Marian Mudder | Onze genadeloze blik op onszelf

4 jul

Acteurs vinden het altijd heel moeilijk om naar zichzelf te kijken op televisie. En ik zal uitleggen hoe dat komt.

Dove real beauty sketchesEen acteur kijkt in eerste instantie alleen naar zijn eigen prestatie en laat daar ook nog eens een geïdealiseerd beeld op los. Het creatieve proces staat namelijk niet stil, dus wanneer de acteur na de draaiperiode zichzelf op televisie terug ziet, vraagt hij zich af waarom hij in vredesnaam geen andere keus heeft gemaakt tijdens het spelen. ‘Waarom reageer ik boos? Ik had mijn reactie ook vriendelijk kunnen maken’, om maar iets te noemen.

De acteur onderwerpt zichzelf aan een genadeloos oordeel. Het kan namelijk altijd beter. Natuurlijk, dat is zo. De acteur heeft in zijn hoofd een betere versie bedacht van zichzelf en zijn prestatie, maar vergeet vaak dat de kijker onbevooroordeeld naar het werk kijkt en niet met het zelfbedachte vergelijkingsmateriaal van de acteur rondloopt.

Wat ik maar wil zeggen is dat ons eigen oordeel altijd vele malen genadelozer is dan het oordeel van de ander. En dat geldt ook voor ons gezicht. We bekijken onszelf soms letterlijk in een vergrootspiegel om onze rimpels en oneffenheden te tellen. We kennen iedere tekortkoming, ieder deukje, ieder kerfje in onze huid. En dat terwijl andere mensen naar onze ogen kijken. Vooral als ze glimmen van pret. Of onze glimlach. Helemaal als het een stralende is die de omgeving doet oplichten. Heb je het You are more beautiful than you think filmpje van Dove gezien? Wat een eye opener. Ik weet dat ik met een laseroog naar mijn eigen gezicht kijk. Dr. Helga van den Elzen daarentegen, bekijkt mijn gelaat met een liefdevolle blik.

Ze laat me een foto van mezelf op de computer zien en vergroot hem uit. ‘Kijk, zo kijk je naar jezelf’, zegt ze. ‘En zo – ze klikt op de foto en dezelfde foto verdwijnt verkleind naar de achtergrond – zien anderen je.’

Had ik dat eerder geweten. Dokter Helga, bedankt.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Volgende keer bij ons’.

Deel dit artikel:

No comments yet

Leave a Reply