken, te bekijken, welk resultaat je wenst en de haalbaarheid daarvan, evenals een maatwerkplan op te stellen en vooral te bespreken wat ervoor nodig is om jou weer blij te laten zijn met jezelf.
      Dat begint met tijd te investeren in jezelf, zodat je met alle aandacht en egards de behandeling krijgt die je verdient.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  78. pinar 13/08/2014 at 02:09 #

    Beste dr Helga v.d. Elzen,

    Ik wil eerst bedanken van deze site die u mogelijk heeft gemaakt .ontzettend helder en geeft vertrouwd gevoel.
    Ik heb klein vraag over bij mij mis gegaan liquid hyaluron lifting.
    Bij mij werd in 2012 juni hyacorp L gebruikt voor hele lichte boosting aan de slapen kaaklijn en beetje bij mij wangen..en in december zag mijn toekomstige man op mijn slapen er paar erwten diktes bobbels,eerst dachten we dat een tijdelijke alergie of zo was want ik had geen zwelling wel heel soms jeuk later zijn we achter gekomen dat alle bijde slapen paar bobbels zichtbaar geworden zijn.
    Erg verdrietig ben ik nu wel omdat het immiddels bijna 2 jaar en 3x hyaluronidase tegen prik gehad ,het is ietsje minder maar ze zitten daar nog zichtbaar en harde bobbeltjes geworden..nu heeft de kliniek 1 maand geleden hyaluronidase in die bobbels gebruikt ,maar over 3 weken moet ik weer.dan heb ik dit jaar 2 keer hyaluronidase in mijn huid gehad.

    Mijn vraag is, ik ga dit jaar trouwen en ik ben inmiddels echt weer aan toe op mijn kaaklijk en slapen booster hyaluron lifting te geven..
    Ik heb 3 vragen aan mijn hoofd ik kom er niet uit .hoe vaak mag je die tegen middel hyaluronidase toepassen ,
    omdat binnen kort hyaluron boosting liquid lifting( restylane) wil nemen?
    Ik ben bang dat die bobbels overgaan naar ontsteking vanwege nieuwe liquit lifting bobbels erger kan maken ?
    Ik wordt misschien volgend jaar behandeld met laser om die bobbels weg te halen maar daar is nog onderzoek in gang is dus nog niets bekend ..nu wil ik met mijn trouw dag mooi uit zien ..
    Kan ik ondertussen zonder gevaar weer hyaluron liquid face booster restylane of andere merk laten behandelen ? en is het mogelijk die hyaluronidase 1 maand voor liquit booster te laten spuiten ?
    en ik denk dat ook deze keer zal hyaluronidase die bobbels niet helemaal weghalen..

    Ik hoop mijn brandende vraag beetje duidelijk heb kunnen uitleggen, vind best moeilijk dit soort dingen duidelijk te schrijven.
    Alvast ontzettende dank.
    Hoop ik op uw advies.
    Pinar

    • Helga van den Elzen 18/08/2014 at 07:56 #

      Beste Pinar,

      Hyaluronidase is een enzym dat hyaluronzuur afbreekt en kan zonder gevaar meerdere keren worden toegepast. Het probleem waar jij voor staat is echter niet op te lossen met hyaluronidase.
      Hyacorp is een hyaluronzuur en alle fillers op basis van hyaluronzuur breken vanzelf af. Inmiddels is gebleken dat Hyacorp niet een gewoon hyaluronzuur is en een aantal problemen veroorzaakt zoals de verharding en zwelling waarover jij spreekt. Wat precies de oorzaak is, is onduidelijk. Dat wordt op dit moment onderzocht door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft inmiddels besloten om het product uit de handel te halen.

      Om een goed zicht te krijgen op de stand van zaken hierover raad ik je aan contact op te nemen met de NVCG.
      Ik begrijp dat je er voor je bruiloft heel mooi wilt uitzien. Toch zou ik je willen adviseren met de arts waar je de behandeling wilt laten uitvoeren uitvoering te bespreken wat wijsheid is.
      Aan je angst dat er nieuwe bobbels kunnen ontstaan kan niet zomaar voorbij worden gelopen, helemaal nu is gebleken dat Hyacorp ook op plaatsen waar het niet is ingespoten toch vehardingen te geven.
      Er moet goed overlegd worden met je wat de risico’s zijn.

      Houd het volgende voor ogen. Ook al is een fillerbehandeling perfect uitgevoerd, het gaat uiteindelijk altijd om het resultaat. Er zijn 3 mogelijkheden:
      – Het resultaat wordt beter
      – Het resultaat blijft hetzelfde
      – Het resultaat wordt slechter

      Bespreek die kansen met de arts door wie je de behandeling wilt laten uitvoeren. Je trouwdag is misschien wel de mooiste dag van je leven en de geliefde waarmee je die dag gaat delen heeft allang besloten dat je goed bent, precies zoals je bent.

      Ik wens je veel wijsheid en succes, dr. Helga van den Elzen

      • pinar 31/08/2014 at 23:27 #

        Goeden avond Dokter Helga van den Elzen,

        Bedankt voor snelle bericht en uitleg ..
        ik heb gelezen dat voornamelijk hyacorp H-1000 en hyacorp H-s ergere infectie zwelling complicaties heeft veroorzaakt,
        Bij mij is hyacorp-L toegediend,ik heb geen ontstekingen of pijn of opzwellingen ! enkel 2 heel klein vet bobbels links en 3 hele kleine vet bobbels rechts tussen slaap en oog hoeken ontstaan vrijwel snel na 2 maanden van injecteren van hyacorp facelift in 2012..
        de bobbels zie je ook niet echt als je naar mijn gezicht kijkt,enkel bij bepaalde velle verlichting en je voelt wel als erwten onder de huid zitten.

        Beste dokter Helga is het niet zo dat ook andere hyaluron zuur erkende merken zoals restylane of radiesse dat als niet op juiste wijze onder de huid ingespoten wordt dan vrij wel elke hyaluronzuur ook schade kan geven en BLIJVENDE BOBBELS over kan houden?

        dus als de cosmetische arts de hyaluronzuur niet goede wijze en goed onder dehuid ingespoten heeft ? dan kan dus soort vet bobbels ontstaan vervolgens hierdoor ingekapselde bobbels ontstaan? en dan wordt afbreken door de lichaam ook moeilijker zoals nu wat bij mij geval is.
        klopt het deze theorie ?
        ik probeer uit elkaar te halen of niet dat deze hyacorp-L hyaluron injectie door die cosmetische arts bij mij niet goede wijze is injecteerd en daarom die bobbels enkel op mijn slapen heb overgehouden?terwijl ik over mijn hele gezicht hyaluron-L heb gehad
        maar hoe weet ik deze verschil!
        komen deze bobbels door foute injecteer methode van behandelde arts of door hyacorp niet duigd ? als het aan de hyacorp-L zou liggen dan zou het ook op andere plekken van mijn gezicht moeten bobbels verhardingen vanaf 2012 tot nu wel ontstaan en dat heb ik niet..
        ik heb juvederm 3 vorig jaar als liquitface booster genomen en geen last van gehad,
        dit jaar wil ik weer liquit face booster nemen.
        ik wil restylane voor mijn kaaklijn en slapen nemen, is er verschil met restylane en juvederm 3 ??
        ik heb gemerkt dat hyaluronidase wel geholpen heeft maar de resultaat merkte ik na 1maand beter bobbels kleiner minder opvallender geworden..
        Geachte dokter Helga mijn excuses voor zo lange verhaal. eigenlijk is maar een vraag maar het uitleggen van verhaal is hele jop .
        ik hoop dat mijn vragen ook aan anderen steun kan geven.want ik heb hier hele goede informaties van anderen gelezen : )

        ontzettende dank voor verheldering van deze onderwerp

        ik wacht spannend op uw advies op mijn vraag ..

        ik ben nu aan het sparen om naar uw kliniek volgend jaar te komen.Lijkt me zo goed gevoel om door u als vertrouwde goede arts geholpen te worden ..
        vriendelijke groeten

        pinar

        • Helga van den Elzen 07/09/2014 at 16:42 #

          Beste Pinar,

          Of de verschillende vormen van Hyacorp ook een verschillende kans geven op complicaties is niet echt bekend. Elke filler kan complicaties geven, maar er is wel degelijk verschil tussen de producten. Op dit moment gaat men er vanuit dat elk hyaluronzuur eenzelfde risicoprofiel heeft, maar dat is nergens op gebaseerd, zoals het Hyacorp debacle duidelijk heeft gemaakt.

          Op dit moment is er slechts een handvol wetenschappelijke studies beschikbaar over de complicaties rondom hyaluronzuur en die laten inderdaad zien dat er altijd een kans bestaat op het ontwikkelen van een soort overgevoeligheid voor hyaluronzuur, waarbij er een inkapseling van het product ontstaat die voelt als harde bobbels. Het ontwikkelen van verhardingen na een fillerbehandeling is altijd een complicatie, ongeacht welk product er is ingespoten.
          De reden waarom wij kiezen voor de hyaluronzuren uit de Juvéderm en Restylane groep is het feit dat ze bewezen kunnen afbreken met hyaluronidase.

          Wat ik je wil aanraden is eerst een goed advies te vragen. Zet samen met je arts alles op een rij, de behandelingen die je gehad hebt, wat waar en hoeveel ingespoten is, waar en welke problemen je ondervond. Bepaal aan de hand daarvan wat wijsheid is. Zomaar een keer een filler laten inspuiten, ook al is het in een ‘vers’ gebied, lijkt me niet verstandig.

          Hopelijk helpt je dit weer een stapje verder.

          Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

          • pinar 10/09/2014 at 00:36 #

            Geachte dr. Helga van den Elzen

            Ontzettende dank voor uw belangstelling en tijd voor al deze informatie .

            ik hoop dat Hyacorp L uit mijn huid te krijgen is We kunnen niets anders doen dan wachten voor dat er oplossingen snel gevonden worden door artsen en medici gezondheidzorg ..niet enkel bijmij maar zoveel andere slachtoffers die hiermee ergere complicaties opgelopen zijn hopelijk snel goede nieuws te krijgen ..

            vriendelijk groeten
            Pinar

  79. Naima 28/08/2014 at 14:13 #

    Hallo Doktor Helga,

    Ik heb een dag geleden botox in mijn kin laten spuiten,
    Dit omdat ik een overbeet heb waardoor mijn kin iets naar voren staat.

    Op zich is dit niet erg storend of opvallend geweest.

    De behandelende arts raade mij aan een klein beetje botox in de kin.

    nu een dag na de inspuiting is de plek rondom mijn kin en mondhoeken (deze zijn 5 maanden geleden met fillers gedaan) een beetje een getrokken gevoel net of er wat spanning in mijn kin en mondhoeken.

    Hoe lang duurt het voordat ik het resultaat zie en waarom zijn mijn mondhoeken ook gevoelig want hier is niks aan gedaan.

    En hoe lang moet ik voorzichtig zijn dat de botox zich kan verspreiden.

    Heb al deze vragen gesteld aan de arts maar die doet er wat luchtig over eb vind dat ik alleen niet moet wrijven.

    Op internet lees ik toch andere dingen.

    Graag u antwoord hierop.

    Alvast bedankt!!!

    • Helga van den Elzen 02/09/2014 at 01:54 #

      Beste Naima,

      Dankjewel voor je vraag. Een prikje Botox in de kin is vooral zinvol als je een terugwijkende kin hebt. Het ontspant de mentalis spier, waardoor de kin iets meer projectie naar voren krijgt. Als je kin al een beetje naar voren staat, dan is het de vraag wat het effect van Botox moet zijn.

      Dat je spanning voelt is volkomen normaal; de balans tussen de spieren (en rondom je mond heb je veel spieren) een beetje anders wordt. Dat gevoel verdwijnt meestal na een paar dagen tot een of twee weken.

      Het resultaat zie je na 6 tot 10 dagen, maar het is mij niet geheel duidelijk welk resultaat jij zou moeten zien.
      Over het verspreiden van de Botox hoef je je niet zo veel zorgen te maken, mits het het goed is ingespoten.

      Ik hoop dat mijn antwoorden je een beetje helpen.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  80. Naima 02/09/2014 at 20:44 #

    Beste Helga,

    Bedankt voor je antwoord,

    Het is de bedoeling van de botox in mijn kind dat mijn kin ontspant. hierdoor zal je kin een wat egaler en relaxer dus wat jeugdiger uitstraling moeten geven.

    Als ik heel eerlijk ben zie ik na dag 7 nog niks!!

    Met vriendelijke groet,

    Naima,

    • Helga van den Elzen 07/09/2014 at 16:33 #

      Beste Naima,

      Op je kin kun je door de kinspier (mentalis) die vastzit aan je bot en je huid soms een ‘sinaasappelhuid’ ontwikkelen. Door de spier met botox te ontspannen wordt de huid weer mooi strak en egaal. Klik hier voor wat voorbeelden (foto 2 en 5).
      Je ziet het effect vooral in je mimiek als je praat. Soms is het moeilijk het resultaat zelf te zien omdat het effect geleidelijk (in een aantal dagen) ontstaat.
      Ik neem aan dat de arts voorfoto’s van je heeft gemaakt, zodat je bij je controle afpspraak nieuwe foto’s kunt maken en die met elkaar kunt vergelijken. Dan kun je het verschil perfect zien.

      Succes, dr. Helga van den Elzen

  81. Naima 08/09/2014 at 00:52 #

    Beste Helga.

    Je antwoorden zijn helder duidelijk en eerlijk.

    Top site met een Top arts.

    Bedankt namens ons allemaal!!!!!

  82. Wendy 10/09/2014 at 17:03 #

    Beste Helga,

    Ik heb zojuist een liquid facelift met Radiesse laten doen. Ik zie er niet uit. De jukbeenderen steken enorm naar voren en liggen echt op het gezicht met bijna een centimeter verschil met de rest van het gezicht. Teveel ingespoten naar mijn idee en teveel op 1 plaats en niet mooi aflopend. De assistente adviseerde mij om het gebied te masseren, dat zou de 1e 2 dagen nog effect hebben. Graag je advies.

    Heel erg bedankt,

    Wendy

  83. anja vaanhollt 27/09/2014 at 10:18 #

    Beste Helga,

    Mijn zoon heeft 3 weken geleden een fillerbehandeling gehad in zijn neus omdat hij wat scheef stond.
    Tijdens de behandeling werd hij helemaal niet goed! Nu heeft hij elke keer een hele rode neus die erg brand! Maar het ergste heeft hij sinds de behandeling een licht gevoel in zijn hoofd! Hij voelt zich erg naar! Nu kan hij het er weer uit laten halen maar hij is bang voor een allergische reactie, en dat er deuken in zijn neus komen.ik maak me erg zorgen om hem!
    Kunt u advies geven, want de arts zei dat de duizeligheid daar niet vankon komen. Erg vreemd omdat die klachten gelijk begonnen tijdens de behandeling.heeft u dat ooit eerder gehoor
    d, of gezien? Groet, Anja

    • Helga van den Elzen 30/09/2014 at 08:28 #

      Beste Anja,

      Als ik het goed begrijp maak je je zorgen om de naeffecten van de behandeling in de vorm van de duizeligheid, de roodheid van de neus en het branderige gevoel. Het kan goed zijn dat deze effecten met de behandeling te maken hebben en ik denk dat het wijsheid is een afspraak te maken bij de behandelend arts, zodat hij je zoon kan zien.

      De arts kan dan allereerst kijken of het genezingsproces normaal verloopt en dat hangt onder andere af van de filler die gebruikt is. Het is heel normaal dat je roodheid, branderigheid en zwelling na een fillerbehandeling ervaart, maar deze verschijnselen moeten wel overgaan.

      De duizeligheid, het lichte gevoel en het naar voelen hoeft niet direct met de fillerbehaneling te maken hebben, maar kan wel een naeffect van de behandeling zijn. Zeker als hij er erg tegenop zag, nog jong is en dit zijn eerste behandeling is en tijdens de behandeling niet goed werd.

      Kortom: maak snel een afspraak bij de behandelend arts, laat de neus onderzoeken en bespreek rustig wat er precies aan de hand is.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

  84. anja vaanhollt 06/10/2014 at 18:07 #

    Beste Helga,

    Dank u wel voor uw antwoord! Mijn zoon heeft telefonisch contact gehad met de arts, hij zei dat hij hyaluronzuur stylage xl had ingespoten. Sinds die dag is hij erg duizelig, kan niet meer goed functioneren en al een paar maal flauw gevallen. Mijn zoon vraagt zich af als hij dat eruit laat halen, er wel alles uit gaat. Hij wil niet meer naar deze arts toe, weinig vertrouwen op een goede afloop! Als je het laat zitten worden de klachten dan minder, of is dat gevaarlijk ? Het zit er nu 4 weken in, en hij zegt dat de klachten alleen maar erger worden!
    Hij weet niet wat hij moet doen, terwijl hij wel tevreden over zijn neus is.
    Deze arts heeft geen echoapparaat, dus dan kan best zijn dat er dan wat achterblijft als hij het eruit laat halen en dan de klachten niet weggaan.
    Heel hartelijk bedankt voor uw aandacht, dit is voor hem een moeilijke beslissing, misschien dat u hem kan adviseren?

    Met vriendelijke groet, Anja

    • Helga van den Elzen 06/10/2014 at 19:07 #

      Beste Anja,

      Ik denk dat het zinvol is de filler die in de huid zit eerst goed in beeld te krijgen. Het helpt als je op een plek bent waar eventuele verdere diagnostiek kan worden gedaan. Als de arts die jou heeft behandeld dit niet zelf kan doen of voor je wil regelen, dan kun je altijd een afspraak maken met de polikliniek Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam (vraag naar het speciale injectablespreekuur). Het telefoonnummer is 010 70 4 01 10. Het is belangrijk dat jouw zoon eerst grondig wordt onderzocht. Daar maken ze ook een echo van het behandelde gebied, zodat ze exact weten waar filler zich in de huid bevindt (en of de filler juist is ingespoten). Met die gegevens kan de arts helder uitleggen wat de mogelijkheden zijn en wat wijsheid is.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

      • anja vaanhollt 09/10/2014 at 08:52 #

        Beste Helga,

        Hartelijk bedankt voor uw antwoord, daar kan hij wat mee!
        We hopen dat hij gauw van de klachten af is!

        Vriendelijke groetjes, Anja

  85. Peter 07/10/2014 at 18:14 #

    Beste Helga,

    6 weken geleden heb ik mijn frons en kraaiepootjes laten behandelen met Botox.
    Een week later kreeg ik steeds meer last van rimples en lijntjes onder mijn ogen. (vocht) Ik heb toen een foto gestuurd met de vraag of dit normaal was (nooit eerder meegemaakt en redelijk wat behandeling daarvoor gehad).

    De arts zei dat dit kwam doordat de spier onder de oog waarschjnlijk minder goed vocht afdrijft door de behandeling omdat de botox erg goed had gepakt. Hij vond het vervelend maar kon er niets aan doen. Dat gebeurt inderdaad wel eens. ‘Even geduld en dan trekt deze complicatie vanzelf weer weg’. Nu 7 weken later nog steeds bijna geen verbetering. Arts zegt nog steeds dat ik geduld moet hebben.
    Klopt het wat de betreffende arts zegt?

    Alvast dank voor je antwoord.
    Peter.

    • Helga van den Elzen 20/10/2014 at 12:35 #

      Beste Peter,

      De oogspier is een grote ronde spier die helemaal rondom je oog loopt. De oogspier trekt samen in twee richtingen: naar de buitenkant van de oogspier (dat zijn de ‘kraaienpootjes’ die je ziet als je die spier aanspant) en naar de binnenhoek van de oogspier (dat wat je aanspant als je in de zon kijkt).

      Bij het behandelen van kraaienpootjes met botox wordt slechts een gedeelte van die spier ‘stilgelegd’. Het kan zijn dat een ander deel van de oogspier dan juist wat harder gaat werken. Mogelijk is dit wat er nu bij jou gebeurt. De andere mogelijkheid is dat door de botox-injectie er zoveel ontspanning van de oogspier is ontstaan, dat ook de werking naar de binnenhoek volledig is ontspannen. En daar is het mooier als de spier een beetje aangespannen blijft. Te veel ontspanning naar de binnenhoek is niet goed want dan verdwijnt daar de stevigheid die we nou net nodig hebben (en dat geeft ook net iets minder rimpeltjes direct onder je ogen).

      Als je je zorgen maakt, adviseer ik altijd (nogmaals) contact op te nemen met de arts die jou heeft behandeld. Je hebt recht op een deskundig en eerlijk antwoord.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  86. Rosa 16/10/2014 at 07:31 #

    Beste dr. Helga,

    U geeft aan een echo apparaat te hebben ter opsporing van fillers.
    Ik ben overvuld aan een oog met hyaluronzuur. Als dit een lichaamseigen stof is, hoe maakt het apparaat dan een onderscheid tussen ingespoten HA en lichaamseigen HA?
    Is het mogelijk een klein laagje filler te verwijderen? Ik heb aan een oog een randje teveel waardoor het lijkt of mijn wal uitgezakt is.
    Door onkunde van een niet geregistreerd ‘arts’ is mijn leven al weken een nachtmerrie.

    Rosa

    • Helga van den Elzen 17/10/2014 at 17:01 #

      Beste Rosa,

      Wat een goede vraag. Het hyaluronzuur dat we inspuiten ziet er onder echobegeleiding anders uit dan je eigen huid die eigen hyaluronzuur bevat. De ingespoten filler ziet er namelijk zwart uit op de echo en je eigen huid geeft een grijs beeld (een beetje zoals vruchtwater tijdens een zwangerschap). Hierdoor kun je kleine hoeveelheden en kleine randjes vaak heel goed zien. En als je het op de echo kunt zien dan is het ook nauwkeurig te verwijderen door het ‘overvulde’ gebied zeer gericht in te spuiten met hyaluronidase.

      Ik hoop dat dit antwoord je verder helpt.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  87. Mary 18/10/2014 at 23:52 #

    Beste Helga,

    Ik heb vandaag mijn neuslippenplooi weg laten opvullen met juvederm ultra.

    Mijn vraag ik heb een donkere huid en aan een kant is er een donkere streep ontstaan.

    Trekt dit nog weg?

    Ben natuurlijk bang voor hyperpigmentatie.

    De arts heeft wel gewoon geprikt dus niet met een canule.

    graag hierop u antwoord.

    Maak mij zorgen want dit ziet er niet mooi uit.

    bvb dank,

    Mary

    • Helga van den Elzen 20/10/2014 at 10:54 #

      Beste Mary,

      Ook een donkere huid kun je prima met fillers behandelen. Wanneer de filler Juvéderm deskundig wordt aangebracht, ontstaat er geen hyperpigmentatie. Het is het meest waarschijnlijk dat er na het prikken een blauwe plek is ontstaan die je ziet, want hyperpigmentatie ontstaat nooit meteen na het prikken.
      Heb je je zorg besproken met de arts die je behandeld heeft? Het is het beste toch even contact met hem/haar op te nemen en je zorgen te uiten. De arts weet het beste hoe er geprikt is. Overigens maakt het voor hyperpigmentatie niet uit of er is geprikt met een canule of een gewoon naaldje.

      Ik hoop dat dit antwoord je een beetje helpt.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  88. do 22/10/2014 at 15:04 #

    Beste helga,

    Ik heb gister mijn lippen laten opvullen met juvederm.
    Toen ik vanmorgen wakker werd schrok ik me rot, mijn lippen waren mega!
    In de loop van de dag is het aan de linkerkant van mijn bovenlip helemaal weg getrokken, en lijkt het wel of er niks meer in zit. Maar aan de rechterkant zit een enorme bal. En is ook super dik. Kan het zijn dat alles naar 1 kant is verschoven?
    En komt dit nog goed?

    Grt do

    • Helga van den Elzen 27/10/2014 at 15:25 #

      Beste Do,

      Wat vervelend dat je zo bent geschrokken van je lippen na de fillerbehandeling. Het is eigenlijk heel normaal dat je lippen na een inspuiting zwellen. Denk maar eens wat er gebeurt als je per ongeluk op je lip bijt, dan wordt je lip ook rood en zwelt dan behoorlijk. Dat je lip de volgende ochtend echt dik is, is ook normaal. Omdat je ‘s nachts plat ligt verdeelt het vocht zich over je hele lichaam (dus ook je hoofd). Het afzwakken van de zwelling in de loop van de dag is ook normaal. Het hyaluronzuur zit dan nog in je lippen, maar de zwelling neemt af. De bal aan de andere kant van je lip, is waarschijnlijk een blauwe plek. Het kan soms wel twee dagen duren eer je een blauwe verkleuring ziet.
      Maak je je veel zorgen, bel dan altijd je behandelend arts en stuur een foto van je lippen, zodat hij of zij je uitleg kan gegeven of je kan laten langskomen voor nader onderzoek.

      Ik wens je veel succes en ik hoop dat je snel het resultaat ziet waar je op hoopte.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  89. Lies 27/10/2014 at 14:27 #

    Beste Helga,

    Met veel interesse lees ik over uw expertise. Ik ben onder de indruk. Ik woon helaas in België en ken hier geen enkele dokter die in deze materie voldoende ingewerkt en ervaren is. Heeft u toevallig een arts in België opgeleid die u mij kunt aanbevelen ?
    Alvast bedankt voor uw antwoord !
    Groeten,
    Lies

    • Helga van den Elzen 28/10/2014 at 12:45 #

      Beste Lies,

      Ik denk dat de beste optie is dokter K. de Boulle in Aalst (Leopoldlaan 43, 9300), telefoon +32 53 78 18 99.
      Hij is een vooraanstaande Belgische dermatoloog, is zeer ervaren en een van de beste artsen op het gebied van fillerbehandelingen.

      Hartelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  90. Karen 09/11/2014 at 14:06 #

    Beste Helga,

    Ik lees met veel interesse alle vragen en antwoorden hier en hoop zoveel mogelijk wijzer te worden. Ik heb altijd heel erg veel gesport in mijn leen en nog steeds en zie daar steeds meer de nadelige gevolgen van in mijn gezicht. Ik word op dit moment sinds een maand in zuid frankrijk door een estetish arts behandeld met hyaluroniczuur. Ik heb nu twee behandelingen gehad en ben echt niet blij. Hij vind dat we het beetje bij beetje moeten doen en dat ben ik wel met hem eens. Ik ben erg aan mijn gezicht gehecht en vind mijn gezicht mooi en aantrekkelijk en wil absoluut niet dat ik mijn looks verlies en heel erg grote veranderingen aan mijn gezicht trek ik ook niet en wil ik echt kosten wat kost voorkomen. Ik wilde mij behandelen met hyaruloniczuur in de hoop door middel van wat volume te herstellen wat depressies in mijn gezicht te kunnen laten verdwijnen en mijn looks van de afgelopen tien jaar iets langer te kunnen bewaren. Ik ben net 43. Ik baal, want ik ben door de behandeling de mooie symetrie kwijt die ik tot voor een paar dagen geleden nog in mijn gezicht had. Mijn arts denkt dat ik aan één kant meer nodig heb dan de andere kant en heeft dus in één kant meer gespoten dan de andere. Hij spuit terwijl ik met mijn gezicht stil rechtop zit. Ik begrijp niet waarom hij niet goed heeft gekeken hoe mijn gezicht eruitziet wanneer ik lach en glimlach. Pas nadat hij mij aan één kan meer gedaan heeft dan aan de andere kant besef ik pas hoe heel erg belangrijk het voor mij is dat ik mijn natuurlijke symetrie behoud. Ik baal echt dat hij niet aan beide kanten precies dezelfde hoeveelheid heeft ingespoten op precies dezelfde manier. Hij heeft ook met een beetje resterend produkt goed bedoelt de neus lippenlijn gevuld. Ik baal dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest en dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest en dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest. Ik kan wel huilen als ik nu mijn gezicht zie met die rare bolle wang waarvan de één hoger zit lijkt het wel dan de andere. Voor een ander zal het wel helemaal geen groot verschil zijn, maar voor mij voelt het vreselijk lelijk vergeleken met de looks die ik had. Helga denk jij dat het moeilijk zal worden voor hem mijn natuurlijke symetrie terug in mijn gezicht te krijgen? Het is volgens mij niet echt een heel slechte arts. Ik denk wel dat jij veel beter bent en dat jij veel beter je best doet een gezicht heel goed te analiseren. Weetje, als ik niet lach valt het nog mee. Maar ik heb juist een mooie lach en lach zo heel erg graag zonder daarbij na te hoeven denken. Al mijn trekken zijn echt scheef en ongelijk vergeleken met paar dagen geleden. Mijn neus lippen lijn loopt ook niet meer mooi, beide kanten niet. Het is een lijn met schokjes zeg maar. Raar gezicht, alles behalve natuurlijk. Ik wil mijn mooie ronde wangen terug van wanneer ik glimlach en mijn sexy kuiltje wat ik had wanneer ik stout lachte. Kun je mij alsjeblieft raad geven? Ik heb aan de kant waar ik vind dat te veel is gespoten nu best een flinke blauwe plek zitten. De dokter heeft me dit verteld dat daar waarschijnlijk een blauwe plek zou gaan komen, die trekt wel weg denk ik. Het is nu twee dagen geleden de behandeling, alles is natuurlijk ook een beetje opgezet. Helga, denk jij dat het makkelijk is mijn symetrie weer in mijn gezicht terug te krijgen zonder mijn wangen verder te moeten opblazen? Ik wil nooit van die rare Heather Lochlear wangen krijgen. Denk jij dat het mogelijk is met dat spul dat het hyaluroniczuur oplost het weer zo bij te werken valt zodat het eindresultaat wel mooi wordt? Ik wil niet meteen spijt hebben van de liquid facelift waar ik aan begonnen ben, maar ik ben wel bang. Ik verdien mijn geld met mijn gezicht en het feit dat ik me lekker en gelukkig voel, zonder mijn looks en mijn gelukkige gevoel ben ik meteen mijn inkomsten kwijt. Ik ken mijn gezicht echt door en door en houd heel veel van mijn gezicht, daarom wil ik het graag nog zo lang mogelijk houden zoals het afgelopen jaren was. Hoe moet ik met mijn arts praten zoadat hij mij begrijpt en wij samen hetzelfde resultaat nastreven? Ik vind dat echt zo moeilijk. Ik hop zo dat je een beetje wijs uit mijn woorden kunt worden en raad voor mij hebt. Alvast heel erg bedankt.

    Hartelijke groet,

    Karen

    • Helga van den Elzen 10/11/2014 at 19:15 #

      Beste Karen,

      Ik geef je toch een antwoord op je uitgebreide verhaal. Het maakt duidelijk dat injectable artsen niet vanuit een algemeen schoonheidsideaal naar een gezicht moeten kijken, maar dat ze met een cliënt een persoonlijk behandelplan opstellen. Het is cruciaal anatomische kennis van het gezicht te hebben en met name van de onderliggende structuren van het statische gezicht. Ook is het belangrijk dat de arts de typische dynamiek van jouw gezicht analyseert, want hoe je lacht en praat is bij iedereen net een beetje anders. Jij bent uniek en dat wil je ook blijven.

      Wat ik ook een beetje mis in je verhaal is het tweerichtingsverkeer tussen jou en je arts. Het lijkt wel of hij/zij nergens echt met jou over heeft overlegd als het gaat om de te nemen stappen, jouw wensen en verwachtingen en het resultaat dat je mag verwachten.

      Een van de meest belangrijke stappen in een behandeling is het consult. Hierin krijg je advies van de arts. Dit advies moet gebaseerd zijn op jouw wensen en vooral jouw verwachtingen ten aanzien van het resultaat. En hier ligt meestal de grootste uitdaging. Daarom vraag ik altijd: “wat wil je zien als je ‘s ochtends in de spiegel kijkt, waar word je blij van?” Dat is echt een andere vraag dan: “wat stoort je of wat wil je weg hebben”.

      Daarnaast kan ik je hopelijk een beetje geruststellen: de eerste paar dagen na een injectablebehandeling is er altijd wat zwelling en de blauwe plekjes die je hebt verdwijnen vanzelf. Het zijn de effecten van het prikken die je ziet. Na 4 weken kun je het daadwerkelijke resultaat van de behandeling pas echt beoordelen.

      Veel succes, dr. Helga van den Elzen

  91. Karen 09/11/2014 at 15:02 #

    Ik zie net dat Diana Keerens met hetzelfde verhaal zit als ik. Mijn mail is dus eigenlijk wel beantwoord. Toch bedankt. Deze site en blog bevat geweldig veel info waar ik veel aan heb. Karen

  92. Rachel 10/11/2014 at 20:02 #

    Hallo Dr. Helga,

    Ik heb 3 jaar terug een filler laten doen in mijn borsten gebasseerd op een hyaluroniczuur was mij verteld bij die kliniek. Nu heb ik een mammografie laten maken omdat ik bultjes voelde in mijn borsten. Nu was de man een beetje boos omdat hij de mammografie niet kon maken en vroeg aan mij of ik ooit een filler heb laten zetten. Hoe kan het dat ik die bultjes nog heb in mijn borst. Blijkbaar zijn deze niet afgebroken. Blijkbaar zag de arts dat het geen kanker was maar een filler. Hij kon dus niks voor mij doen……da’s balen !! Kan het zijn dat ze per ongeluk een permanente filler gedaan hebben of dat het lichaam het niet heeft afgebroken na 3 jaar. Het was in mijn thuisland in latijns amerika waar ze dat gedaan hebben. Mede is dit onder dwang gebeurd van mijn ex man.
    Nu ben ik wel radeloos en weet niet wat te doen om deze eruit te krijgen zodat mijn borsten weer goed zijn. Misschien was een borstprothese beter geweest. Doet een behandeling om het eruit te krijgen zeer !!!!

    Met vriendelijke groeten,

    Rachel

    • Helga van den Elzen 12/11/2014 at 17:11 #

      Beste Rachel,

      Een aantal jaren geleden werd er inderdaad hyaluronzuur gebruikt voor het opvullen van borsten. Allereerst is het belangrijk te achterhalen welk hyaluronzuur er bij jou is ingespoten.
      Het hyaluronzuur dat in Nederland het meest voor het opvullen van borsten gebruikt werd is Restylane Macrolane; mogelijk heb je dit gehad. Het is een afbreekbaar hyaluronzuur. Het afbreken gaat langzaam en kan soms langer duren dan de fabrikant aangeeft. Zodra je weet welk hyaluronzuur er precies is gebruikt kun je eventueel in samenspraak met de fabrikant (in het geval van Restylane is dit de firma Galderma) onderzoeken of het resterende hyaluronzuur moet worden verwijderd en welke arts zij hiervoor adviseren.

      Ik hoop dat dit je verder helpt.

      Vriendelijke groet, dr. Helga van den Elzen

  93. Nora 05/12/2014 at 08:31 #

    Dag Helga,

    Bij mij is voor de derde keer een filler gebruikt om mijn neus/monopoloïde te behandelen
    De laatste keer heb ik dat laten doen,op aanraden van een vriendin,bij Avichi in Amsterdam
    De arts was erg jong en de procedures liepen niet zoals “normaal” Hij naam bevoordeeld geen
    foto’s en vroeg niet naar mijn medische geschiedenis.Ik heb SLE en ben vorige week weer op
    controle geweest bij mijn reumatoloog,deze belde mij na dat hij de bloed uitslagen had gekregen,met de mededeling dat ik omhoog moet met mijn medicijnen omdat de CK waarden op 5000 staat.ik vraag mij af of deze waarde iets te maken heeft met de fillers? Ik ben wel wat vermoeid maar heb geen spierpijn of ernstig kracht verlies.
    Hoop dat jij hier een antwoord op hebt,heb namelijk geen zin omdat met de reumatoloog te bespreken.

    Met vriendelijke groet

Leave a Reply