Uit het nieuws: rimpelvuller wegens complicaties uit de handel

18 okt

Op Nu.nl staat het bericht dat de filler Hyacorp voorlopig uit de handel is gehaald, omdat deze complicaties kan veroorzaken. Denk aan zwellingen en verhardingen in het behandelde én zelfs in het niet-behandelde gebied.

Hyacorp is een hyaluronzuur en alle fillers op basis van hyaluronzuur breken vanzelf af. Dat zou dit middel ook moeten doen, maar toch kan er bij het afbreken iets misgaan. Wat precies de oorzaak is, is onduidelijk. Dat wordt op dit moment onderzocht door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG). In overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de leverancier, Dalton Medicare, woensdag besloten om voorlopig het middel uit de handel te halen.

Ter geruststelling: ik gebruik geen Hyacorp, maar beperk me tot twee fillers, op basis van een hyaluronzuur waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze 100% afbreekbaar zijn en dus veilig. Wat dit bericht wel weer heel duidelijk maakt en waar ik al jaren voor pleit, is dat er zeer zorgvuldig met fillers moet worden omgesprongen en dat alle middelen heel goed getest moeten worden voor ze in de klinieken kunnen worden gebruikt. Het is van groot belang dat er grondig wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar cosmetische behandelingen. Om mijn woorden kracht bij te zetten en de daad bij het woord te voegen heb ik onlangs zelf een stichting opgericht, de SWOET, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Esthetic Treatments. Graag hou ik je via deze blog op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply