Wat te doen tegen wallen en donkere kringen onder de ogen?

29 okt

Een vermoeide indruk door donkere kringen onder de ogen

Donkere kringen onder de ogen geven een vermoeide indruk
Het komt zelden voor dat mijn cliënten vragen: “Maak me mooi.” Wat de meesten willen, is er goed uitzien voor hun leeftijd, fris en vitaal overkomen. Een vermoeide uitstraling is niet prettig bij je sociale contacten (“Wat zie jij er moe uit, slaap je wel goed?”) maar kan ook storend zijn voor je carrière. Als je er moe uitziet, helpt dat je niet bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.

De juiste diagnose is essentieel
Een vermoeide uitstraling wordt vaak veroorzaakt door donkere kringen en wallen onder de ogen. Gelukkig zijn er eenvoudige behandelingen die het probleem kunnen verhelpen. Voor een optimale behandeling is de juiste diagnose essentieel. Wat dat betreft werkt het bij cosmetische behandelingen hetzelfde als bij de reguliere arts: als je de oorzaak van de klacht weet, kun je de beste behandeling geven.

Blauwe doorschijn of hyperpigmentatie
De oorzaak kan verschillend zijn. Omdat de huid van de onderoogleden heel dun is en het oogspiertje direct onder de huid ligt, worden de oppervlakkige vaatjes die in de spier lopen zichtbaar. Dan krijg je als het ware een blauwe doorschijn. Een andere oorzaak is hyperpigmentatie, ofwel te veel pigment in de huid van de onderoogleden. De medische term hiervoor is melanocytosis.

Donkere wallen door hyperpigmentatie

Donkere kringen onder de ogen

Je ziet dit vaker bij mensen met een wat donkerder huidtype. Beide types van donkere kringen kunnen bij jonge en oude mensen voorkomen. Maar bij jonge mensen valt het sneller op, omdat de rest van het gezicht nog gaaf is.
Bij hyperpigmentatie en blauwe doorschijn is de beste optie smeren met tretenoine crème of vitamine A crème. Hiermee wordt de de huidexfoliatie (celvernieuwing) bevorderd. Daardoor kan hyperpigmentatie minder heftig worden. Deze zalf kun je alleen op recept krijgen. Om kans op bijwerkingen te verminderen zijn goede instructies van je behandelaar nodig. Het andere product wat de huid lichter van kleur maakt is hydrochinon. Hydrochinon remt de melanine-synthese in de melanocyten, de pigmentcellen van de huid. Dat geeft blekende effect op de lokale hyperpigmentatie van de huid. Deze zalf is ook alleen op recept verkrijgbaar. Dus ook onder toezicht van een arts te gebruiken.
In de literatuur wordt beschreven dat Alexandrite laser en chemische peelings (trychloorazijnzuur) hyperpimentatie rondom de ogen kunnen verminderen. Bron: Infraorbital Dark Circles: Definition, Causes and Treatment Options. Ryung Roh, Kee Yang Chung.

Echte vetwallen
Dit zijn de ‘echte’ wallen die ontstaan door de uitstulping van het vet. Een goed voorbeeld van dit soort vetwallen zie je bij oud-minister president Wim Kok.

De vetwallen van oud-minister president Wim Kok

De vetwallen van oud-minister president Wim Kok

Ze ontstaan door het uitrekken van de ‘orbiculaire ligamentum’, een dun vliesje dat de oogspier bedekt. Daarbij slinkt het jukbeen en de vetpockets van de wang zakken met de zwaartekracht naar beneden. Dan wordt de uitstulping van het vetzakje onder het oog nog meer zichtbaar. Deze wallen krijgen vooral wat oudere mensen, omdat de oorzaak in de anatomische veroudering van de spieren, botten en bindweefsel ligt.
Echte vetwallen onder de ogen door de uitstulping van het vet kunnen alleen operatief worden verwijderd. Vraag een consult aan bij een plastisch chirurg die je kan adviseren of je de juiste kandidaat bent voor een onderooglidcorrectie.

Vermoeidheidsschaduwen of ‘zakjes’ onder de ogen

Als het jukbeen minder geprononceerd is, lijkt het soms alsof er een schuine vermoeidheidsschaduw op de wang ligt.

Klik op foto voor vergroting

Ook worden de zogenaamde ‘zakjes’ onder de ogen zichtbaar, omdat het jukbeen net achter het onderooglid ligt. We leggen het uit aan de hand van deze illustratie: als je een lijn van de pupil recht naar beneden doortrekt en de wang er net achter blijft liggen, dan is er sprake van dit type wallen. Soms is het de aanleg, dan heb je een platter jukbeen van je ouders geërfd. Daardoor kunnen ook jonge mensen hier last van hebben. Maar het kan ook te maken hebben met het krimpen van het jukbeen en de vetpockets van de wangen.

Deze wallen kunnen niet chirurgisch worden verwijderd. Ook het smeren met crèmes helpt niet. Gelukkig is er een goede oplossing die verbluffende resultaten geeft. De cosmetisch artsen van de Elzen Kliniek hebben een unieke behandelmethode ontwikkeld, waarmee de storende wallen met een filler worden aangepakt. Door het herstellen van het volume op het jukbeen, wordt de overgang van het onderooglid naar de wang weer vloeiend, wat het negatieve effect van wallen en kringen prachtig wegwerkt. Producten op basis van hyaluronzuur zijn het meest geschikt voor deze behandeling. Een paar prikjes en je bent van je wallen verlost.

Om een spectaculair resultaat te kunnen genereren, moet de arts bij wie iemand komt met een klacht over wallen en donkere kringen, precies weten wat de oorzaak van de klacht is en waar de vulling moet komen. Daarvoor is de kennis van de anatomie essentieel. Ervaring en het artistieke oog zijn ook onmisbaar.

Voor- en nafoto’s
Onder zie je de voor- en nafoto’s van cliënten van de Elzen Kliniek in Naarden met ontsierende wallen onder de ogen. Met fillers hebben we de wangen op precies de juiste plek opgevuld, zodat de overgang van het onderooglid naar de wang weer vloeiend verloopt en de wallen niet meer zichtbaar zijn. Het resultaat is een frisse en vitale uitstraling.

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op afbeelding voor vergroting

Deel dit artikel:

2 Responses to “Wat te doen tegen wallen en donkere kringen onder de ogen?”

 1. Kimm 15/05/2013 at 18:57 #

  Wat kost het om wallen onder je ogen weg te werken met restylane , graag uw reactie omtrent een indicatie, richtlijn, vr groet kimm

  • Helga van den Elzen 16/05/2013 at 12:37 #

   Beste Kimm,

   Wanneer de wallen onder de ogen door vetverlies of botverlies worden veroorzaakt of wanneer deze aangeboren zijn, dan kan een fillerbehandeling een prima oplossing zijn. De kosten voor de injectablebehandeling zijn uiteraard afhankelijk van het te gebruiken product (jouw gezicht bepaalt het product), de hoeveelheid filler en het aantal behandelingen dat nodig is om het beste resultaat te bereiken. Heb je minimale wallen dan geeft een behandeling van € 595,- vaak al een erg mooi resultaat, maar onze ervaring leert dat het goed is uit te gaan van een bedrag van ongeveer € 900,- voor de eerste behandeling. Na een persoonlijk consult weet je precies welk resultaat je van ons mag verwachten en welk kostenplaatje hierbij hoort. Hier lees je meer over onze behandelingen van onderoogleden en zie je meteen de resultaten die mogelijk zijn. Alle voor- en nafoto’s zijn van cliënten van de Elzen Kliniek.

   Vriendelijke groet, Helga van den Elzen

Leave a Reply