Laatbloeier

7 nov

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Als ik naar de Bijenkorf ga, word ik beter geholpen als ik fiks in de make up zit, haartjes goed en strak in het pak. Zie ik er uit als een schobberdebonkie  met haar in een staart, joggingpak aan, sneakers en een zonnebril op – heerlijk, woonde ik maar in LA waar zoiets volstrekt normaal is – dan keurt de gemiddelde verkoopster me geen blik waardig. Het is een klein en onbenullig voorbeeld, maar het illustreert wel hoe belangrijk ons uiterlijk is. Ja, het is de binnenkant die telt, ik zal de eerste zijn die dat beaamt. Maar zonder de juiste verpakking kopen wij het product niet. De vorm is inhoud. En andersom. Als schobberdebonkie verzet ik me ertegen, ik vind niets heerlijker dan zonder make-up rond te lopen en me niet te hoeven bekommeren om hoe ik eruit zie, vandaar mijn voorliefde voor verre reizen naar dichtbegroeide oerwouden, waar ik hooguit een aap tegenkom. Maar mijn werk, mijn werk. Door mijn werk ontkom ik er niet aan. En juist door mijn werk ben ik me er van bewust hoe belangrijk ons uiterlijk is. Dat begon al in mijn jonge jaren. Ik was 28 toen ik voor het eerst op het toneel stond. Een laatbloeier, jawel. Maar wel met een piepjong koppie en maatje 34, waardoor ik eruit zag als een meisje. Om voor rollen gevraagd te worden die bij me pasten (in die tijd werd je als onbekende actrice nog in een bak gezet die was gerubriceerd in geboortejaren) heb ik mijn geboortedatum veranderd en er vijf jaar van afgetrokken en dan nog schatte iedereen me tien jaar jonger dan ik werkelijk was. Ik heb de realiteit een handje geholpen. Ik heb de vorm en inhoud meer naar elkaar getrokken. En dat doe ik nog steeds, tegenwoordig met behulp van Helga.

 

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply