‘Alles van waarde is weerloos’

20 sep

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

‘Zie je dat? Ze heeft iets raars laten doen aan haar gezicht.’ Samen met een vriendin zit ik naar een televisieserie te kijken met Glenn Close in de hoofdrol.
Ik zwijg wijselijk maar het woordje ‘raar’ begrijp ik niet. Glenn Close is de zestig inmiddels ruim is gepasseerd en ziet er fantastisch uit. Niet onnatuurlijk strakgetrokken. Waarom mijn vriendin zegt dat ‘ze iets raars’ heeft laten doen, begrijp ik niet. Misschien ziet ze er beter uit dan dat we verwachten voor iemand van haar leeftijd. En ja, ik denk wel dat ze aan ‘intensieve huidverzorging’ doet. Zo noem ik het. Intensieve huidverzorging. Want met een pot crème kom ik er niet meer. Er is zwaarder geschut voor nodig to be the best I can be. En dat is wat ik wil. Ik wil er niet uitzien als een jong hertje, ik moet er niet aan denken.Al is het alleen maar omdat het de verkeerde mannen aantrekt. Iedereen mag zien dat ik een intensief, interessant, boeiend leven heb gehad. Maar we hoeven het niet te overdrijven. Alles met mate. Als ik iets geleerd heb in het leven is dat de middenweg zo slecht niet is. En dat gaat ook op voor de ‘intensieve huidverzorging’ zoals ik die bij Dr. Helga van Elzen laat doen. Maar is dat raar? Ik laat ook mijn kiezen vullen als de gaten erin vallen en dat vinden we heel normaal. Alles wat ouder wordt is aan verval onderhevig, zo is het leven, dat is de natuur. Als er een deuk in mijn auto zit, laat ik hem repareren en overspuiten. Mijn huis laat ik om de zoveel jaar opnieuw schilderen, scheuren worden gepleisterd, de muren opnieuw gestuukt. Waarom zou het onderhoud dat ik op mijn gezicht loslaat dan raar zijn? Alles van waarde is weerloos. Dat geldt ook voor mijn gezicht. Mijn gezicht is van waarde. Niet alleen omdat het nauw verbonden is met mijn werk, het is ook waarmee ik de wereld laat zien wie ik ben. En ik wil de mooiste versie van mezelf zijn. Helga helpt me daarbij.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply