Wat wil je zien als je in de spiegel kijkt?

6 apr

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

Marian Mudder, foto Taco van der Werf

dr-helga-van-den-elzen

Dr. Helga van den Elzen, foto Hans de Kort

Interview met Dr. Helga van den Elzen door Marian Mudder

Begin dit jaar sprak ik met injectable specialist dr. Helga van den Elzen over wat haar drijft om in haar vak te staan zoals ze doet. Dit is wat ze me vertelde:

‘Mensen die bij me komen zeggen vaak: ‘Wat ik in de spiegel zie, klopt niet met hoe ik me voel.’ Als cosmetisch-medisch arts richt ik me helemaal op de vraag hoe ik die twee beelden met elkaar kan matchen. Voor mij is de vraag: ‘Wie ben je en wat wil je laten zien?’ Als ik een cliënt vraag: ‘Wat stoort je?, dan wijzen ze details in het gezicht aan. Maar als ik vraag: ‘Wat wil je zien als je in de spiegel kijkt.’ levert dat een heel ander antwoord op: ‘Ik wil er energiek uitzien’ of ‘Ik wil er competent en vitaal uitzien.’

Mijn werk heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In het begin, toen de injectables net werden geïntroduceerd, omhelsde het niet veel meer dan het opvullen van een rimpel. Maar nu ga ik heel anders te werk. Ik zie de injectable als een hulpmiddel om de mooiste en de meest passende versie van een specifiek gezicht te creëren.

Twee gebroken polsen staan aan de wieg van mijn vak
Mijn keuze voor het vak  heeft een bijzondere oorsprong. Ik studeerde in de negentiger jaren gezondheidswetenschappen en geneeskunde en werkte aan de universiteit als onderzoeker, toen ik in 1997 een auto ongeluk kreeg en ik met twee gebroken polsen en twee gebroken armen thuis kwam te zitten. In die periode werd me meer dan ooit duidelijk dat ik met mijn handen wilde werken, en ik dat te veel miste in mijn toenmalige werk. Ik werkte al vanaf 1994 met injectables naast mijn werk als universitair docent. Tijdens mijn herstelperiode wist ik: ‘Dit is wat ik wil doen’.

Ik ben opgegroeid met het idee dat het niet raar is anders te willen zijn dan je bent
Voor mij is het een raar idee dat we niet iets zouden mogen veranderen aan ons uiterlijk. Dat heeft te maken met mijn jeugd. Ik had een lichamelijk gehandicapte moeder.  Ze heeft als baby polio gehad, liep mank en kon haar rechterhand niet gebruiken. Mijn moeder was slim, maar omdat ze gehandicapt was, werden haar intellectuele vermogens onderschat. Er wordt altijd geroepen dat je mensen moet beoordelen op het innerlijk, maar ik heb reeds op jonge leeftijd kunnen vaststellen dat dit niet klopt. Het draait om wat mensen denken dat je bent. Deze conclusies trekken we doorgaans onbewust en automatisch. Dat kunnen we oneerlijk vinden, maar het is een gegeven dat ons onbewuste brein vooral aan de hand van iemands uiterlijk beslist of we ons tot iemand aangetrokken voelen of dat we ons van hem of haar afwenden. In ons brein zit bij onze geboorte al een ‘norm’.  Zelfs van baby’s is al aangetoond dat ze beoordelen op ‘mooi’ en ‘lelijk’. We kunnen die norm in de loop van ons leven wel wat wijzigen, maar het onbewuste blijft een grote rol spelen. Ons sociale leven wordt erdoor beïnvloed. Als je anders bent dan anderen dan zorgt dit mechanisme ervoor dat je buiten de norm ofwel buiten de groep wordt geplaatst.

Mijn moeder was een sterke vrouw. Ze wilde zijn en uitstralen wie ze voelde dat ze van binnen was. Als ze de keus had gehad, zou ze er zonder aarzelen voor gekozen hebben om iets aan haar uiterlijk te doen, om gewoon te kunnen zijn. Mijn keuze om dit werk te doen is mijn manier is om met die oneerlijkheid om te gaan en op die manier mijn steentje bij te dragen. Het is mijn manier om iets te doen aan wat zoveel mensen als incongruentie ervaren tussen hun uiterlijke en innerlijke beeld.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply