Tijs en Annemarie

23 nov

Jeroen JansenAls interviewer helpt het, wanneer je gezegend bent met een charmant uiterlijk. Ik durf te wedden dat dit een van de redenen is waarom Jeroen Pauw meer uit zijn gasten krijgt dan Tijs van den Brink. Over het uiterlijk van Tijs zijn hele internetfora volgeschreven. De man ziet er op zijn zachtst gezegd nogal streng uit. Als ik hem was, zou ik hier en daar wat subtiele correcties laten aanbrengen, al ben ik bang dat hij het met subtiel niet redt.
Dat is natuurlijk best sneu; hoe iemand eruitziet mag geen rol spelen. In een ideale wereld is dat vermoedelijk ook zo, maar we weten allemaal dat het er op deze wereld heel anders aan toegaat. Ik had vroeger een baas die zijn vrouwelijk personeel uitkoos op ehm… hele vrouwelijke eigenschappen. Of ze ook goede verhalen konden schrijven, deed duidelijk niet terzake.
Mag je van jezelf zeggen dat je er best charmant uitziet? Ach wat, ik doe het gewoon. Wat een lullig woord trouwens, charmant. Iets wat dames op leeftijd zeggen: ‘Hij ziet er nog best charmant uit’. Nu interview ik voor mijn werk regelmatig een dame op leeftijd. Dat zijn soms heel flirterige gesprekken. Dames op leeftijd vinden mij doorgaans erg leuk. Of charmant. En omdat ik dat weet, maak ik er gebruik van. Glaasje wijn erbij en je krijgt de leukste gesprekken.
Behalve die ene keer, nog niet zo heel lang geleden. Annemarie Oster werd 70, liet haar columns bundelen en wilde daar met alle liefde over praten. Totdat ik een vraag stelde die haar niet aanstond. Toen was ik opeens helemaal niet meer zo charmant. ‘Wat voor een journalist ben jij eigenlijk?’, foeterde Annemarie. ‘Je doet me aan Tijs van den Brink denken.’ Oef. Ze zei het écht en ik was zowaar even uit het lood geslagen. Heb de volgende dag meteen maar even met de kliniek gebeld.

P.S. Het interview met Annemarie Oster werd nooit meer echt leuk, maar is desondanks te lezen in tijdschrift ‘Hollands Glorie’.

Jeroen Jansen (1969) is freelance journalist en schrijver van o.a. sport- en managementboeken.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply