You never get a second chance to make a first impression

5 mrt

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Een waarheid als een koe. Zonder dat we het in de gaten hebben, bepaalt ons brein binnen enkele seconden wat we van iemand vinden. Als je er moe en afgetobd uitziet, denken mensen dat je het werk niet aankunt of dat je een enorm feestbeest bent. Kijk je altijd boos, dan ben je vast niet aardig of minstens erg ontevreden. Een babyface vinden we onvolwassen en niet krachtig; niet handig als je de  CEO van een multinational bent. Een glad voorhoofd of geen mimiek in het gezicht is funest. Kraaienpootjes zijn een voordeel want daaraan kun je zien dat iemand veel lacht. Nou, met die kraaienpootjes zit het wel goed. Die heb ik volop. En als het aan Helga ligt, houden we het ook zo. Ik moet benaderbaar blijven. Niet te mooi en te glad dus. Een beetje beschadigd mag. Het leven tekent een gezicht en dat is niet altijd verkeerd. Het leven tekent ook op een goede manier. Met wat lijntjes in het gelaat en omhoog krullende mondhoeken (waar Helga voor kan zorgen) vertel je dat je je met verve door het leven hebt geslagen, wat een enorm voordeel kan zijn bij een sollicitatiegesprek. Niemand zit op een interim manager te wachten die eruit ziet alsof ze nog  nooit een probleem van dichtbij heeft gezien. Het gezicht moet leven en allerlei positiefs vertellen. En mocht het zo zijn dat de jaren in de wangen zijn gaan hangen dan is daar Heldin Helga om een handje te helpen. We worden ouder en blijven langer vitaal. En we blijven langer actief op de arbeidsmarkt. De tijden zijn veranderd. Het is allang niet meer ijdel om iets aan je uiterlijk te laten doen. Het is vooral slim. Bijvoorbeeld vanwege die ozo belangrijke eerste indruk.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply