De enige anti-rimpelcrème is een goede zonnebrandcrème

14 jun

Klik op afbeelding voor vergroting

Nu het zomer is en er nog steeds mensen zijn die denken, dat je bruin moet worden op vakantie, hier een afschrikwekkend voorbeeld van wat de zon met je huid doet. Deze meneer is het ultieme bewijs van het belang van een goede bescherming tegen de zon. Kijk eens goed naar de verschillende gezichtshelften. Meneer is 30 jaar lang vrachtwagenchauffeur geweest. De eerste 15 jaar was er nog niets te zien geweest, maar toen verschenen opeens de eerste bobbels in zijn gezicht. Photo-aging wordt dit verschijnsel genoemd. Je ziet het niet meteen, het is een sluimerende aandoening, veroorzaakt door herhaaldelijk en langdurig blootstellen aan de zon. De grootste boosdoener is UVA-straling (A van Aging), die ook door het raam heen schade toebrengt. UVA-stralen dringen dieper in de huid door dan UVB-stralen. UVB veroorzaakt zonnebrand (B van Burning). Daarom is UVA gevaarlijker: je merkt het minder, maar deze straling brengt wel enorme schade aan, met name aan het collageen en de elasticiteit van de huid.

Voorkomen is beter
Jaar in jaar uit zeg ik het in mijn praktijk: voorkomen is beter dan genezen. Dit zijn mijn adviezen:

  • Bescherm je huid altijd goed, 365 dagen per jaar. Gebruik ’s zomers altijd een zonnebrandcrème met factor 15 of 30. Gebruik ook ’s winters een dagcrème en/of een foundation met een SPF van minimaal 15).
  • Check of je zonnebrandcrèmes beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
  • Gebruik zonnebrandcrèmes met veilige filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide en altijd zonder parfum (parfum kan huidveroudering en pigmentvlekken veroorzaken).
  • Vertrouw niet op waterproof. Als jij een kwartier in het water ligt is die waterproof er echt wel van af. Ga maar eens onder de douche staan en doe de test.
  • Smeer je regelmatig met zonnebrandcreme in als je in de zon zit. En smeer niet te zuinig.
  •  Zonneproducten van een jaar geleden kun je maar beter weggooien. Hoe langer ze liggen, hoe minder goed ze werken.
  • Vermijd de zon tussen 12 en 3 uur ’s middags en zoek wat meer de schaduw op.
  • Ben je een wandelaar of fietser? Draag altijd een hoedje of een petje om je gezicht te beschermen. Kijk ook uit met blote armen en schouders. Ook de huid van je decolleté is erg kwetsbaar. Ik heb in mijn praktijk menig gerimpeld decolleté gezien. Oorzaak: zon!
Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply