Jane Fonda

1 jun

jane-fonda-cannesIk weet niet of u vorige week toevallig de foto’s van Eva Longoria (38) en Jane Fonda (75) naast elkaar op de rode loper van Cannes heeft gezien? Jane was drop dead gorgeous. Eva ook, daar niet van, maar ik vond Jane net een tandje mooier, charmanter, gracieuzer. Bovendien is het van Jane net iets bijzonderder en minder voor de hand liggend.  Tina Turner. Jane Fonda. Sophia Loren. Ze worden de nieuwe ouderen genoemd. Met andere woorden: bejaarden, but not as we know them.
Maar hebben ze niet van alles laten optrekken?, vraagt een vriendin me. ‘Wat maakt het uit,’ antwoord ik. ‘Ze zien er goed uit, daar gaat het om. En hoe ze het gedaan hebben maakt geen moer uit.’ Iedereen geniet van een mooie vrouw, maar het ouder worden moeten we ons laten welgevallen en oh wee als we ‘iets’ laten doen. Dan is het opeens niet eerlijk, of zo. Wat een onzin. De tijden zijn veranderd. We dragen corrigerend ondergoed. Mag dat ook niet? Moeten we alles maar laten hangen, omdat we het spel anders niet eerlijk spelen? Vroeger, zo rond 1865, droegen vrouwen korsetten om een taille van 45 cm te krijgen. Het zorgde voor nier- en leverfalen. Maar het was toen heel normaal. En alleen maar om aantrekkelijk te blijven voor de andere sekse.
Het grappige is: Ik geloof niet dat vrouwen iets aan hun gezicht laten doen vanwege mannen, maar omdat ze een rol willen blijven spelen in een maatschappij die nou eenmaal op het bespottelijke af op het uiterlijk is gericht. Het is niet anders. Ze willen, na al die jaren werken en zich ontwikkelen, nog steeds gehoord en gezien worden. En als dat betekent dat er een rimpeltje moet worden weg gespoten, SO BE IT. Verbeter de wereld, begin bij Helga.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply