De leeftijd

5 dec

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Iedereen wordt het hele leven lang elke dag ouder, maar na je veertigste is het opeens een onderwerp. Ik word er gek van. Op alles wat me overkomt, ieder pijntje wat ik heb, iedere kwetsuur die ik oploop, krijg ik als commentaar: ‘Ja, dat ga je nu krijgen, dat is de leeftijd.’
De leeftijd. Dit is een geschreven column, maar ik zou er graag een geluidseffect onder zetten, en dan moet u denken aan de soundtrack van Jaws… De Leeftijd… toedoetoedoetoedoe.
Ik heb mijn arm gekneusd toen ik drie was, een gat in mijn hoofd gevallen op mijn vijfde, op mijn negende ben ik met mijn dijbeen in het prikkeldraad blijven hangen, op mijn dertiende heb ik mijn arm gebroken, mijn voet  verbrand op mijn 28ste, een stukje van mijn duim gesneden met een snijmachine op mijn 30ste, ik had een tennisarm op mijn 35ste . En dat alles had ik te danken aan onvoorzichtigheid, naïviteit, stommiteit, dromerijen of gewoon domme pech. Maar boven de veertig is opeens alles te wijten aan ‘de leeftijd’. Zoals een verstuikte pols op mijn 49ste als gevolg van een val van een hoge trap.
Ik ben reuze fief, fit, huppelig, overmoedig, chaotisch, en onvoorzichtig. En dat al mijn hele leven lang. Dat ik nog leef is een wonder. Ik ben wel eens spontaan voorover gevallen, terwijl ik op de rand van het trottoir voor een stoplicht stond te wachten. Gewoon voorover geduikeld. Van het trottoir afgevallen, zeg maar. Dit gebeurde voor mijn veertigste dus niemand zei er iets van. Als het me nu zou gebeuren zou het worden aangezien als een aanval van vroeg ingetreden dementie. Ik hou mijn mond. Ik heb het er niet meer over. Over mijn bezoekjes aan Helga vertel ik ook niets. Ik hul mezelf in het mysterie van ‘hoe-doet-ze-het-toch…’ Veel verstandiger.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply