Tell me what you don’t like about yourself

26 apr

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Het is de beginzin van de Amerikaanse serie Nip Tuck waarin het leven en werk van twee plastisch chirurgen centraal staat. Elke patiënt wordt deze vraag gesteld. De serie gaat over ijdelheid tot in het obscene. Hoe anders gaat het er bij Helga van Elzen aan toe.

Helga vraagt: ‘Wat wil je zien als je in de spiegel kijkt?’ Een totaal andere en in mijn ogen een veel betere benadering. Waarom? Nou, ten eerste kijken we over het algemeen door een vergrootglas naar onszelf. We kennen ons gezicht zo vreselijk goed en dankzij ons kritische brein zijn we vooral gericht op datgene wat niet deugt. Dat deukje in de neus, dat velletje bij het oog, die rimpel op de wang, die zeurende mondhoeken.

Wanneer Helga vraagt: ‘Wat wil je zien als je in de spiegel kijkt?’, ga je meteen anders naar jezelf kijken en anders over jezelf denken. Alleen daarom al vind ik het een meesterlijke vraag. We zitten al zo vol zelfkritiek. En naar een arts gaan om iets aan die zelfkritiek te doen, dat gaat niet. Jammer maar helaas. Al zou dat in veel gevallen waarschijnlijk meer oplossen dan een strakker bekkie. Maar goed. Waar iedereen op de zin ‘tell me what you don’t like about yourself’ van alles zal gaan aanwijzen wat niet deugt aan zijn of haar gezicht, is de richting die Helga in gaat veel positiever en vooral resultaat gerichter. ‘Wat wil je? Waar wil je naartoe?’ Deze vraag doet het brein op zijn grondvesten trillen. Het is een proactieve vraag. Het brein gaat nadenken over waar het naartoe wil in plaats van waar het vanaf wil. Het is een veel beter, creatiever en vooral constructiever uitgangspunt.

En dat is precies hoe Helga te werk gaat: constructief.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply