Wat ze zien is wat je bent

31 aug

Een van de meest voorkomende problemen van cliënten in mijn praktijk is, dat mensen zich anders voelen dan anderen vinden dat ze zijn. ‘Wat kijk je chagrijnig’ terwijl je dat helemaal niet bent, bijvoorbeeld. En dan nog doorzeuren:”Maar je kijkt echt vreselijk nors.”
Iets dergelijks maakte ik onlangs zelf mee.
Er moesten nieuwe foto’s worden gemaakt voor de website. Nou ben ik niet zo’n held in me laten fotograferen, ik had het niet voor niks 8 jaar uitgesteld, maar goed, wat moet dat moet.
Er wordt een hele middag voor uitgetrokken. De make-up wordt verzorgd door een visagiste, terwijl de fotograaf intussen zijn apparatuur opstelt. De visagiste was in de gelukkige omstandigheid dat ze modellen als Doutzen Kroes deed. Tsja. Dat een Doutzen weinig make-up nodig heeft, snap ik, maar bij mij…?
Ik was niet erg blij met het resultaat. Door de bleke belichting en de minimale make-up kwam ik niet over zoals ik dat zou willen. “Wat ben je onzeker op die foto’s,” vond een vriendin. Ik onzeker? Helemaal niet. Ik was niet onzeker en ik ben niet onzeker, maar die vriendin vond van wel en bleef doorvragen: “Vond je de fotograaf niet aardig? Was je ongesteld?” Tsjongejonge, ik kon wel uit mijn vel springen. “Nee, luister nou, ik was echt niet onzeker, je kent me toch?” Die vriendin kent me al jaren, interpreteert de foto als onzeker en blijft daaraan vasthouden. Wat zij op die foto zag, dat was ik.
We hebben nog maar een nieuwe fotosessie gedaan en met een resultaat waar ik tevreden over ben. “Op die nieuwe foto’s zit je veel beter in je vel.” Ik kon het wel uitkrijsen: “Neehee, ik voelde me hetzelfde, ik líjk alleen anders.
Het was voor mij een goede ervaring om te zien wat er gebeurt als mensen je uiterlijk interpreteren als iets wat je niet bent. Nu begrijp ik mijn cliënten nog beter.

Deel dit artikel:

2 Responses to “Wat ze zien is wat je bent”

  1. Mabel Amber 17/10/2012 at 10:52 #

    Kritiek bestaat in allerlei vormen, variërend van nuchtere constateringen (meestal ok) tot het type van de onderhuidse suggestie die doorgaans voortkomt uit het projecteren van de eigen problemen op de ander. Speelt met name onder vrouwen. Ook het element jaloezie spreekt een woordje mee… Mijn eigen advies luidt: kijk goed in de spiegel en de foto en laat je eigen ogen en je eigen gezonde verstand de beoordeling maken.

    Hartelijke groet,

    Mabel Amber alias Aimée

  2. Mabel Amber 17/10/2012 at 11:09 #

    O, was ik nog vergeten te zeggen: met andere woorden, wat ze zien is wat ZIJ zijn….

Leave a Reply